Trump Európát fenyegeti Irán miatt

2018. szeptember 26. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója „szörnyű következményekkel” fenyegette meg az EU országait, ha kereskednek Iránnal.

John Bolton egy washingtoni konferencián hangoztatta, hogy szigorú büntetésekre számíthatnak azok az európai kormányok, amelyek nem csatlakoznak az Irán elleni, november 4-én életbe lépő amerikai rendszabályokhoz.

Kép: flickr

Kép: flickr

Trump elnök ismeretesen májusban felmondta a korábban az Egyesült Államok és az EU egyetértésével hozott megállapodást, amely enyhíti az Irán elleni korábbi gazdasági rendszabályokat, míg Irán kötelezte magát, hogy nem állít elő atomfegyvert.

A brit, a francia és a német kormány bejelentette, hogy nem csatlakozik Amerikához, mivel csak gazdasági kedvezményekkel lehet megakadályozni Irán törekvéseit atomfegyver előállítására. Az EU hétfőn döntést is fogadott el, amely tiltja európai vállalatoknak a csatlakozást az amerikai rendszabályokhoz és Brüsszelben hangoztatják: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei szerint Irán változatlanul tartja magát az általa vállalt korlátozásokhoz.

Gazdasági hidegháborúhoz vezethet Kína és az USA vetélkedése
Az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború csak egy része a két ország vetélkedésének, többek között azért, ki legyen a vezető a technológiában, véli a Google volt elnöke, aki szerint kettéválik az „amerikai” és a kínai internet.

Az Unió, hogy az amerikai korlátozó lépéseket a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokban megkerülje, „különleges rendszert” alakított ki, amely biztosítja a pénzügyi kapcsolatokat Irán és az európai országok között. Washington azt is igényelte, hogy Iránt zárják ki a SWIFT-ből, a világ bankjait összekötő elektronikus hálózatból. Az európai álláspont szerint ilyen lépés még sebezhetőbbé tenné a rendszert a kíbertámadásokkal, valamint az alternatív kínai és orosz rendszerekkel szemben.

Amerika azzal fenyeget, hogy Iránnal kereskedő vállalat nem kereskedhet amerikai céggel. Sok európai nagyvállalat, köztük a francia Total és a Volkswagen, amerikai piacuk elvesztésétől félve, ezért már kivonult Iránból.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.