Biztosítással kell védekezni a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás szélsőséges hatása az agrárium szereplőit évről évre növekvő mértékben, egyre hátrányosabban érinti, ezért az időjárási kockázatok okozta veszteségek mérséklésére érdemes megfelelő biztosításokkal is készülniük a gazdálkodóknak.

Kép: Pixabay

Az eddig ismeretlen kártevők megjelenése, az egyenetlen csapadékeloszlás (gyakran nagy mennyiség rövid idő alatt), a súlyos aszályok, a hőségnapok számának emelkedése és az elsivatagosodás egyaránt problémát okoznak. Az elmúlt években gyakran előforduló, enyhe téli időszak következtében elszaporodnak a kártevők, áradások, és belvíz alakul ki, sokkal szélsőségesebb az időjárás, például drámaian megnőtt a viharesemények száma és hevessége.

A legérzékenyebben a magyar mezőgazdaság húzótermékét, a kukoricát érinti a klímaváltozás, mert a termesztési ciklus legkritikusabb pontjai (címerhányás, szemtelítődés) éppen akkorra esnek, amikor a legnagyobb az aszály esélye hazánkban. Az elmúlt években egyes kukoricatáblákban például nyaranta 50 Celsius-fokot is mértek. Az előrejelzések szerint viszont a következő években még tovább nő a hőmérséklet. A probléma megoldásához aszálytűrő magokra és öntözésre van szükség, mindkettő erősen anyagi kérdés. A mezőgazdaság területén is igaz, hogy az alkalmazkodni képesek lesznek a túlélők, a nyertesek, akik a mostanihoz hasonló mennyiségeket tudnak majd betakarítani. Ebben az esetben is az előrelátás és a hosszú távú gondolkodás vezethet sikerhez. Érdemes felkészülni, beruházni például az öntözőrendszerbe, mert a befektetés hosszú távon megtérül. Aki viszont rövid távon gondolkozik, egy-egy váratlan időjárási esemény miatt jelentős veszteségekkel is számolhat.

A már működő állami kártalanítási, illetve kárenyhítési rendszerek jelentős segítséget nyújthatnak számos időjárási kockázat kezelésére, ugyanakkor értelemszerűen nem biztosítanak teljes körű megoldást. A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások rendszere, a Vidékfejlesztési Pályázatok előírásai, valamint a növénybiztosítások speciális folyamatai jelentős tudást és adminisztrációt követelnek meg mindenkitől.

Már a hitelezésbe is beleszól a klímaváltozás
A klímaváltozás hatásaival is számoló projektek számíthatnak inkább banki támogatásra, de az életképes hazai agrárium fenntartásához muszáj, hogy a hazai cégek növeljék termelési kapacitásaikat – véli Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője.
Ennek támogatására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biztosítók Szövetségével, valamint a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetségével.  Erre azért is van nagy szükség, mert bár tavaly ismét nőtt a díjtámogatott szerződések száma, és teljes egészében felhasználták a 4 milliárd forintos támogatási keretet, az igénylők közel 10 százaléka adminisztratív hibák miatt elesett a támogatástól.

A díjtámogatás lényeges feltétele az is, hogy a szerződés teljes díját határidőre megfizessék és leigazolják. Ennek a feltételnek a teljesítése is több hibalehetőséget rejt magában, hiszen a gazdálkodók a biztosítói számlák és levelek tartalmát nehezen tudják értelmezni és követni. Az adminisztratív hibák utólag nem korrigálhatók, ezért a fő célkitűzés a hibás szerződések számának csökkentése, a szükséges adategyezőség biztosítása és az egymásnak ellentmondó adatok miatti hiánypótlási eljárások számának mérséklése.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo