Az előző főnök értékelésével megyünk állásinterjúra?

2017. május 23. kedd - 08:01 / piac-profit.hu
  •    

Hamarosan nem lesz elég, ha azt állítjuk magunkról, ilyen vagy olyan készséggel, tehetséggel rendelkezünk. Azok a cégek is kommentelni fognak az állásbörze-alkalmazásokon, akik interjúra behívták az illetőt. Így mindenkinél lesz visszacsatolás arról, valóban rendelkezik-e azokkal a képességekkel, amiket magának tulajdonít.

Ez a fajta interaktivitás természetesen a közösségi média modelljét veszi alapul. Nemcsak az álláskereső állít dolgokat, hanem az érintett felek is – akiknél már volt korábban interjúzni, illetve azok a cégek, amelyeknél már dolgozott. Az interaktivitás már megszokottá vált a cégek marketing tevékenységében, mindenki elfogadta, hogy a fogyasztók is beleszólnak a beszélgetésbe. Ilyesfajta visszacsatolások, visszaigazolások, konfirmálások nélkül hamarosan elképzelhetetlen lesz megbízhatónak és szavahihetőnek tűnni az álláspiacon is.

A HR-esek és a fejvadászok szerint annyira digitalizálódik az álláskeresés folyamata, hogy előbb-utóbb a kinyomtatott szakmai önéletrajzra sem lesz szükség. De arra sem, hogy csatoljuk mellékletként az emailhez. A szakmai adatokat (milyen iskolákban jártunk, mely munkahelyeken milyen pozíciókban dolgoztunk, mettől-meddig) a LinkedInen is megtalálhatja a potenciális munkaadó, egyéb erényeinkről és képességeinkről szóló állításainkat (rugalmas, megbízható, kreatív, kezdeményező, csapatjátékos stb.) pedig inkább kontextusban néznék az álláshirdetők, vagyis mások kommentjeivel, sőt akár osztályozásaival együtt.

fotók : Debut

fotók : Debut

Egy állásinterjú során a felvételiztető a beszélgetés alapján megállapítja, hogy a CV-be írt készségek, képességek tényleg megvannak-e a jelentkezőben, de biztos soha nem lehet benne. Vagyis komoly piaci érték, ha valaki más is “igazolja” az ígéretes munkavállaló képességeit.

Egy új applikáció éppen erre teremtene lehetőséget hasonlóan ahhoz, ahogy a közösségi oldalak működnek. A Debut segítségével a cégek HR-munkatársai visszaigazolhatják az appon (sőt biztosan kialakul egy pontozási rendszer is az ilyen alkalmazásokon), hogy ki miben erős, s miben nem. Ha valakiről azt jelzik vissza többen is (nem csak a haverjai), hogy tényleg vezéregyéniség, akkor nagyobb eséllyel talál a kvalitásainak megfelelő állást vagy erre alapozva kaphat közvetlen megkeresést egy-egy vállalattól.

Állásinterjú: így jöhet rá kérdés nélkül, hogy ki az ideális jelentkező
A Shopify vezére, Tobi Lütke a jelentkező életének válságairól kérdez, hogy megtudja, miként tudott kilábalni a mélypontokról. Ez a legjobb jele annak, hogy az illető vajon tettre kész, ötletes, talpraesett személy, akinek fejlett a problémamegoldó készsége.

“Már több mint tíz éve zajlik a vita arról, hogy mennyit ér egy CV. Szerintem vége, lassan, de biztosan kimegy a divatból” – mondta a Business Insidernek Charles Taylor, a Debut létrehozója. Ebbéli minőségében persze hazabeszél, hiszen az az érdeke, hogy a HR-sek és a cégvezetők ne CV-ket olvasgassanak, hanem az ő appján keressék leendő alkalmazottaikat. Az önéletrajz az analóg világ része volt, s mint ilyen kimúlóban, az appos “matching” már a mesterséges intelligencia által vezetett digitális világ sajátossága. Az appok az algoritmusaikkal is segítenek párosítani a betöltendő állást az ideális jelöltekkel.

A Debut módszerére, az álláskereső által összeírt, s harmadik fél állításaival megerősített készséglistákra olyan neves kliensek buktak rá, mint a Deutsche Bank, a Rolls Royce vagy a Deloitte, melyek már itt és így keresnek új munkavállalókat.

Forrás: Business Insider

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor