Két hónap és kiderül, mi haszna a kormány reformjainak

Két hónapon belül eldől, hogy a kormány most bejelentett, egyebek között a munkabérterhek mérséklését célzó intézkedései nyomán javul-e a gazdaság helyzete - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerdán Győrben, a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének szakmai konferenciáján.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új adószabályok változtatása viszont jó esetben 2010-ben fejti ki teljes mértékben a hatását - vélekedett az ÁSZ elnöke. Kovács Árpád rámutatott: mindemellett a hazai gazdaság élénkülése az európai piac meglódulásától is függ. Magyarországon is sok múlik a német válságkezelés sikerességén. Ha a német gazdaság lendületet vesz, és eredményt mutat már az első félév végén, az a magyar gazdaságra is hat. Ma a magyar gazdaság teljesítményét úgy lehet leírni, hogy az európai GDP mínusz 2 százalék - mondta Kovács Árpád.

Az ÁSZ elnöke szerint harmóniát kell teremteni a rövid és a hosszú távú intézkedések között. Nincs vita arról, hogy a munkabérek terheit csökkenteni kell, a reálgazdaságba pénzt kell juttatni, de az is tény, hogy a reálgazdaság teljesítményhiányát és lehetőséghiányát egyoldalúan nem lehet áthárítani a lakosságra. A fogyasztás csökkentésének vannak ésszerű határai - mutatott rá.

Kettéoszló Európa

Kovács Árpád szerint pénzügyi ellenőrzési szempontból az öreg kontinensen kétféle ország van. Vannak olyanok, amelyek rendelkeznek államháztartási tartalékokkal, és ezek kölcsönfelvételek nélkül, monetáris politikai eszközök nélkül, s ha pénzügyi közvetítőrendszer segítésével is, de a reálgazdaságra irányulnak. Ilyen például Németország, Hollandia, Finnország és Svédország. Sokkal nehezebb helyzetben vannak viszont azok az országok, ahol a válságkezelő programok megteremtéséhez külső forrásokat kell igénybe venni.

Magyarországon sajátos helyzet van, hitelfelvételeken keresztül áramlik a gazdaságélénkítő programokba a pénz, így ennek kontrollja sem az államháztartás, az Állami Számvevőszék és az Államkincstár eszközrendszerén keresztül történik - mondta az ÁSZ elnöke.

A válság mérséklésére irányuló valamennyi intézkedésnek ki kell zárnia, hogy Magyarországon "villanyoltás" legyen, vagyis az a szemlélet érvényesüljön, hogy a válságkezelés könnyebb módja a meglévő szabályok kiiktatása, és az egyszerűsítés jegyében eltekintenek az engedélyek beszerzésétől. "Még egyszer nem követhetjük el azt a hibát, amit a magyar gazdaság a kilencvenes évek elején elkövetett, hogy a privatizációs átmenetben kiiktatta az ellenőrzést" - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo