ÁSZ: 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének kiadása meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét

A 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét. A bevétel emelkedése az ÁFA-nak köszönhető. Ezt az infláció és a jóléti kiadások növekedéséből fakadó lakossági költekezés generálta.

A 2021. évben a dinamikus gazdasági növekedésnek is köszönhetően az előzetes adatok alapján teljesült az államadósság-szabály. Az Állami Számvevőszék jelenlegi elemzése az idei évi gazdasági növekedéssel és az államadósság-szabály betarthatóságával kapcsolatos kockázatokat vizsgálta. Az elemzés rámutat arra, hogy a 2022. év vonatkozásában meghatározó tényezőt jelent a szomszédos országban zajló konfliktus és ennek negatív hatásai. Mindezek miatt továbbra is szükséges a kockázatok rugalmas kezelése.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan nyomon követi a makrogazdasági és költségvetési folyamatok alakulását. Ennek indoka, hogy alapvető fontosságú feltárni a kapcsolódó kockázatokat, mivel ezek befolyásolják a jogszabályok által előírt adósság-szabály betarthatóságát.

Az elemzés rámutat arra, hogy a 2021. évi gazdaság újraindulását ösztönző válságkezelő gazdaságpolitika jó alapot teremtett a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára történő állításához. A 2021. évben az államadósság-mutató értéke 76,8 százalék volt, amely alapján a Magyarország Alaptörvénye és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény rendelkezései szerinti adósság-szabály teljesült. Kedvező folyamatot jelentett, hogy az előzetes adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal növekedett.

A 2022. évi gazdasági növekedés és költségvetési folyamatok esetén kiemelt kockázati tényezőt jelent az orosz-ukrán konfliktus, illetve az egyes országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatásai. Az orosz-ukrán konfliktus azért is meghatározó tényezőt jelent, mert tovább erősítette a 2021. év második felétől fellépő globális makrogazdasági kockázatokat. Ezek közé sorolható például a termelési láncok megszakadása, a kereskedelmi kapcsolatok és kínálat problémái, a nyersanyag- és energiaárak emelkedése, a globálisan emelkedő infláció, valamint a bizonytalan gazdasági környezet miatt visszaeső befektetések. E hatások várhatóan egyre inkább érintik majd a következő hónapokban az európai országok nemzetgazdaságait, így Magyarországot is.

A 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét. A kiadások időarányos értéket meghaladó teljesülésében szerepet játszott az uniós programok bevételeinek és kiadásainak különbségéből adódó megelőlegezés (494,4 Mrd Ft értékben), valamint egyedi tényezők, mint például a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetése, valamint a családok részére az SZJA visszatérítés.

A 2022. évben is kiemelt fontosságú a reziliens költségvetési politika fenntartása a jelenlévő kockázatok kezelése érdekében. A költségvetési politika számára egyaránt kiemelt szerepe lesz az idei évben a gazdasági növekedés fenntartásának, valamint a sérülékenység további csökkentésének.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo