Tömegközlekedés cikkek

hirdetés

Zseniális ötletet tesztel a bécsi tömegközlekedési vállalat

Zseniális ötletet tesztel a bécsi tömegközlekedési vállalat 

Jövő ősztől szállíthatják az interneten rendelt csomagokat a bécsi tömegközlekedés utasai.
Bevált a tömegközlekedési bérletek gigamértékű támogatása

Bevált a tömegközlekedési bérletek gigamértékű támogatása 

Májustól ismét kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban.
BKV ingyen?

BKV ingyen? 

Ingyenes közösségi buszközlekedést vezetnek be Washingtonban.
Siemens mozdonyok jönnek Magyarországra

Siemens mozdonyok jönnek Magyarországra 

Eredményesen zárult a 115 villamos mozdony beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás. A MÁV-START ezt követően a nyertessel keretmegállapodást köt. Így 90 darab két és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony beszerzésével újulhat meg a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállománya.
Újra tombol a koronavírus Ausztriában

Újra tombol a koronavírus Ausztriában 

Az osztrák fővárosban még mindig napi tízezer körül van az új koronavírus-fertőzöttek száma. Ezért a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien izolálja irányítóközpontjának hat munkatársát, hogy biztosítani tudják Bécs közösségi közlekedését. A dolgozók önként vállalták az elkülönítést.
hirdetés
Kötelező a védettségi igazolvány és létszámkorlátozás jön a tömegközlekedésben - Szlovénia is szigorít

Kötelező a védettségi igazolvány és létszámkorlátozás jön a tömegközlekedésben - Szlovénia is szigorít 

Hétfőtől tízről hét napra rövidítik a kötelező hatósági karantén időtartamát, és újabb szigorításokat vezetnek be a tömegközlekedési eszközök használatánál.
Semmi nem lesz a régi: így változtatta meg a budapesti közlekedést a járvány

Semmi nem lesz a régi: így változtatta meg a budapesti közlekedést a járvány 

Maradandó hatást gyakorolt a fővárosi közlekedési szokásokra a koronavírus-járvány – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb, őszi kutatásából. A felmérés szerint ugyanis érezhetően kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést és a taxitársaságok szolgáltatásait, miközben elégedettek a közlekedési szolgáltatók a járványhelyzetre adott reakciójával. Nem növekedett tartósan más közlekedési eszközök, pl. az autó, a robogó vagy a kerékpár használata sem a Budapesten közlekedők körében. A változás a válaszok alapján várhatóan járvány után is tartós lesz.
Mire számíthatnak a BKV-s dolgozók? Megvan a megállapodás

Mire számíthatnak a BKV-s dolgozók? Megvan a megállapodás 

Senkit sem küldenek el idén.
Üzenet a bliccelőknek – a jövő héttől teljesen visszatérnek az ellenőrök

Üzenet a bliccelőknek – a jövő héttől teljesen visszatérnek az ellenőrök 

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
Még 24 százalék inflálódás után sem olcsó a budapesti bérlet

Még 24 százalék inflálódás után sem olcsó a budapesti bérlet 

Sok éve nem emelték Budapesten a tömegközlekedési árakat, ami jó a fogyasztóknak. Azt azonban még így sem lehet mondani, hogy alacsonyak lennének a tarifák a fizetésekhez képest. Új, 16 európai fővárosra kiterjedő adatgyűjtésünk szerint a budapesti bérlet a negyedik legdrágább. A jegyek pedig még mindig özönvíz előtti mintát követnek.
hirdetés

Ingyenes lesz a tömegközlekedés Európa leggazdagabb országában 

Luxemburg Nagyhercegségen két óra alatt át lehet hajtani, de sokan ugyanennyit töltenek naponta autójukban, hogy munkába menjenek és hazatérjenek. A zsúfoltság csökkentésére ingyenessé teszik a tömegközlekedést.

Csak másfél év, és a magyar tömegközlekedés megérkezik a 21. századba 

A fenntartható közösségi személyszállítás fejlesztése érdekében megkezdődött a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezése. A próbaüzem első üteme már 2019 októberében megkezdődhet egy regionális közlekedési központban – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Önvezető járművek segíthetnek az elöregedő vidéken 

Az idősödő vidéki lakosság új lendületet adhat az automata járművek bevezetésének – többek között ez az egyik megállapítása a Roland Berger, „Vidék újracsatlakoztatva - Az automata közlekedés a megoldás a vidéki mobilitásra” című tanulmányának.

Börtön jár majd a buherált buszokért 

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását célozza az a hétfőn benyújtott törvényjavaslat, mely a veronai buszbaleset nyomán a jogellenesen átalakított személyszállító jármű vezetésével összefüggésben állapít meg szankciókat. A javaslat lényege, hogy egészítsék ki a Btk.-t a jogellenesen átalakított személyszállítást végző jármű vezetésére vonatkozó rendelkezésekkel.

Már rollerezhet is az Uberrel 

Az Uber az autó- és a kerékpár után most beszállt elektromos rollerek kölcsönzésébe is, amitől nem csak a közlekedési eszközöknél, hanem más területeken is remél eladásokat.

A vonatjegyhez ingyen tömegközlekedés jár 

Jól jár a nyártól, aki hosszabb utat tesz meg a német vasúton: mind a kiindulási, mind a célállomáson ingyen használhatja a tömegközlekedést.

Trükközik a szabadnapokkal a BKV? 

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint nemcsak trükköznek, de rendszeresen megszegik a törvényt, sőt anyagilag is megkárosítják a járművezetőket a BKV-nál az úgynevezett elvont pihenőnapok és szabadságok zavaros kiadásával.

Ollie hívásra házhoz visz 

Önjáró kisbusszal kísérletezik a német vasúttársaság: “Olli” alkalmazással lesz hívható és feladata, hogy a végállomásokról lakásukig szállítsa a tömegközlekedőket.

Inkább a húsról mondunk le, mint a benzines kocsinkról 

Többen lettek vegetáriánusok, hogy így enyhítsék fogyasztásuk környezeti terhelését, mint amennyien hajlandók voltak lemondani arról, hogy saját személygépkocsival közlekedjenek – derült ki egy angliai vizsgálatból.

Miért sztrájkolnak a francia vasutasok? 

Borítékolható volt a közlekedési káosz, miután a legnagyobb francia vasutas-szakszervezetek munkabeszüntetésre szólították fel dolgozóikat az eddig kivívott szociális jogok megvédéséért. De mit is akarnak megvédeni?

Letennénk az autót, ha ingyenes lenne a tömegközlekedés? 

A német kormány a légszennyezés csökkentése érdekében mérlegeli, hogy egyes városokban díjmentessé tegyék a közösségi közlekedést. Az elgondolás azután született, hogy az EU vádemelésre készül Németország ellen a súlyos légszennyezés miatt.

Ha online veszed, olcsóbb lesz a vonatjegy 

Olcsóbbak lesznek a magyarországi vasúttársaságok e-vonatjegyei decembertől, az automatás vásárlásoknál öt százalékos lesz a kedvezmény, az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyeké pedig tíz százalékra nő december 10-től, a MÁV-START egyes járataira 20 százalékkal csökkentheti az e-jegy árakat.

A jövő közlekedése: se dugó, se parkolási mizéria, se légszennyezés 

Egyedülálló kutatásra hívta fel a nyolcadik Fenntarthatósági Csúcs résztvevőinek figyelmét Ürge-Vorsatz Diana, a CEU klímakutatója. Már most körvonalazódik ugyanis olyan megoldás, amivel elkerülhető lenne a parkolási káosz, megoldódna a nagyvárosok légszennyezési problémája és ingyenessé, mindenki számára elérhetővé válna a háztól-házig közlekedés.

Csak enni és aludni nem lehet majd nemzetközi járatokon 

A MÁV-Start több nemzetközi vonaton csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi szolgáltatást a 2017/2018-as menetrend december 10-i életbelépésétől.

Szerdán dönthetnek a szmogrendeletről 

A szmogrendelet módosításáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amely ezzel tovább korlátozná a szmogriadó idején használható gépjárművek körét.

BKV-buszokkal vinnék a turistákat a Várba 

Váratlanul érte a szakmát, hogy május 15-ől nem hajthatnak be a turistabuszok a várba csatornázási munkálatok és a karmelita kolostor felújítása miatt. A főváros a BKV-buszaival vinné a turistákat a Várba. Nem ez az első korlátozás, annak ellenére, hogy a kormányzat kiemelten kezelné a turizmust.

Egy órával hamarabb jön a reggel 

A hétvégén térünk át a nyári időszámításra, vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előreállítani az órákat, emiatt a közösségi közlekedés menetrendje is változik. A magyarok jellemzően nem lelkesednek, amiért egy órával korábban kell felkelniük, pedig sokat takarít meg ezzel az ország.

Március végén megáll a VOLÁN 

Hetek óta tartó eredménytelen bértárgyalás után a Volán-szakszervezetek ma bejelentették: március 28-ától 5 napig sztrájkolni fognak - jelentette be Baranyai Zoltán a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Kétmillió kilométert tekertünk a közösségi bringákkal 

Már több mint egymillió bérlést regisztráltak a Mol BuBi (Budapest Bicikli) rendszerében, a kerékpárokkal megtett kilométerek száma pedig meghaladja a kétmilliót a rendszer fennállásának egy éves története alatt.

Leállhat a főváros: sztrájkra készül a BKV 

Átfogó sztrájk készülődik a BKV-nál, ugyanis a buszos ágazatban működő Egységes Közlekedési Szakszervezet is megelégelte a bértárgyalással kapcsolatos időhúzást, ezért csatlakozik a metró, villamos és troli ágazat képviselői által meghirdetett akcióhoz.

Ingázni stresszesebb, mint dolgozni? 

Egy felmérés szerint az emberek számára több stresszt okoz a munkába járás, mint a munkájuk: a közvélemény-kutatás során hat nagyváros 5500 ingázóját szólították meg: egyharmaduk szerint a munkába járás egyre stresszesebb, egynegyedük pedig arra panaszkodott, hogy a közlekedés egyre kiszámíthatatlanabb.

Mire költünk el 1200 milliárdot? 

A következő uniós programozási időszakban a közlekedésfejlesztésre fordítható 1200 milliárd forint több mint egynegyedét a városi és elővárosi tömegközlekedés, fennmaradó részét pedig a transzeurópai közlekedési hálózat magyarországi elemeinek közvetlen vagy közvetett fejlesztésére fordítja a kormány.

Évente egy hónapnyi munkaórát veszítünk ingázással 

Az európaiak átlagosan 45 percet töltenek naponta munkába járással, ami évente 180 órát jelent, vagyis több mint egy hetet vesztegetnek el a lakóhelyük és a munkahelyük közötti ingázással. Holott a tömegközlekedés monotonitásából adódóan és a modern technológiai eszközöknek köszönhetően az utazásra fordított időt könnyedén hasznos időtöltéssé változtathatnák.

Út a munkába: autóval, kerékpárral, vonaton 

A munkába járók egyharmada autóba ül reggel, egynegyedüka tömegközlekedést használja, de a kerékpárt is sokan választják már. Függetlenül a közlekedési eszköztől, a munkavállalók felének kevesebb, mint fél órát vesz igénybe a napi ingázás a munkahely és a lakása között.

Fél óráig ingyenes a városi biciklibérlés 

Nem Budapesten. Párizsban. Sokak nyári kirándulását teszi kellemesebbé a bicikli- és elektromos autó-bérlési rendszer. A turisták millióit vonzó városban 23 ezer kétkerekű bérelhető.

Mától megy a vizibusz 

Július 1-től indulnak a BKV menetrendszerinti hajójáratai a Dunán. Hétköznap BKV-bérlettel is használhatók a vonalak, így az élvezet mellett a munkába jutás gyorsításában is lehet szerepük.

Német módszer a magas benzinár ellen 

Németországban soha nem látott magasságba emelkedtek az üzemanyagárak, a dühöngő autósokat Lipcse városa ügyes húzással próbálja meg rászoktatni a tömegközlekedés használatára.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo