1. Csak változatosan!
Minél változatosabb az étrendünk, annál hálásabb lesz a szervezetünk. Ráadásul, ha sokszínűen táplálkozunk, a nassolni valóhoz is kevesebbszer nyúlunk. Együnk egyik nap teljes kiőrlésű tésztát, a másik nap halat, majd csirkét. Fontos, hogy zöldségek és gyümölcsök is mindennap szerepeljenek az étrendünkben. Adjuk meg a módját, ne kapkodva ebédeljünk az íróasztalnál, hanem ugorjunk el a kollégákkal a közeli étkezdébe, ahol minden falatot kiélvezve beszélhetjük meg az aznapi érdekességeket.
2. Együnk, amikor éhesek vagyunk!
Amennyiben két főétkezés között úgy érezzük, hogy korog a gyomrunk, kapjunk be pár falatot, mert később sokkal nagyobb mennyiséggel tudjuk csak csillapítani az étvágyunkat – tanácsolja Horváthné Fejes Lívia, a hévízi NaturMed Hotel Carbona dietetikusa. Ilyenkor pedig óhatatlanul is hozzácsapunk a napi menünkhöz egy szelet sütit és egy cukros üdítőt, hiszen úgy érezzük, megérdemeljük, mert egész nap alig ettünk. Ha pedig hamar fáradtnak érezzük magunkat evés után, akkor figyeljünk oda, hogy olyan ételeket válasszunk inkább, amelyek lassan emelik meg a vércukorszintünket. Amennyiben 2-3 óránként megfelelő ételeket fogyasztunk, elkerülhetjük, hogy a vércukorszint ingadozás miatt nassolni kezdjünk.
Egyszerű kalóriacsökkentő tipp, ha a kávénkba vagy teánkba használt cukrot vagy mesterséges édesítőt lecseréljük egy egészségesebb édesítőszerre. Remek alternatíva például a nyírfacukor (xilit), a stevia, az eritritol vagy az agave szirup. Akár kísérletezhetünk is, melyik számunkra a legjobb változat. Ráadásul a mértékkel fogyasztott kávé (napi maximum 3 csésze) szintén segít formában tartani minket, ugyanis meggyorsítja az anyagcserét, így segíthet a fogyásban is.
4. Válasszunk egészséges nassolni valót!
Ha végképp nem bírjuk ki a délutánt egy kis rágcsálnivaló nélkül, akkor mindenképp válasszunk egészséges nassolni valót. Bele sem gondolunk, mekkora választék áll rendelkezésünkre ezen a téren, pedig számos dolgot választhatunk csoki vagy épp keksz helyett. Ott van például a joghurt, mely értékes fehérjéket és ásványi anyagokat tartalmaz és segít megőrizni a bélflóra egészségét. Az olajos magvak pedig azért hasznosak, mert gazdag kalciumforrások lévén remek csonterősítőként szolgálnak, magas energia- és foszfortartalmuk miatt viszont egy maréknyinál nem ajánlott nagyobb mennyiséget fogyasztani belőlük. Ugyanakkor választhatjuk a zöldségeket és gyümölcsöket is számtalan formában. Legyen szó turmixról, almasziromról, bébi répáról vagy zöldségcsipszről.
5. Folyadék és mozgás a siker érdekében
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék mennyire fontos egészségünk megőrzése érdekében. Sőt, mivel az ülőmunkát végzők nem mozognak annyit, nem is szomjaznak meg. Ezért fontos, hogy igyunk akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Ezen kívül, ha evés előtt megiszunk egy nagy pohár vizet, biztosan nem fogunk túl sokat enni. Persze a fittségünk érdekében mindemellett ajánlott mozognunk is. Napközben is csinálhatunk pár vállkörzést és guggolást az irodában, vagy tehetünk egy kiadós sétát az ebédszünetben, illetve hazafelé menet.