A Nature szakfolyóiratban két tanulmányt látott napvilágot, mely arra enged következtetni, hogy az úgynevezett nikotinoidokat tartalmazó vegyszerek veszélyesek a méhekre nézve.
A Newcastle University kutatói két lehetőséget kínáltak a méheknek: vagy cukrot kaptak (folyékony halmazállapotban, vizezve), vagy nikotinoidokat kis mennyiségben tartalmazó cukrot. Egy idő után már az utóbbit favorizálták. Amikor a méhek vérkeringésébe jutott a nikotinoid, a méhek belerezegtek, döngicsélni kezdtek, amit a tudósok az anyagra adott válaszreakciónak tudtak be. Mindennek az lett az eredménye, hogy romlottak elméjük motorikus funkciói, mozgáskoordinálásuk, ami élelemszerző és beporzó tevékenységüket is visszavetette.
A Reuters szerint az EU már korlátozásokat vezetett be a Bayer és a Syngenta vegyipari konszernek által előállított ilyesfajta anyagokra vonatkozóan (pontosan háromfélére), de a vita ezek alacsony dózisban történő alkalmazásáról továbbra is folyik.
Egy svéd kutatócsoport arra talált statisztikai adatokat, hogy azok a magok, melyek felületén neonikotinoidokat mutattak ki, összefüggésbe hozható a méhpopuláció létszámának és sűrűségének csökkenésével az adott régióban.