Új gazdasági övezetté válhat az olvadó Jeges-tenger

2018. szeptember 26. szerda - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Dán konténerhajó az első, amely napjainkban az északi Jeges-tengeren át teszi meg az utat Ázsia és Európa között. A sarkvidéki jégtakaró a globális felmelegedés következtében olvad, így hajózhatóvá válik Földünknek ez a része.

A szakemberek számításai szerint az északi jég egy-két évtizeden belül teljesen elolvad. A változás rendkívüli jelentőségű: míg egy teherhajónak eddig Tokióból 21.000 km-t kellett megtennie, hogy eljusson a Szuezi csatornán át a rotterdami kikötőig, az északkeleti átjárón ez az út harmadával 14.000 km-re rövidül.dsc_0162

A dán teherhajó elektronikai készüléket és halat szállít. Augusztus 23-án indult Vlagyivosztokból, majd az orosz partok és Alaszka mentén, azután Skandináviát megkerülve jövő héten köt ki Bremerhavenben, majd Szentpétervárott.

Alagúton közelíthetjük meg a sarkvidéket
Vasútvonal épül az északi Jeges-tengerig, a Szuezi csatorna helyett arra járhatnak majd a teherhajók. Párhuzamosan az észt fővárost alagúttal kötik össze Helsinkivel, így kiépül az összeköttetés az EU és a sarkvidék között.

Orosz, skandináv, de kínai gazdasági körökben is nagy várakozásokat fűznek a Jeges-tenger hajózhatóságához. Nem csak a kereskedelmi forgalom miatt, hanem azért is, mert így hozzáférhetővé válnak az ebben az övezetben rejlő, óriási olaj- és földgázkészletek.

Kína igénye, hogy „sarkvidéki hatalomnak” nyilvánítsa magát és ezt az útvonalat is beillessze az „új selyemút” programjába, sajátos: Kína ugyanis körülbelül olyan távolságra fekszik a Jeges-tengertől, mint Madrid.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.