ász cikkek


Az ÁSZ súlyos hibákat talált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Savköpő Menyét Alapítványánál

Az ÁSZ súlyos hibákat talált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Savköpő Menyét Alapítványánál 

Négy párt és pártalapítvány gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ.
ÁSZ: 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének kiadása meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét

ÁSZ: 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének kiadása meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét 

A 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét. A bevétel emelkedése az ÁFA-nak köszönhető. Ezt az infláció és a jóléti kiadások növekedéséből fakadó lakossági költekezés generálta.
Súlyos szabálytalanságokat jelentett az ÁSZ az állami kórházakban

Súlyos szabálytalanságokat jelentett az ÁSZ az állami kórházakban 

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a szekszárdi, a soproni, a hatvani, a mosonmagyaróvári és a berettyóújfalui kórház ellenőrzése során.
Húsz százalékra csökkent a hazai feketegazdaság aránya

Húsz százalékra csökkent a hazai feketegazdaság aránya 

Ezt állította legalábbis Domokos László a 2018-as költségvetésről tartott csütörtöki előadásában. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a hazai feketegazdaság aránya a GDP-hez viszonyítva korábban 24 százalék volt.
Fel kéne pörgetni a vidékfejlesztési támogatást

Fel kéne pörgetni a vidékfejlesztési támogatást  

Ellentétes volt az ÚMVP gazdaságfejlesztési program alapvető célkitűzéseivel, hogy a források egy jelentős részét a mikrovállalkozások fejlesztése helyett a vidéki települések vonzerejének növelésére fordították - állapította meg az Állami Számvevőszék ellenőrzése. További probléma a befejezett projektek alacsony száma és a kérelmek elhúzódó elbírálása is. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kritikák nagy részét jogosnak tartja, de azt állítják, dolgoznak a javuláson.
Megint a vállalkozásokon csattanhat az ostor

Megint a vállalkozásokon csattanhat az ostor 

Félő, hogy megint a vállalkozásoknak kell majd viselniük annak a terheit, hogy a 2013. évi költségvetésben tervezett bevételek nem megalapozottak, így tőlük szedhetik majd be a büdzséből hiányzó összegeket. A befolyó pénzek prognosztizált mértékét nemcsak közgazdászok és az ellenzéki pártok vitatják, hanem az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács is. Egyedül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter rendületlenül optimista a 2013. évi költségvetést és az ország előtt álló perspektívákat illetően, a jövő évi büdzséről szóló általános vita megkezdése előtti expozéja az országgyűlés szerdai plenáris ülésén is erről tanúskodott.
ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.
Kulcskérdés, hogy bíznak-e bennünk

Kulcskérdés, hogy bíznak-e bennünk 

A Magyarország iránti bizalom helyreállításának és megtartásának fontosságáról beszéltek a Költségvetési Tanács tagjai az Állami Számvevőszék "Államadósság és gazdasági növekedés" című budapesti konferenciáján.
Sok a kockázat a jövő évi büdzsében

Sok a kockázat a jövő évi büdzsében 

További intézkedések nélkül a kedvezőtlen növekedési kilátások miatt nehéz lesz teljesíteni a 2012-re kitűzött hivatalos hiánycélt, bár jövőre a magyar költségvetési politika várhatóan markánsan feszesebbé válik, miután a kabinet jelentős lépéseket tett a strukturális hiány csökkentésére, állítják londoni felzárkózó piaci elemzők. Vélekedésükkel egybecseng az Állami Számvevőszék megállapítása is, amely szerint a makrogazdasági mutatók tervezettnél kedvezőtlenebb alakulása esetén 2012-ben több adóbevételi előirányzat kockázatot hordoz magában. A Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott alapítvány viszont egyenesen arra figyelmeztet, hogy a kormánynak nincs is valós költségvetési javaslata.
Egy forintért szexuális életünket vizsgálná a Számvevőszék?

Egy forintért szexuális életünket vizsgálná a Számvevőszék? 

A Transparency International Magyarország (TI) levélben fordult parlamenti képviselőkhöz és az adatvédelmi ombudsmanhoz amiatt, hogy az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényjavaslat értelmében az ÁSZ nemcsak a személyi jövedelemadó egy százalékának felhasználását, hanem az akár egyforintos támogatást kapott szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti, és így szerintük minden személyes adathoz hozzáférhet.

Térképen követnék a korrupció terjedését 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által a korrupciós kockázatok feltérképezését támogató elektronikus adatfelvevő, feldolgozó és térképi megjelenítő rendszer fejlesztésére kiírt közbeszerzést az InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda Kft. nyerte meg nettó 18 millió 375 ezer forinttal - az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Mennyi szabálytalanság volt a 3745 milliárd elköltésében? 

A legtipikusabb szabálytalanságok a közbeszerzési törvény megsértése, az engedélyezett projektektől való eltérés, az el nem számolható és jogosulatlan költségek elszámolása, valamint a terület alapú támogatások túligénylése voltak - erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az EU támogatások felhasználásának ellenőrzése során.

Nem a kiadásokkal lesz gond a magyar büdzsében... 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az idei költségvetés adókból, illetékekből, valamint az állami vagyon értékesítéséből származó bevételeinek teljesülését általában közepes, egyes esetekben azonban magas kockázatúnak ítéli meg - ez derül ki a számvevőszéknek az államháztartás vagyoni és pénzügyi helyzetéről kiadott jelentéséből. A PM egyetért a kockázatokkal, ugyanakkor azt emeli ki, hogy az ÁSZ is megerősíti: a kormány végrehajtotta törvényi kötelezettségét, így a törvény által meghatározott határidőben a választók az április országgyűlési választások első fordulója előtt megismerhetik a költségvetés aktuális helyzetét.

286 millióból térképezik fel a korrupciót 

A korrupciós kockázatok feltérképezésére projektet indít az Állami Számvevőszék (ÁSZ) uniós támogatással, 286,5 millió forintos összköltséggel - mondta Csapodi Pál, az ÁSZ főtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Költségvetés 2010: az ÁSZ szerint nagyot bukhatunk 

Nemcsak a válság alakulása jelent kockázatot a következő évek várható gazdasági növekedésére, hanem a hazai társadalmi-gazdasági és alkalmazkodási tényezők is, közöttük a nagy ellátórendszerek helyzete - véli az Állami Számvevőszék a 2010-es büdzséről készített jelentésében.    

"Elképesztő nehézségek" lesznek az egészségügyben 

Nem láttunk olyan hatástanulmányokat, amelyek alátámasztanák a költségvetéssel kapcsolatos várakozásokat - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet a lap pénteki száma közöl.

Két hónap és kiderül, mi haszna a kormány reformjainak 

Két hónapon belül eldől, hogy a kormány most bejelentett, egyebek között a munkabérterhek mérséklését célzó intézkedései nyomán javul-e a gazdaság helyzete - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerdán Győrben, a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének szakmai konferenciáján.

"Magyarországon csak részfeladatokat oldottak meg" 

A közigazgatás reformja már az 1990-es években megkezdődött hazánkban, ám csak kicsiket mertünk lépni, így nem meglepő módon csak részeredményeket értünk el - állítja az Állami Számvevőszék elnöke. Éppen ezért komplex megoldást kell találni, ám ez egyelőre várat magára. További probléma, hogy az állam a tudásalapú társadalom kiépítésében is lassan halad, így korábbi büszkeségünk, a sok szabadalom mára már a múlté.

Tisztelt Ász: kormánypárti győzelem a pályán 

Huszonegyedik alkalommal rendezte meg a parlamenti képviselők és az állami vezetők "Tisztelt Ász!" tenisz versenyét a Parlament Sportegyesület és a HGS REKLÁM Kft.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le  

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB  

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo