Hat módszer, hogy hiteles vezető legyél

Manapság a munkavállalók válogatnak az állások és a főnökök között, s hamar továbbállnak, ha nem tetszik nekik a munkahelyi atmoszféra. A hiteles vezető módszereit és stílusát ismertették a Piac & Profit Csapatépítési trendek – 2019 című konferenciájának előadói.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A középvezetők gyakran találják valamiféle darálóban magukat. Alulról elégedetlenkednek a beosztottak, új igényeik vannak, nem tetszenek nekik dolgok, felülről pedig csak az eredményeket kérik számon a felsővezetők. Oldd meg, hozd az elvárt eredményeket, mindegy, hogy hogyan. „A topmenedzsmentet csak a számok érdeklik. Nem érdekli, hogy ki hozza a számokat, azt csinálhatsz az Y-jaiddal, amit akarsz, nekem a pénz kell” – összegezte a felsővezetés látásmódját dr. Ludvigh Károly, a Stratego ügyvezetője. Ebben a profitorientált kultúrában közös nyelvet kell kialakítanunk, hogy az emberközpontú menedzselés és a szám- és célorientált elvárási rendszer valahol találkozzon.

Hét trükk a munkaerő megtartásához
Ma már a dolgozók válogatnak az állások között, nem fordítva. A mentor, a bevonáson alapuló együttműködés, a bizalom, a higgadt teljesítményértékelés mind számítanak abban, hogy a munkavállaló kilép-e vagy ottmarad egy cégnél. A fizetés csak egy a megtartó erők közül. Erről is szó esett a Piac & Profit Csapatépítési trendek – 2019 konferenciáján.
Odafigyel

Értékellek, látlak, meghallgatlak, meghatalmazlak. A személyesség működik a vezetésben. Rád bízom a melót, akkor szólj, ha baj van” – vázolta fel a delegálás és felhatalmazás módszerét Borbély László executive coach, az SPA Tudásbázis Kft. ügyvezetője.

„Minél nagyobb egy vezető magabiztossága, minél kompetensebb,  annál lazábban tudja kezelni a helyzeteket, és nem görcsöl rá” – mondta Horváth Soma, a KKV-Műhely ügyvezetője.

Kiszolgál

A szakirodalom ma már ismeri azt a kifejezést, hogy „szolgáló vezető”. „Amikor egy menedzser azt mondja az alkalmazottjának, hogy »hát ez baromi okos ötlet«, vagy »ez marha okos dolog tőled«, a rejtett tartalom és szándék játszma. Mert közben közli, hogy nem nézte volna ki ezt belőled. A kiszolgáló vezető nem bocsátkozik ilyen játszmákba. Vezetőképzéseken látom, hogy panaszkodnak: »Nem tudok már mit kiszolgálni. Meg kell ismernem a beosztottam igényeit.« A félreértés ott van, hogy a vezetők nem tudják, attól még kérhetnek számon, lehetnek határozottak. A szervezeti patológia gyökere és a személyiségzavarok oka az, ha a keretek nincsenek lefektetve. Ha nincsenek meg a szabályok, mint a fociban, szétesik a csapat, és tobzódnak a munkatársak, mint minden személyiségzavaros személy” – magyarázta Ludvigh.

Kép: MTI, Fotó: Balázs Attila

Energizál

„A tudás és a kompetencia megszerezhető, az attitűd adott, az „csak” befolyásolható. A probléma és a feladat mindig az, hogyan csökkentsük a szakadékot a rendelkezésre álló és szükséges tudás között” – mondta Borbély. A jó főnök a coach-féle szerepvállalást hozzá. Energizálja alkalmazottját, kihozza belőle és felerősíti a pozitív tulajdonságait, s lehetőséget ad az önmenedzselésre. Angliában felmérték, hogy milyen energiaszinten működnek a munkavállalók. Alapvetően négy szintre sorolható be mindenki:

 • 0–35% Akciózóna (képes a munkavégzésre, de alacsony energiaszinten)
 • 35–60% Kockázati zóna (már tud rizikót vállalni, kísérletezni)
 • 60–80 %Fokozott teljesítmény
 • 80–100% Optimális működés és energiaszint.
Fizetek neki, és még jópofizzak is vele?
A munkaerőhiány miatt a munkavállalók válogatnak a munkahelyek között. Ha elege van a főnökből vagy a munkahelyi körülményekből, elmegy máshova. Hogyan lehet megtartani hát a munkaerőt? Mindenképpen többel, mint pusztán fizetésemeléssel. Mert a lojalitás és a felmondás is ösztönös, zsigeri szinten működik.
Mint kiderült, egy átlagos munkavállaló 60 százalékos szinten dolgozik, vagyis nem aknázza ki a belső erőforrásait kellőképpen. „Ahhoz, hogy felszabadítsuk bennük az energiát, meg kell tudnunk, hogy mi motiválja őket” – mondta Czagler Zsuzsa, a VIP Coaching Center motiváció szakértője.

Motivál

Kutatások kimutatták, hogy a motivációs előadások hatása nem több, mint 48 óra – hangsúlyozta Bíró Nóra, a MOST trénere. Mert a régi beidegződések nem törlődnek ki. A munkavállalók elméjének mélyrehatóbb, hathatósabb átállítása, megváltoztatása más eszközökkel lehetséges. Például csoportos, több napon át tartó tréningekkel. Lehet ez a klasszikus „kiszabadulós, főzős” csapatépítő is. „Nem lehet másokat motiválni, csak olyan helyzeteket teremteni, amik motiválnak. A multik kizárják az érzelmeket, nem lehet kimutatni. A kkv-knál azt tapasztaljuk, hogy összeverekednek érzelmek és a racionalitás” – mondta Ludvigh Károly. Az emberek többségét a pénz egyedül nem képes hosszú távon motiválni a munkájában. A fizetésemelés hatása néhány hónap múlva eltűnik, nem vezet hatékonyabb munkavégzéshez.

Kép: EU-OSHA

„A motiváció több elemből áll, része a pénz, a teljesítmény, a boldogságérzet, a cél, a biztos nyugdíjas évek, a státusz a világban, a kisgyerek biztonsága otthon és a vágy, hogy nyomot hagyjunk a világban” – sorolta Bíró Nóra.

Daniel H. Pink bizniszguru szerint a motivációk szintje a következőképpen néz ki: biológiai szükségletek, külső hajtóerő (javadalmazás és büntetés), belső hajtóerő (küldetéstudat, veleszületett tehetség). Legjobban a belső motiváció működik, mert önállóságra, szakmai igényességre, önfejlesztésre és céltudatosságra szoktat. „Akkor ér minket flow-élmény, amikor az előttünk magasodó kihívás magas szintű készségekkel párosul” – mondta Bíró. A motiváltság átsüt az emberen. Czagler Zsuzsa felelevenítette, hogy egy tenderen a megrendelő így magyarázta meg, miért az ő teamjének adta a munkát: „Mert csillogott a szemetek. Mert vidámak vagytok. Mert a szívetek-lelketek beleadjátok. Nagyon szeretitek ezt a terméket.”

Ügyel az apró részletekre

„A legtöbb embernek 3 top motivátor van a radarján. Ezek hiánya demotivál. Nem a WC miatt járunk be dolgozni, de ha az koszos-büdös, a munkahelyre is nehéz bejárni” – mondta Czagler.

Kombinál, társít, csapatot szervez

A döntéskészségnél sokat számít a gyakorlottság, a rutin. „A tapasztalati bölcsességet nem lehet felülírni mással” – mondta Borbély. Ám a mai üzleti világban egyre inkább fiatalokat hoznak helyzetbe, hiszen ők értik a mai technológiát és piaci igényeket. „A kompetencia nem tudás. Csakhogy a 25 éves vezető nem kompetens. Az 50 éves pedig már nem olyan rugalmas. Egy jó felsővezetőnek úgy kell összeraknia a csapatát, hogy pontosan látja és érti a gárda kompetenciatérképét” – magyarázta Borbély. Egy jó vezető azt is felismeri, hogy ki milyen típusba tartozik. Egy tipológia szerint a következő embertípusok fordulnak meg egy munkahelyen, és ezek a motivációik:

 • Kereső (searcher): fejlődés
 • Szabad szellem (spirit): saját út
 • Szakértő (expert): szaktudás
 • Barát (friend): lojalitás, odatartozás
 • Védő, őr (defender): biztonság
 • Alkotó (creator): újítás
 • Építő (builder): anyagi javak, befolyás, hatalom
 • Sztár (star): elismerés
Egy jó vezető igyekszik megtalálni a megfelelő helyet mindegyik típus számára, hogy saját erősségeit leghatékonyabban állíthassa a szervezet szolgálatába.
Egy szokatlan eszköz a munkatársak megtartásához
A cégvezetők sokszor már azzal is elégedettek lennének, ha jobbak lennének a munkatársak megtartásában. A versenytársak ugyanis semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy elcsábítsák a jó munkaerőt. Hogyan segíthetünk ezen a helyzeten? Nemes-Nagy Szilvia egy merőben szokatlan választ ad a kérdésre.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo