Aszály, fagykár, jégverés – Nehéz hónapokon túl a termelők

Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezőgazdaságban, de helyenként a tűzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságból élőket.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. augusztusig több mint 800 növénykár-bejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 800 millió forintot. Az új díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás lehetőségével a Generalinál közel 600-an éltek, a károk felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.

Augusztus végéig még kérhető hitel fagykárra!

Az összes kár döntő többségéért a jégverés (91%) a felelős, ezt követik a fagykárok (4%), az aszály, a vihar (2-2%) és a gabonatáblákban, kukoricásokban keletkezett tűz (1%). A szakemberek tapasztalatai alapján azonban még mindig nem dőlhetünk hátra, az év ezen időszakában is számtalan veszély leselkedik a gazdák növényeire, veteményeseire. Augusztus végén is várhatóak pusztító viharok, de a tél érkezésével számítanunk kell a gyorsan beköszöntő talaj menti fagyokra is.

„A legveszélyeztetettebb régió a Generali kockázatbecslése alapján Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén. Zala megyében például van olyan ügyfelünk, akinek 20 millió forintos kárt okozott a repcéjében a jégverés, de az ország más pontjain is tizedelt  idén az időjárás, az előbbi példán kívül volt tízmillió forintos kárunk dinnyében, hagymában, de van olyan ügyfelünk, akinek a mustár veteményében tett 8 millió forintos kárt a jég." - mondta még el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág igazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokkal már együtt kell élnünk, és az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon is még előttünk áll.

Bár a lehető leghamarabb szeretné minden ügyfelét kártalanítani a társaság, tudni kell, hogy a növényekhez kapcsolódó valós kárérték megállapításához meg kell várni azt a növekedési stádiumot, amikor a tényleges kár kimutatható. Ilyenkor több szemlét tartanak a kárszakértők, és a végleges kárösszeget a betakarításkor határozzák meg.

A mezőgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokra is érdemes gondolni. Az állattenyésztéssel foglalkozó nagyüzemek biztosíthatják teljes állatállományukat természeti csapás ellen, amelyben benne van a tűz, a vihar, a villámcsapás, az árvíz, a földcsuszamlás, valamint a kőomlás kockázata, valamint kiterjed ismeretlen járművel való ütközés miatti elhullásra és kényszervágásra is. Ha valaki nagy értékű állatot szeretne biztosítani, akkor erre is van lehetősége a Generalinál, amely nyitva áll nem csak nagy- hanem a kistermelők részére is. A mezőgazdasági területeken és az állatokon kívül biztosíthatók még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is. 

Egyszerűbben juthatnak kárenyhítéshez a termelők

A termelők érdekét szolgálja a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatási rendelet és az agrárkár-enyhítési rendelet jelenlegi módosítása, aminek köszönhetően egyértelműbbek lettek a szabályok a Vidékfejlesztési tárca szerint.

A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatási rendelet módosítása alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hiánypótlási eljárás lefolytatására jogosult abban az esetben, ha a termelő a biztosítási szerződést hiányosan küldi meg. Az agrárkár-enyhítési rendelet módosításának elsődleges célja, hogy annak szabályai összhangba kerüljenek az Európai Bizottság 2012. májusi, az új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer jóváhagyásáról szóló határozatában foglaltakkal. A téma különösen aktuális most, ugyanis egyre nagyobb bajban vannak az állattenyésztők. A hőség miatt csökkenő minőségű és mennyiségű terméshozam a növénytermesztők mellett az állattenyésztéssel foglalkozókat is komolyan sújtja, és a takarmányozási költségek jelentős emelkedését okozhatja.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo