Mobil cikkek


Régi mobilok lapulnak a fiókban? Ide viheti vissza

Régi mobilok lapulnak a fiókban? Ide viheti vissza  

Idén is visszagyűjtik a feleslegessé vált mobiltelefonokat.
A mobil internetezés lett a kedvenc

A mobil internetezés lett a kedvenc 

Mobilpiaci jelentés: dinamikusan bővül a forgalmazott adatmennyiség.
Még az 5G se mindenhol üzemel, már készül a 6G technológia

Még az 5G se mindenhol üzemel, már készül a 6G technológia 

Sikeresen tesztelték a terahertzes vezeték nélküli adatátviteli technológiát, immár 500 méter távolságot áthidalva.
Vigyázat, gond van a mobilra letölthető ingyen játékokkal

Vigyázat, gond van a mobilra letölthető ingyen játékokkal 

Számos problémát talált a mobiltelefonra ingyenesen letölthető játékoknál a Gazdasági Versenyhivatal.
Hatalmas gödörbe pottyant az okostelefonok piaca

Hatalmas gödörbe pottyant az okostelefonok piaca 

Egyre kevesebb új okosmobil fogy, használtból viszont egyre több talál gazdára.
A vezetékes internet konkurenciája a félelmetesen terjedő 5G

A vezetékes internet konkurenciája a félelmetesen terjedő 5G 

Ericsson Mobility Report: a nehéz gazdasági környezet ellenére is töretlen az 5G terjedése.
A fiókban őrizgetik régi mobiljaikat a magyarok

A fiókban őrizgetik régi mobiljaikat a magyarok 

63 százalékuk tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az esetek többségében több, 10-15 évesnél is régebbi készülék hever a fiókban.
Eltűnik a Telenor név

Eltűnik a Telenor név 

Márciustól nevet változtat a Telenor Magyarország Zrt.: a cseh PPF befektetői csoport tulajdonában álló mobiltársaság új neve Yettel Magyarország Zrt. lesz - jelentette be Peter Gazik vezérigazgató.
Fizetnünk kell az angliai telefonokért és SMS-ekért

Fizetnünk kell az angliai telefonokért és SMS-ekért 

A brit mobilszolgáltatók az EU tagállamai felé jövőre visszatérnek a roaming- és nemzetközihívás-díjakhoz. Ez a Brexit ára.
Betett a koronavírus az okostelefon-gyártásnak

Betett a koronavírus az okostelefon-gyártásnak 

A koronavírus-járvány által okozott termelési fennakadások miatt az első negyedévben éves viszonylatban 12 százalékkal, öt éves mélypontra csökkenhet az okostelefon-gyártás volumene.

Milliárdokat szór el a világ mobilalkalmazásokra 

Tavaly globálisan 120 milliárd dollárt költöttek el fizetős mobilalkalmazásokra az emberek - írja a Világgazdaság a mobilos statisztikákkal foglalkozó App Annie legújabb jelentésére hivatkozva.

Vissza a jövőbe - a világ okos eszközök nélkül 

Tíz éve még javában vásároltuk a nagydobozos televíziókat, a lapos képernyőjű készülékek pedig még csak mutatóban voltak a polcokon. Az okostelefonok is inkább csak elvétve voltak forgalomban, és operációs rendszerből a mára jórészt elfeledett Symbian volt használatban. A Financial Times év végi írása egy kis időutazásra hívja olvasóit: hogy nézett ki a digitális világ 2009-ben és milyen kütyüket álmodtak a jövőbe?

Ezzel a módszerrel megkönnyítheti az online vásárlást 

A vezető német mobiltársaságok Mobile Connect néven közös szolgáltatást indítanak, amelynek segítségével e-mail-cím és jelszó megadása nélkül, a telefonszámmal lehet portálokra csatlakozni, ami megkönnyítheti az internetes vásárlást.

Ennyit mobiloznak el a fiatalok 

Havonta átlagosan 4700 forintot költenek mobiltelefonálásra, internetezésre a fiatalok. A K&H ifjúsági indexe szerint a döntő többség ahol lehet, ott az ingyenes wifit használja.

Mobilon is hiteles lehet az e-aláírás 

Már mobil eszközön is aláírhatók elektronikus dokumentumok az Európai Unió eIDAS rendeletben megfogalmazott követelményeinek megfelelően. Mi az eIDAS és milyen elektronikus aláírások léteznek?

Állást is okostelefonnal keresünk 

A Magyarország vezető állásportáljára, a Profession.hu-ra érkező látogatások kétharmadát ma már okostelefonról indítják, ezzel szemben az elmúlt három évben a csak számítógépet használó álláskeresők aránya meredeken csökkent.

Ezért nem használjuk bankolásra a telefonunkat 

Bár pénzügyeik kezelésében felkészültebbek a magyarok, mint a régió többi országának lakosai, az internetes banki szolgáltatások népszerűségét csökkenti, hogy hazánkban az átlagnál is jobban aggódnak személyes adataik biztonságáért az emberek – mutat rá az EY kutatása. 

Az online ügyintézés a mindennapjaink része 

A hétköznapi teendőink nagy részét már online intézzük: ilyen az ételrendelés (52%), a szállásfoglalás (45%), a hivatalos ügyintézés (43%) vagy szerződésmódosítás (29%)1. A nagyobb pénzmozgással járó teendőkkel viszont óvatosabbak vagyunk.

Lendületben a Google, az Apple kapaszkodhat 

Hardver-offenzíva az Apple ellen: A Google új, Pixel 3a mobilja a legjobb ár-érték arányt kínálja a piacon, miközben az óriáscég tovább halad a mesterséges intelligencia alkalmazásában, fejleszti „okos otthon” rendszereit.

Már a nagyi is posztolja a szelfit 

Az ötvenesek körében is egyre népszerűbb az okostelefon, és a fotót megosztó hetven éven felüli netezők negyede posztolt már szelfit magáról – egy friss kutatás szerint.

És az nem tilos, ha a navigációt piszkáljuk 130-as tempónál? 

A vezetés közben való telefonálás – legalábbis országúton – kevésbé veszélyes, mint ha ha a navigációt állítjuk be, eszünk, iszunk, vagy beszélgetünk, állapították meg amerikai kutatások.

Lejtmenetben a high-tech termékek 

Az Apple eladásai Kínában és a környező térségben 25 százalékkal estek, a Samsung is veszteségekkel számol a csökkenő csip- és képernyőárak miatt. A közelgő gazdasági visszaeséstől tartva világszerte ritkábban cserélnek telefont és egyéb elektronikus készüléket a vásárlók.

Ha úgyis mindig a kezünkben van, miért ne használnánk fizetésre is 

Több mint egy év alatt már közel 4 milliárd forintot költöttek a K&H mobiltárcás ügyfelei. Jellemző, hogy leginkább 5 ezer forint alatti vásárlásra használják a mobiljukat.

Ha nincs semmi új, nem váltogatjuk a mobilunkat 

Az elmúlt öt évben több, mint 7 milliárd mobil-telefon készült a világon – csaknem annyi, mint a Föld lakossága. Tavaly viszont már öt százalékkal kevesebb készüléket adtak el, mint 2017-ben, ami kihat az egész világgazdaságra.

Szinte már csak mobillal vásárolunk 

28 milliárd eurót költöttek a britek 2018-ban mobil eszközeiket használva online vásárlásaik során és az elemzői várakozások szerint 2019-ben 66 százalékos növekedés várható a szektorban, már ami az Egyesült Királyság piacát illeti.

Váltani kell, vége a Windows 10-nek is 

A Microsoft a Windows 7 mellett a vállalat Windows 10 Mobile szoftverének támogatását, fejlesztését is feladja. A vállalat csak 2019. december 10-ig ad ki javításokat, biztonsági kiegészítéseket a szoftverhez.

A bűnügyben gyanúsított sem köteles megadni mobilja hozzáférését 

A bűnügyben gyanúsított nem kötelezhető arra, hogy kiadja mobiltelefonjának kódját vagy biometriai azonosítóját – döntött egy kaliforniai bíró.

A nagyok csak nézik, ahogy a kínaiak lenyomják őket 

Abban, hogy az elmúlt időszakban visszaestek mind az Apple, mind a Samsung mobileladásai, az egyre erősebb kínai versenytársaknak van fő szerepe.

Saját telefonnal rukkolt elő az orosz internet-guru 

A Yandex orosz internet-óriásvállalat saját mobilt dobott piacra. A Kínában gyártott telefon bírálói szerint avult és nem tud majd versenyezni az orosz piacon vezető Huawei és Samsung mobilokkal.

Állandó mozgásban a német taxisok 

Hannoverben 160 „mozgó taxi” járja az utcákat. Telefonos alkalmazással rendelhetők, perceken belül a helyszínen vannak, hogy a kívánt célpontra szállítsák az utast – jövőre már elektromos kocsikkal és Hamburgban is.

Ha gyorsan kell, nem mindegy, mivel töltjük a telefont 

Mobiltelefonunkat, tabletünket néha sürgősen, méghozzá gyorsan kéne tölteni. Mit tehetünk?

Olcsóbb lesz a telefonálás külföldre 

Olcsóbb telefonálást és új vészhivó rendszert vezetnek be jövőre az Unióban. A távközlési cégek ugyanakkor a kiszámíthatóságnak köszönhetően felpörgethetik befektetéseiket a nagysebességű internetbe. 

Saját találmányaiktól óvják gyerekeiket a Szilícium-völgy kutatói 

A Szilícium-völgy sok vezető embere is korlátozza gyermekei mobil- és tv-használatát: szakemberek szerint egyre veszélyesebb a fiatalok képernyő-függése.

Törlés után is követnek az alkalmazások 

Több Android- és iOS-alkalmazás akkor is követi a falhasználót, ha letörölte őket – írja a Bloomberg. Törlés után olyan reklámokat kaphatunk, amik arra próbálnak rávenni, hogy telepítsük újra a programot.

Az új csodafegyver: a képalapú keresés 

Nem érdemes sok szót vesztegetni arra, mennyire hatja át az internetet, a tágan értelmezett médiát és úgy általában az életünket a vizualitás. Látjuk mindannyian. Ömlenek a fotók, videók, animációk mindenhonnan: a kép előre jön, a szöveg háttérbe szorul. A keresésben is.

Nem tesz jót a gyereknek, ha alvás helyett tévézik vagy mobilozik 

Azt akarjuk, hogy értelmesebb legyen a gyerek? Sportból naponta egy, alvásból 9 -11 óra – és legfeljebb 2 óra a képernyő előtt.

Így kerülheti el az adatlopást 

Az ellopott laptokonon tárolt adatok gyakran sokkal értékesebbek, mint maga a hardver. A vállalatok számára pedig különösen nagy a kockázat, hiszen az értékes üzleti információkkal vissza is élhetnek, ezért ajánlott az öntitkosító eszközök használata.

A nyugdíjasok is nyitottak a kütyükre 

Úgy tűnik, hogy az idősebb korosztály is egyre nyitottabb a kütyükre: egy felmérés szerint az európai lakosok körében 3-ból 2 idős ember kifejezetten érdeklődik az új technológiák iránt, különösen, ha az biztonságérzetüket javítja.

Új alkalmazással segít a döntésben a jegybank 

Az MNB a fogyasztók tudatos pénzügyi döntéseinek támogatása érdekében új mobil applikációt indított. Az alkalmazáson keresztül értesülhetünk a legfrissebb jegybanki hírekről, devizaárfolyamokról, elérhetjük az online kereső programokat, ügyintézési időpontot foglalhatunk és akár üzenetet is küldhetünk az Ügyfélszolgálat részére. 

Van élet a mobilon túl is – néhány tanács függőség ellen 

Kevés a szabadidőnk – és abból is sokat elvesznek az elektronikus kütyük, főleg a mobil. Mit tehetünk ellene? Az alábbi tanácsokból okulhatunk.

Kikapcsolhatjuk-e hivatali mobilunkat munkaidő után? 

Számítson be a munkaidőbe, ha a munkahelyre utazva, vagy hazatérve még mindig a feladatainkkal foglalkozunk a mobilon, vagy laptopon? Blokkolhatjuk-e mobilunkat és a munkahelyi e-mailjeinket?

Mobilon böngészünk, de az asztalon vásárolunk 

Az online kereskedelem töretlenül halad előre: a felmérések szerint az elmúlt négy évben közel megduplázódott a forgalom. A GKI Digital adatai szerint miközben a kiskereskedelem egésze 2017-ben „csak” hozzávetőleg 6%-kal bővült egy év alatt, addig az online piac csaknem 18%-kal tudta növelni bevételeit. Adatok szerint a legtöbben mobilon válogatnak az ajánlatok között, a vásárlást azonban asztali gépről intézik.

Több százezer Vodafone ügyfél mehet újra adategyeztetésre 

Új adategyeztetésre számíthat több százezer Vodafone-os feltöltőkártyás előfizető, akiknek az adatait tavaly a mobilszolgáltató nem a törvényi előírásoknak megfelelően ellenőrizte, vagyis azokat az ügyfelek friss adatközlése helyett a saját nyilvántartásában lévő adatokból kiindulva egyeztette.

Vége a fuvarlevélnek, itt is jön az e-aláírás és az okostelefon 

Fuvarlevél helyett okostelefont vagy e-aláíró táblagépet is kaphatnak a sofőrök az adminisztrációhoz, így véget érhet a sok papírmunka, ami rengeteg időt vesz el a sofőröktől, és bonyolult, költséges feladat.

Legszívesebben ujjlenyomattal lépünk be 

Az ujjlenyomat-olvasó a legnépszerűbb és legbiztonságosabbnak tartott képernyő-feloldási mód a magyar okostelefon-tulajdonosok körében – ez derült ki a Huawei több mint 7 ezer fő részvételével végzett online felméréséből.

Pótolhatatlan képeink tűnhetnek el, mégsem törődünk a védelemmel 

Az emberek majdnem ötödének a legfontosabb adataik a mobil készülékeiken az utazásaikról készített fotók és videók. További harmaduk azt mondja, ha elvesztik vagy ellopnák azokat, nem tudná soha a rajta lévő fotókat pótolni.

Már az óvodások is alig hallgatnak mesét cd-ről 

Kilenc évesen minden második német gyereknek van mobiltelefonja, 13 éves korukra már 92 százalékuknak. Tévézés rádiózás, lapolvasás helyett egyre többen streaming és videó-szolgáltatásokat használnak.

Lehet, hogy totálkáros, de az adatok még így is menthetők 

Mobilok javításával foglalkozó szakembert kérdezett a Der Spiegel arról, mi a teendő, ha „szokásos” nyári baleset történik kedves mobilunkkal: a homokba esik, netán egyenesen a tenger vízébe pottyan?...
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Gazdaság

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak  

Az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo