áremelkedés cikkek


Nem várt terméknél jöhet drágulás

Nem várt terméknél jöhet drágulás  

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
Megjelentek a fizetésemelések az albérletpiacon

Megjelentek a fizetésemelések az albérletpiacon  

Éves összevetésben 13 százalékos volt az országos drágulás, a fővárosban pedig 12 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
Újabb távközlési vállalat jelentett be áremelést

Újabb távközlési vállalat jelentett be áremelést  

Május 1-től 14,9 százalékkal módosítja előfizetési díjait a DIGI.
Az áruszállításnál sem tudják megúszni az áremelést

Az áruszállításnál sem tudják megúszni az áremelést  

Az elkerülhetetlen áremelkedések tovább fűtik majd az inflációt, a megnövekedett költségeket a folyamat végén pedig a fogyasztók fizetik meg.
Meglódultak az albérletárak

Meglódultak az albérletárak  

Jelentős áremelkedést mért a vidéki bérlakáspiacon az Otthon Centrum.
Van, ahol 45 százalékot drágultak az ingatlanok

Van, ahol 45 százalékot drágultak az ingatlanok 

Nem ritka a 10 százalékos alku az eredeti árhoz képest.
Meggondolták magukat a német cégek

Meggondolták magukat a német cégek  

Áprilisban kevesebb német vállalat tervezett áremelést a következő három hónapban, mint egy hónappal korábban.
Megtorpant a német vállalatok áremelési kényszere

Megtorpant a német vállalatok áremelési kényszere 

Márciusban némileg kevesebb német vállalat tervezett áremelést a következő három hónapban, mint egy hónappal korábban
A németeknél tíz százalék az infláció

A németeknél tíz százalék az infláció 

Szeptemberben éves és havi szinten is gyorsul.
Tovább nőtt a német infláció

Tovább nőtt a német infláció 

Németországban szeptemberben éves és havi szinten is gyorsult az infláció.

Az emberek már összébbhúzzák a nadrágszíjat, de mit lépnek a cégek?  

Az infláció mértékét elérő, vagy azt meghaladó áremelésre készül a közeljövőben a cégek több mint négyötöde.

Ha nem lenne elég: még egy adóemelés is tovább lökheti az élelmiszerárakat 

Tovább növelheti az élelmiszerárakat és a hazai élelmiszergyártó cégek problémáit a Neta emelése, pedig továbbra sem leszünk egészségesebbek tőle.

Már az osztrákoknak is fáj, ami a boltokban és a kutakon történik 

Egyre jobban érzik az inflációt.

Közel 15 éve nem volt akkora az infláció, mint most 

Márciusban 8,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.

Rossz hír jött az építkezőknek 

A vártnál is jobban drágulnak majd az építőanyagok.

Már a hazai üzletekben is érezni a háborút 

Jócskán megdrágultak egyes élelmiszerek, van olyan termék, aminek ára duplájára emelkedett.

A kisebb üzletek lesznek a drágulás igazi vesztesei 

Már a múlt év végén is lehetett fokozatos áremelkedést tapasztalni bizonyos termékek esetében, azonban idén alapvetően az a ritkább, ami nem drágult. Növekszik a gyártók költsége, beszállítók szinte mindegyike kénytelen volt béreket emelni, az energiaárak elszálltak, ráadásul a legtöbb szektorban akadozik az ellátási lánc, ami szintén többletköltséghez, emellett pedig szállítási késedelemhez vezet. Hogyan spórolhatnak mégis a vásárlók? Milyen problémákkal küzdenek a kereskedők?

Nehéz helyzetbe kerültek az autóipari cégek - komoly drágulás jöhet idén 

Az energiaárak miatt akár 20 százalékos drágulás sem kizárt.

Brutálisan elszálltak a mezőgazdasági felvásárlási árak 

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Az év utolsó napján is áremelés jön a hazai kutakon 

Drágul a dízel és a bezin is.

Biztosan drágulni fog a kenyér, de mennyivel? 

A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban.

A budapesti üzlethelyiségek áraiban is látszik a nyitás 

Folyamatosan emelkedett a koronavírus-járvány ideje alatt a fővárosi eladó helyiségek átlagos négyzetméterára – írja a Világgazdaság az Ingatlan.com adatai alapján.

Nem fogjuk megúszni: brutálisan drágulhat a hús 

A takarmányárak világszintű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az állattartókat, a hús drágulása elkerülhetetlen - mondták a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői.

Drágul az élet: mit lehet tapasztalni a boltokban? 

Az idei év második havában a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagost kissé meghaladó mértékben emelkedett. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek.

Nincs vége a drágulásnak: még tovább nőhet a húsok ára 

Az elmúlt hetekben is tovább drágult az élő sertés, és mivel a húsipari cégek eddig csupán költségnövekedéseik egy részét tudták érvényesíteni, további áremelkedés várható.

Jócskán elszállt az alapélelmiszerek ára 

Egy év alatt az alma drágult a legjobban.

A gyengébb forint is megdobja az árakat 

Tovább gyorsult az infláció, éves szinten 3,8 százalékos volt az októberi infláció, szeptemberhez képest pedig 0,5 százalékkal nőttek az árak. Az idén az éves átlagos infláció 3 százalék lehet, jövő márciusban pedig 4 százalékon tetőzhet a mutató. Az infláció gyorsulásában a lakossági fogyasztás mellett a gyengébb forint is szerepet kaphatott.

A hajózás miatt drágulhat a gázolaj és a repülés 

A következő két évben a repülőgépek tankolása várhatóan jóval többe fog kerülni a légitársaságoknak egy az iparágon kívül történt változásnak köszönhetően – írja az nrgreport a g7.24 cikke alapján.

Itt vannak az importvámok az amerikai termékekre 

Már júliusban hatályba lépteti válaszintézkedéseit az Európai Unió az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra; a tervezett lépések keretében első körben nagyjából 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezetnek be 25 százalékos importvámot.

2,3 százalékos volt az infláció áprilisban 

2,3 százalékot emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban. Az ING szerint ebben szerepet játszott az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedése, a tartós cikkek ára viszont csökken.

Csak két dolog hiányzik az építőiparból: az anyag és a munkaerő 

A tavalyi évhez képest jelentősen megnövekedtek az építőanyagok árai, ráadásul a kereskedők komoly készlethiánnyal is küzdenek, ami miatt a megrendelőknek akár több hónapos csúszásokra is számítaniuk kell.

2018 közepéig stabil marad a gazdaság 

A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák, s 2018 közepéig ebben nem várható érdemi változás. A gazdasági növekedés – az EU-támogatások felfutásának, illetve azok költségvetési megelőlegezésének, a választások előtti élénkítő politikának köszönhetően – 3,8 százalékos üteme érdemben meghaladja az EU átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik. A növekedés beruházásvezérelt, de gyors a fogyasztás emelkedése is. A külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de ez egyelőre nem jelent problémát. A folyamatok rövid távon kedvezőek, miközben továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások.

Előbb-utóbb gátat szab az áremelkedésnek a vevők vásárlóereje 

Az idei második negyedévben a használt lakások ára az országos átlagok alapján 7,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan az új lakások átlagára 4,5 százalékkal nőtt - derül ki az ingatlan.com hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből. De meddig meddig mehet a drágulás?

Veszélyben a magyar gyümölcs? 

A mezőgazdasági termékek árváltozása a gabonafélék és állati termékek esetében nem okozott meglepetést, a zöldség-gyümölcsféléknél azonban egy igen komoly fordulat figyelhető meg, ami felhívja a figyelmet az ágazat jelenlegi nehézségeire – értékelte a legfrissebb KSH adatokat a K&H.

Nőttek a fogyasztói árak augusztusban 

A fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Kiknek és miért jó Budapesten lakást venni? 

A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják – többek között ez is kiderül a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. legfrissebb vevői kutatásából. Ezt az eltérést alapvetően az magyarázza, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80%-a befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre a célra pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást.

A vásárlók most érzik majd meg a madárinfluenzát 

Komoly készlethiányt okozott, így a kereskedőknél jelentős drágulást hoz a madárinfluenza kereskedők szerint. Legkorábban őszre rendeződhet a készletszint.

Egekbe szökhet a kukorica ára az új felhasználás miatt 

A kukorica az egyik esélyes kihívója a mai műanyagok alapanyagának. Olcsó, és kiváló minőségű, könnyen lebomló, tehát környezetbarát műanyag készülhet belőle. Az új felhasználás viszont megemelheti az árát.

Eddig megúsztuk az áremelkedést 

Nem okozott meglepetést a novemberi inflációs adat elemzők szerint: a béremelések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. Az éves átlagos infláció 0,4 százalék közelében alakulhat, a novemberi szám érdemben nem módosítja az idei inflációs kilátásokat.

Idén is elmarad a drágulás? 

A következő hónapokban mérsékelt növekedésnek indulhatnak az árak, de az éves átlagos infláció 2 százalék alatt maradhat az elemzők szerint, az élelmiszerárakat lenyomja a sertéshús áfacsökkentése és várhatóan az alacsony olajárak miatt az üzemanyagárak sem emelkednek jelentősen.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo