hirdetés

Kóstoljon városi mézet!

Városiméz-kóstolással, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, kertmozival és A méhek világa című Oscar-díjra jelölt film vetítésével várja a vendégeket szombaton a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban és a Műcsarnok hátsó teraszán Budapest első városi méhészete, a Közösségi Méz Projekt.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Méhészet nyílt a város közepén

Szeptember végéig látható a Műcsarnok hátsó teraszán az Új Múzeum Méheknek című kiállítás, amelyhez kapcsolódóan szeptember 14-én több programot is. A Klauzál téri Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban 11 és 14 óra között táblát avatnak a Based on Pig (BoP) csoport tagjai, akik a város étkezési kultúráját művészeti kutatási módszerekkel vizsgálják. A táblaavatás után a vendégek találkozhatnak a méheket gondozó méhészcsoport tagjaival, és megkóstolhatják Budapest első városi mézét is.

A szombat délutáni programokat a Műcsarnok hátsó teraszán tartják: az Új Múzeum Méheknek kiállításaira 16 és 18 óra között félóránként indulnak tárlatvezetések a méhészcsoport tagjaival, kora este pedig kertmozira invitálják az érdeklődőket, ahol A méhek világa című filmet vetítik. Az Oscar-jelölt és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal kitüntetett Markus Imhoof nagyszabású természetfilmje a méhek életét és az emberek mindennapjaira gyakorolt hatását mutatja be.

A német finger művészcsoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf ötlete nyomán július elején a Műcsarnok háta mögött három kaptárt állítottak fel, amelyekben három méhcsalád él és gyűjti a mézet. A kaptárok tetején nyílt meg az Új Múzeum Méheknek tárlat, amelynek termeibe a méhek berepülhetnek, az emberek pedig kívülről ismerkedhetnek meg a rovarok életével.

Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között. Az érdeklődőket hetente kétszer, csütörtökön és szombatonként magyar és idegen nyelvű tárlatvezetésekkel, valamint további programokkal várják. A tárlatvezetésekre a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés ajánlott.

Éhen halnánk a méhek nélkül
Moratóriumot rendelt el az Európai Bizottság azokra a rovarirtó szerekre, melyekről szakemberek úgy sejtik, felelősek a méhpopuláció világszerte tapasztalt pusztulásáért. A méheknek nemcsak a mézet köszönhetjük, nélkülözhetetlen elemei a táplálékláncnak: az emberiség eledelének 90 százalékát kitevő 100 növényfajtából 71-et méhek poroznak be.
Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az Operaház tetején működik városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként is szokás emlegetni. Magyarországon a méhészkedés jelentős múltra tekint vissza, hiszen a XVII. századtól dokumentálták hazai méhészetek létezését, az 1800-as évek közepén pedig megalakultak az első méhészcéhek. Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai. A rendhagyó városi méhészképzés támogatja is a résztvevőket, hiszen ez a gazdálkodási forma a későbbiekben akár megélhetési lehetőséget nyújthat nekik. A vegyes méhészcsoport elindításával a művészek a társadalom különböző csoportjainak egymástól való elszigetelődésére reagálnak, és az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.

 

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo