Mezőgazdasági biztosítás cikkek

hirdetés

Több pénzt kap vissza, aki agrárbiztosítást kötött 

A gazdák 2018-ban 13,3 milliárd forintnyi növénybiztosítási díjat fizettek be, amelyből több mint 9,8 milliárd forint után igényelhető díjtámogatás. A szövetség pénteki közleménye szerint a kifizetések december 15-én indulnak, a mezőgazdasági biztosítások díjtámogatását a Magyar Államkincstár (MÁK) intézi.
Gazdálkodók, figyelem! Már csak e hónapban lehet növénybiztosítást kötni

Gazdálkodók, figyelem! Már csak e hónapban lehet növénybiztosítást kötni 

Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára, ugyanis már csak május 31-ig lehet növénybiztosítást kötni a 2018-as évre. A biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szolgáltatásában részt vevő területileg illetékes munkatársát, aki segít a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.
Sürgeti a gazdákat a kiszámíthatatlan időjárás – és a határidő

Sürgeti a gazdákat a kiszámíthatatlan időjárás – és a határidő 

A kiszámíthatatlan tavaszi időjárás újra bizonyította a gazdálkodóknak, hogy ma már nem luxus a biztosítás. Erre támogatás is jár, ennek határideje viszont vészesen közeledik.
A márciusi telet is megúszta a vetés

A márciusi telet is megúszta a vetés 

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.
A bőrükön érzik a magyar gazdák a klímaváltozást

A bőrükön érzik a magyar gazdák a klímaváltozást 

A klímaváltozás hatásai a magyar mezőgazdaságban érintettek számára kézzelfoghatóak: egy Baranya megyei gazdaságnak például közel 100 millió forintos kára keletkezett egy jégeső után, de a tavaszi fagy is komoly bajokat okozott, főleg a gyümölcstermesztőknek.
hirdetés
Ha sokáig marad a szokatlan meleg, az gond lesz

Ha sokáig marad a szokatlan meleg, az gond lesz 

A szokatlanul meleg időjárás jót tesz a háztartásoknak az alacsonyabb fűtésszámlák miatt, azonban a mezőgazdaság szereplői számára napról napra több veszélyt rejt magában. Ha ugyanis több hétig még maradna januárban az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás, az megváltoztatná a növények normális életritmusát – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Közeleg a támogatott biztosítás igénylés határideje

Közeleg a támogatott biztosítás igénylés határideje 

Az idei díjtámogatásban mindazok a gazdálkodók részesülhetnek, akik május 31-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése során külön jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánják venni.
Így kerüljük el a buktatókat a díjtámogatott mezőgazdasági biztosításoknál

Így kerüljük el a buktatókat a díjtámogatott mezőgazdasági biztosításoknál 

Tavaly rekordszámú mezőgazdasági biztosítási szerződéskötésre került sor, de az adategyezőségi hibák, vagy a támogatás igénylés hiánya miatt közel 1000 gazdálkodó nem részesülhetett támogatásban. Lássuk, mit tehetünk, hogy ne járjunk így!
Biztosítással kell védekezni a klímaváltozás ellen

Biztosítással kell védekezni a klímaváltozás ellen 

A klímaváltozás szélsőséges hatása az agrárium szereplőit évről évre növekvő mértékben, egyre hátrányosabban érinti, ezért az időjárási kockázatok okozta veszteségek mérséklésére érdemes megfelelő biztosításokkal is készülniük a gazdálkodóknak.
Egymást tapossák a gazdák az agrárbiztosításért

Egymást tapossák a gazdák az agrárbiztosításért 

Amíg néhány éve még csak a gazdák kisebb része kötött díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást, addig már a megemelt keretösszeget is túligénylik a termelők. Azért még mindig vannak anomáliák: éppen az értékesebb növénykultúrákat nem biztosítják a tulajdonosok.
hirdetés

Gazdálkodók! Ideje befizetni a biztosítási díjakat 

A biztosító, illetve az integrátor (aki több mezőgazdasági termelőt képviselve kötött támogatott mezőgazdasági biztosítási szerződést) csak abban az esetben állítja ki a díjfizetésről szóló igazolást, amennyiben a biztosítási díj megfizetésére tárgyév november 15-e előtt sor kerül.

Két héten belül jelenteni kell a jégkárt 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) minden eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon, a kárenyhítési alap elegendő fedezetet nyújt minderre. Az alapban 24 milliárd áll rendelkezésre – jövőre.

Hétfőig kérhetnek támogatást biztosításra a gazdák 

Idén több mint négymilliárd forintra bővült a támogatott mezőgazdasági biztosításokra szolgáló keretösszeg, a gazdálkodóknak hétfőig azonban jelezniük kell igényüket a támogatásra az egységes kérelemben. A konstrukcióval kapcsolatos főbb tudnivalókat és buktatókat vesszük sorra.

Még mindig lehet kérni plusz pénzt jégkárra 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az Agrár Széchenyi Kártyában biztosított magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét - közölte a Széchenyi Kártya Programot lebonyolító KAVOSZ Zrt. Az új határidő június 30.

A biztosításon legalább már nem spórolnak a gazdák 

Költségérzékeny a gazdatársadalom. Ahol lehet, takarékoskodnak: a vetőmagokon, a növényvédőszereken. Ennek aztán esetenként elszenvedik a negatív következményeit. Egy friss felmérés azonban azt bizonyítja, hogy a mezőgazdasági biztosítások egyre inkább kikerülnek a megspórolandó tételek köréből. Így teret nyernek az új megoldások.

Hatmilliárdot kapnak a gazdák 

Mintegy 6 milliárd forintot fizet ki a kárenyhítési alapból a gazdáknak a tavalyi károk után a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a következő napokban.

Mától pályázhatnak a gazdák díjtámogatott biztosításra 

Mától lehet pályázni a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. A korábbi évek tapasztalatai alapján a jég és viharkárok jelentik a legnagyobb veszélyforrást a mezőgazdaságból élők számára. Egyre több termelő köt biztosítást, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő fedezet a bajban.

Több pénzre, könnyebben pályázhatnak a gazdák 

Megjelent a mezőgazdasági biztosításokhoz igényelhető díjtámogatási felhívás, amelynek rendelkezésre álló keretösszege idén 4 milliárd forintra nőtt. Az összeg így közel egy milliárd forinttal haladja meg az előző évi összeget – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Mindjárt jön a pénz az agrárbiztosításra 

Március 15-étől ismét pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. 2016-ban ismét több újdonság található a pályázati felhívásban. Nőtt a keretösszeg, igénybe vehetik a támogatást a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó nagyvállalkozások és önkormányzatok is, illetve az őszi-fagy is bekerült a kockázatok közé. A támogatás igénylésének módja is változik majd, a támogatás mértéke azonban marad a megszokott.

Újra lehet pályázni mezőgazdasági biztosítás támogatására 

Megjelent a pályázati felhívás, amelyben 23,7 milliárd forint mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra lehet pályázni. Az intézkedés hozzájárul a mezőgazdasági kockázatmegelőzés és kockázatkezelés előmozdításához – ami rá is fér a gazdákra.

Felelőtlenül bátrak a magyar cégek 

A környezetszennyezés, a biodiverzitás fenntartása és a klímaváltozás új és egyre növekvő mértékű kockázatot jelent a vállalkozásoknak. A hagyományos biztosítások nem fedezik az ebből fakadó károk többségét, Magyarországon mégis nagyon csekély az érdeklődés a felelősségbiztosítások iránt.

Felváltva pusztított aszály és vízözön 

Időjárást tekintve az idei mezőgazdasági év a szélsőségek éve volt. 2014 őszétől 2015 nyaráig egymást váltották az átlagosnál csapadékosabb időszakok és a szárazság. A Groupama Biztosító adatai alapján a legtöbb kárt a jégverés és az aszály okozta, melyek nyomán a biztosítótársaság eddig több mint 2 milliárd forintot fizetett ki.

Egymilliárdot vert el a jég 

A júliusi jégesők több kárt okoztak a mezőgazdaságban, mint amennyi tavaly fél év alatt összesen történt, csak a Generali Biztosító július hónapban közel 550 olyan káresetet regisztrált az agrárszektorban, ami a heves viharokhoz köthető, ezek összege pedig meghaladja a 830 millió forintot.

Bőven megy a pénz az agráriumba 

Bizakodóbbak a magyar agrárcégek, többen érzik úgy, hogy az NHP, az EXIM és az MFB hitelprogramjainak hatására javult a finanszírozási helyzetük. De az ágazat problémái nincsenek megoldva: alacsony a biztosított területek aránya, és emiatt a vállalkozások árbevétele erősen kitett a szélsőséges időjárásnak.

Nem kell, hogy a csődöt jelentse egy jégeső 

A mezőgazdasági termelőket ért vihar és jégeső károk kezelése a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszeren belül oldható meg, amelynek I. pillére az agrár-kárenyhítési rendszer – figyelmeztet a Nemzeti Agrárkamara.

Már nincs engedmény a későn ébredő gazdáknak 

Szigorúbb benyújtási határidő, csökkenő támogatási keret, ugyanakkor még az idén kifizetett támogatási összegek: ezek a jelentős változások jellemzik az immár negyedik éve működtetett támogatott növénybiztosítási rendszert.

Félnek, de nem tesznek semmit 

Ma Magyarországon a gazdálkodók jelentős része tart attól, hogy a termését elviszi a vihar, kiszárítja az aszály, vagy más természeti csapás éri. Mégsem tesznek semmit, a hazai földeknek csak negyven százaléka biztosított, holott van elérhető támogatott biztosítási konstrukció is.

Változik a biztosítási díjtámogatás a termelőknek 

Új uniós szabályozás lép életbe az állami támogatásokkal kapcsolatban, ezért a mezőgazdasági biztosítások díjtámogatásának szabályozása is megváltozik. Módosul a jogosultak köre és már nem az egységes kérelemben kell beadni az igénylést jövőre.

Egyszerűbben védekezhetnek a gazdák 

Könnyebbség a hazai gazdáknak: egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése. Egy rendeletmódosításnak köszönhetően a biztosító is benyújthatja a gazdák helyett a kötvényeket az MVH részére.

Május 15. után kevesebb a támogatás 

A termelők idén is az egységes kérelem megújításával egy időben jelezhetik igényüket ez évi mezőgazdasági biztosításaik díjtámogatására. A benyújtást május 15-ig célszerű megtenni, de a későn ébredőknek egészen június 10-ig nyitott a lehetőség erre – igaz, a csütörtöki határidőt követően munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg.

Veszélyesen élnek a magyar gazdálkodók 

Rejtélyes a magyar gazdák viselkedése, még a szakemberek sem értik. Aszály, árvíz, jégverés, vihar, mind sújtotta az elmúlt években a mezőgazdaságot, ők mégsem élnek az államilag támogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével, ha pedig kérik, akkor a pénzért nem jelentkeznek. Idén hamarosan újra igényelhetik a támogatást, s ezúttal talán már a pénzt is felveszik.

Nem védekeznek a gazdák 

Az enyhe tél ugyanolyan komoly gond, mint a késő tavaszi fagyok, vagy a nyári szárazságok, monszunszerű esőzések. A gazdálkodóknak ennél komolyabb szélsőségekre is fel kell készülniük, biztosítást mégis kevesen kötnek.

400 milliót kapnak a Pápai Hús beszállítói 

Pénzükhöz juthatnak a Pápai Hús beszállítói, a Nemzeti Agrárkamara ugyanis 400 millió forintos megállapodást köt a Vidékfejlesztési Minisztériummal, az összeget teljes egészében a beszállítók kártalanítására fordíthatják.

A kasszához kérik a gazdálkodókat 

Szeptember 15-ig be kell érkeznie a kárenyhítési hozzájárulásnak az MVH számlájára, különben a gazdálkodók az idén nem részesülnek kárenyhítésben, ami komoly kiesést jelenthet az aszálykárokat szenvedetteknek.

A mezőgazdaságban több mint kétmilliárd lesz az árvízszámla 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal- a megyei Földművelésügyi Igazgatóságok falugazdászainak bevonásával - elkészítette mind az árvíz alatti kárbecslést, mind az azt követő kárfelmérést. A szakemberek a megadott határidőn belül elvégezték a munkálatokat.

Már csak pár nap maradt az árvízi károk bejelentésére! 

Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat. Az árvíz okozta károkat a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben is be kell jelenteni!

Százmilliókat hagynak a kasszában a gazdák 

Még mindig igényelhetik a gazdálkodók a díjtámogatott biztosítást, de már csak a jövő hét elejéig. A tapasztalatok szerint a magyar gazdálkodók jelentős része nem él ezzel a lehetőséggel, pedig az időjárás évente százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoz az ágazatnak. A magyar termőterületeknek mégis csak alig felére kötnek biztosítást.

A magyar gazdáknak nem kell az állami pénz? 

Százmilliók maradnak az államilag támogatott mezőgazdasági biztosításban, a gazdák ugyanis feliratkoznak a kedvezményes rendszerre, de végül csak töredékük igényli vissza a díj 65 százalékát, holott ez a konstrukció lényege.

Támogatás időjárási károk elleni biztosításhoz 

Egy tavaly tavasszal bevezetett törvényi szabályozásnak köszönhetően ebben az évben is maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 15-ig megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást. 2012-ben ezzel közel 600-an éltek a Generali Biztosítónál.

Aszály és viharok tizedelték idén a mezőgazdaságot 

Ebben az évben is a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták a legtöbb gondot a magyar mezőgazdaságban, és volt, ahol a tűz és a fagy tört borsot az ágazatból élők orra alá. A Generali Biztosító októberig több mint 1300 mezőgazdasági kárbejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 930 millió forintot. Magyarországon ma a nagyságrendileg 5 millió hektáros termőföldterület kevesebb, mint felére kötnek biztosítást, pedig évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot.

Aszály, fagykár, jégverés – Nehéz hónapokon túl a termelők 

Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezőgazdaságban, de helyenként a tűzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságból élőket.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo