méhek

környezetvédelem, méhek, méhpusztulás

Mi is tehetünk a méhek megmentéséért

piacesprofit.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság figyelmébe ajánlja a rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagyon látványos méhecskehotel-, más néven darázsgarázs-eszközcsoportot, amivel erkélyen, ablakpárkányon is segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól.

Tovább olvasom »
beáraz, beporzás, biológiai sokszínűség, élelmiszernövény, fajpusztulás, gdp, klímaváltozás, környezetpusztítás, meh, méhek, növekedés, ökoszisztémák, természet, zöld gazdaság

Nem a környezetvédelem öli meg a GDP-növekedést, hanem a környezetrombolás

Kriston László

A méhek általi beporzásnak köszönhető az élelmiszerek közel 75 százaléka. Az ökoszisztémák óriási szolgáltatásokat nyújtanak nekünk, lehetővé teszik földi létünk. Ha nem valósítjuk meg a zöld gazdaság környezetkímélő működését, óriási veszteségek érhetnek, s az emberiség léte is veszélybe kerül, írja véleménycikkében Cristiana Pasca Palmer, az ENSZ-hez tartozó Biológiai Sokféleség Egyezmény szervezetének főtitkára.

Tovább olvasom »
élelmiszerellátás, meh, méhek, méhészet, mezőgazdaság, növénytermesztés

A méhektől függ az emberiség élelmének nagy része

piacesprofit.hu

A méhektől és más beporzóktól függ az emberiség élelmének 30-35 százaléka. Az ökoszisztémák átalakítása és kihasználása az intenzív mezőgazdálkodás érdekében azonban világszerte károsan hat a beporzókra. Erre hívják fel a figyelmet a szakemberek abban a tanulmányban, amelynek egyik szerzője Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport munkatársa.

Tovább olvasom »
állatvédelem, klíma, méhek, növényvédő szerek

Az Európai Bizottság védené a méheket

piacesprofit.hu

Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.

Tovább olvasom »
agrárium, fenntartható mezőgazdaság, környezetvédelem, méhek, méhészet, mezőgazdaság, növényvédő szerek

A növényvédő szerek több kárt okozhatnak a gazdaságnak, mint a kártevők

piacesprofit.hu

A neonikotinoid rovarirtó szerek jelentős veszélyt jelentenek a vadon élő fajokra. Ezek a vegyszerek megjelennek a haszonnövények mellett a vadvirágokban is, és a méhek mellett így jelentősen veszélyeztetik többek között a pillangókat, bogarakat, vízi élőlényeket és a madarakat. A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy ne kérjenek derogációt a neonikotinoidok uniós szinten már betiltott használatára, és támogassák ezen vegyi anyagok további uniós tilalmát.

Tovább olvasom »
méhek, méhpusztulás

Másfél milliárd ember állása függ a méhektől

PP/MTI

A világon csaknem másfél milliárd munkahely és az összes termény háromnegyedének léte függ a beporzó állatoktól, ezért ha nem állítják meg a méhek és lepkék számának csökkenését, az óriási veszélyt jelenthet az emberi jólétre – figyelmeztetnek hétfői közleményükben a brit Readingi Egyetem tudósai.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, méhek, mezőgazdaság

Világnapot kaphatnak a méhek

piacesprofit.hu

A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és mutatói környezetünk állapotának: ugyanakkor számos veszély fenyegeti őket – ezért a FAO támogatja, hogy május 20-át nyilvánítsák a méhek világnapjává.

Tovább olvasom »
agrár, élelmiszer, környezetterhelés, méhek, méhészet, méhpusztulás, mezőgazdaság

Gyorsul a méhek pusztulása: de miért?

klímablog

Élelmiszerigényünk 90%-át 100 növényfajtával elégítjük ki. Ezekből 71-et méhek poroznak be. Korunk legkeresettebb migráns munkásai a méhek. Bérbe adják őket beporzásra. Megnéztük milyen teóriák vannak forgalomban a populáció megcsappanásáról.

Tovább olvasom »
greenpeace, környezetvédelem, méhek

Csípi a méheket?

piacesprofit.hu

Nem sokan gondolják végig, hogy a méhek milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben szorgos munkájukkal. Mostanában azonban súlyos veszélybe kerültek. Pedig mindenki tehet valamit a méhekért! Mondjuk örökbe is lehet fogadni egyet.

Tovább olvasom »