Méhpusztulás: már nem kell betiltani a gyilkos szert

Tömeges méhpusztulás fordult elő nemrégen Somogy megyében: az Unió a fipronil hatóanyagú növényvédő szerek betiltását kérte Magyarországtól, a NÉBIH szerint erre nincs szükség, mivel már régen betiltották a méhgyilkos szert.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Éhen halnánk nélkülük - Kép: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - mint növényvédőszer-engedélyezési hatóság - a fipronil hatóanyag felhasználását a méhekre való veszélyessége miatt már korábban szigorította, valamint permetező szerként történő kijuttatását 2008. augusztus 31-i határidővel visszavonta.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a tagállamok közösen felülvizsgálták az egyes neonikotinoid hatóanyagok és a fipronil uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. Az EFSA az idén május 27-én hozta nyilvánosságra a fipronilra vonatkozó felülvizsgálati jelentését, amelyben a neonikotinoidokhoz hasonló veszélyekre hívta fel a figyelmet – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Magyarországon egyetlen fipronil hatóanyag-tartalmú készítmény rendelkezik engedéllyel - a kukorica és a napraforgó kultúrákban - a talajlakó és korai lombkártevők ellen. A környezet védelme érdekében a növényvédő szer engedélyező hatóság szigorú kockázatcsökkentő intézkedéseket írt elő a készítmény felhasználásához, illetve a csávázott vetőmagok szakszerű kijuttatásához. Idáig fipronil tartalmú készítmény ezen engedély alapján nem került forgalomba Magyarországon.

Az Európai Unió Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottságának július 15-16-án megtartott ülésén Magyarország támogatta az Európai Bizottság javaslatát, mely a fipronil növényvédő szer hatóanyag használatának korlátozásáról szólt. Az EU Bizottsága további laboratóriumi és szabadföldi vizsgálatok elvégzését követően dönt a hatóanyag további felhasználási lehetőségeiről - olvasható a közleményben.

Éhen halnánk a méhek nélkül
Moratóriumot rendelt el az Európai Bizottság azokra a rovarirtó szerekre, melyekről szakemberek úgy sejtik, felelősek a méhpopuláció világszerte tapasztalt pusztulásáért. A méheknek nemcsak a mézet köszönhetjük, nélkülözhetetlen elemei a táplálékláncnak: az emberiség eledelének 90 százalékát kitevő 100 növényfajtából 71-et méhek poroznak be.
Az állategészségügyi, valamint a növényegészségügyi hatóság közös eljárásban indított hatósági vizsgálatot, miután az elmúlt napokban tömeges méhpusztulást tapasztaltak Somogy megyében. A területi szakigazgatási szerveket az érintett méhészek értesítették. A napraforgótáblában talált méhek pusztulásának lehetséges okát jelenleg laboratóriumban vizsgálják, eredmény a jövő hét közepére várható.

Jön a támogatás a méhészeknek

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdi a jogosult 6597 méhész gazdálkodó számára a varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igényelt támogatások, összesen 632,8 millió forint kifizetését. Az MVH szerint befejezték a méheken élősködő parazita, a varroa atka elleni, a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő gyógyszeres védekezés támogatására benyújtott kérelmek bírálatát, így július második hetében megkezdik a támogatás kifizetését.

A benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények meghaladták a támogatási rendeletben meghatározott maximálisan rendelkezésre álló keretösszeget. Ezért a jogos igényeket arányosan csökkenteni kellett - jelzik a közleményben. Az arányos csökkentés alapján a méhészek a jogosan igényelt támogatási összeg 80,67 százalékának megfelelő támogatásban részesülhetnek. A támogatási összegek kifizetését az MVH előreláthatóan július végéig befejezi - áll a tájékoztatásban.

Ezért nem tiltjuk be a méhgyilkos szereket
Magyarországon a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban: 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, így a méhpopuláció sűrűsége meghaladja 11 családot négyzetkilométerenként. Magyarországon a méztermelés olyan mezőgazdasági területeken is folyik, ahol az elmúlt tíz évben, évente több mint egymillió hektárt (kukorica, napraforgó, repce) vetettek be neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerrel kezelt – csávázott – vetőmagokkal. Ennek ellenére Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatától, ezt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai alátámasztják.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo