ász

ász, umvp, vidékfejlesztés

Fel kéne pörgetni a vidékfejlesztési támogatást

piacesprofit.hu

Ellentétes volt az ÚMVP gazdaságfejlesztési program alapvető célkitűzéseivel, hogy a források egy jelentős részét a mikrovállalkozások fejlesztése helyett a vidéki települések vonzerejének növelésére fordították – állapította meg az Állami Számvevőszék ellenőrzése. További probléma a befejezett projektek alacsony száma és a kérelmek elhúzódó elbírálása is. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kritikák nagy részét jogosnak tartja, de azt állítják, dolgoznak a javuláson.

Tovább olvasom »
ász, költségvetés, költségvetés 2013, költségvetési tanács, matolcsy, parlament

Megint a vállalkozásokon csattanhat az ostor

Kolossa Katalin

Félő, hogy megint a vállalkozásoknak kell majd viselniük annak a terheit, hogy a 2013. évi költségvetésben tervezett bevételek nem megalapozottak, így tőlük szedhetik majd be a büdzséből hiányzó összegeket. A befolyó pénzek prognosztizált mértékét nemcsak közgazdászok és az ellenzéki pártok vitatják, hanem az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács is. Egyedül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter rendületlenül optimista a 2013. évi költségvetést és az ország előtt álló perspektívákat illetően, a jövő évi büdzséről szóló általános vita megkezdése előtti expozéja az országgyűlés szerdai plenáris ülésén is erről tanúskodott.

Tovább olvasom »
államháztartási hiány, állami számvevőszék, ász, büdzsé, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, hiány, költségvetés, költségvetés 2012, költségvetés 2013, költségvetési tanács

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek

PP/MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.

Tovább olvasom »
államadósság, ász, bizalom, eu/imf megállapodás, imf hitel, konferencia, simor

Kulcskérdés, hogy bíznak-e bennünk

PP/MTI

A Magyarország iránti bizalom helyreállításának és megtartásának fontosságáról beszéltek a Költségvetési Tanács tagjai az Állami Számvevőszék “Államadósság és gazdasági növekedés” című budapesti konferenciáján.

Tovább olvasom »
ász, bajnai, gazdasági növekedés, költségvetés 2012, matolcsy

Sok a kockázat a jövő évi büdzsében

PP/MTI

További intézkedések nélkül a kedvezőtlen növekedési kilátások miatt nehéz lesz teljesíteni a 2012-re kitűzött hivatalos hiánycélt, bár jövőre a magyar költségvetési politika várhatóan markánsan feszesebbé válik, miután a kabinet jelentős lépéseket tett a strukturális hiány csökkentésére, állítják londoni felzárkózó piaci elemzők. Vélekedésükkel egybecseng az Állami Számvevőszék megállapítása is, amely szerint a makrogazdasági mutatók tervezettnél kedvezőtlenebb alakulása esetén 2012-ben több adóbevételi előirányzat kockázatot hordoz magában. A Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott alapítvány viszont egyenesen arra figyelmeztet, hogy a kormánynak nincs is valós költségvetési javaslata.

Tovább olvasom »
adat, ász, ellenőrzés, számvitel

Egy forintért szexuális életünket vizsgálná a Számvevőszék?

klímablog/MTI

A Transparency International Magyarország (TI) levélben fordult parlamenti képviselőkhöz és az adatvédelmi ombudsmanhoz amiatt, hogy az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényjavaslat értelmében az ÁSZ nemcsak a személyi jövedelemadó egy százalékának felhasználását, hanem az akár egyforintos támogatást kapott szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti, és így szerintük minden személyes adathoz hozzáférhet.

Tovább olvasom »
ász, korrupció

Térképen követnék a korrupció terjedését

MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által a korrupciós kockázatok feltérképezését támogató elektronikus adatfelvevő, feldolgozó és térképi megjelenítő rendszer fejlesztésére kiírt közbeszerzést az InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda Kft. nyerte meg nettó 18 millió 375 ezer forinttal – az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Tovább olvasom »
ász, pályázat, uniós pénz

Mennyi szabálytalanság volt a 3745 milliárd elköltésében?

MTI

A legtipikusabb szabálytalanságok a közbeszerzési törvény megsértése, az engedélyezett projektektől való eltérés, az el nem számolható és jogosulatlan költségek elszámolása, valamint a terület alapú támogatások túligénylése voltak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az EU támogatások felhasználásának ellenőrzése során.

Tovább olvasom »
ász, büdzsé2010

Nem a kiadásokkal lesz gond a magyar büdzsében…

MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az idei költségvetés adókból, illetékekből, valamint az állami vagyon értékesítéséből származó bevételeinek teljesülését általában közepes, egyes esetekben azonban magas kockázatúnak ítéli meg – ez derül ki a számvevőszéknek az államháztartás vagyoni és pénzügyi helyzetéről kiadott jelentéséből. A PM egyetért a kockázatokkal, ugyanakkor azt emeli ki, hogy az ÁSZ is megerősíti: a kormány végrehajtotta törvényi kötelezettségét, így a törvény által meghatározott határidőben a választók az április országgyűlési választások első fordulója előtt megismerhetik a költségvetés aktuális helyzetét.

Tovább olvasom »
ász, büdzsé2010

Költségvetés 2010: az ÁSZ szerint nagyot bukhatunk

piacprofit.hu

Nemcsak a válság alakulása jelent kockázatot a következő évek várható gazdasági növekedésére, hanem a hazai társadalmi-gazdasági és alkalmazkodási tényezők is, közöttük a nagy ellátórendszerek helyzete – véli az Állami Számvevőszék a 2010-es büdzséről készített jelentésében.    

Tovább olvasom »