Veszélyesen élnek a magyar gazdálkodók

Rejtélyes a magyar gazdák viselkedése, még a szakemberek sem értik. Aszály, árvíz, jégverés, vihar, mind sújtotta az elmúlt években a mezőgazdaságot, ők mégsem élnek az államilag támogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével, ha pedig kérik, akkor a pénzért nem jelentkeznek. Idén hamarosan újra igényelhetik a támogatást, s ezúttal talán már a pénzt is felveszik.

Érthetetlen a gazdálkodók viselkedése – Kép: Fotolia

Május közepéig kell benyújtania az egységes kérelem keretében a gazdálkodóknak a mezőgazdasági biztosításokra szóló állami támogatás igénylését. A lehetőség évek óta kihasználatlan: az ötmillió hektáros magyar termőföld-területnek még a felére sem kötnek biztosítást, de még ha kötnek is, akkor sem jelentkeznek az állami támogatásért, miközben évente átlagosan közel 130 milliárd forintos időjárási kár éri a mezőgazdaságot. (Csak az árvízkárok meghaladták a kétmilliárd forintot tavaly.)

A szakemberek számára is érthetetlen a mezőgazdaságból élők viselkedése. Több százmilliós állami támogatást hagynak a kasszában, pedig csak igényelniük kellene az őket megillető részt. A támogatott konstrukció lényege, hogy azok, akik befizetik a növénybiztosítási díj teljes összegét, s megfelelnek a minisztérium által előírt egyéb feltételeknek – regisztrált termelők, valamint a támogatott körbe tartozó tevékenységi körben dolgoznak –, visszakapják a díj 65 százalékát. Persze csak akkor, ha jelzik a biztosítónál, hogy részt kívánnak venni a programban, bekerültek a rendszerbe, s igénylik a támogatási részt. Sok gazda éppen ezt a végső, fontos lépést nem teszi meg.

– Tavaly sokan kötöttek biztosítást úgy, hogy végül nem jelentkeztek a nekik járó állami támogatásért. Reméljük, hogy idén már tájékozottabbak lesznek a gazdálkodók – mondta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési vezetője, aki szerint az, hogy a termelők tartanak a biztosításoktól, több okra is visszavezethető. – Lehet, hogy még nem is ismerik, vagy a regisztrációtól és az ezzel járó adminisztrációtól félnek. A mezőgazdaságban levő bizonytalan jövedelmek miatt sokan nem merik bevállalni ezt a fix biztosítási összeget. A díj jelentősen magasabb még a támogatással együtt is, mint egy átlagos vagyonbiztosítás ára – hangsúlyozta a szakember.

(A mezőgazdasági biztosítási konstrukciókról itt olvashat részletesen!)

Talán a legtöbb problémát az okozza, hogy miközben a gazdálkodónak a biztosítás teljes összegét a tárgyév október 31-éig be kell fizetnie, a visszatérítést a jelenlegi szabályozás szerint akkor is csak 4-5 hónap múlva kaphatja meg, ha minden folyamat rendben lezajlott. A sokszor akár milliós nagyságrendű összeg előfinanszírozását csupán nagyon kevés termelő képes gond nélkül megoldani.

Kérdések és válaszok
Ki?
A biztosítás szerződője a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél nyilvántartásba vett mezőgazdasági termelő lehet, mezőgazdasági támogatást csak regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat.
Hol?
A magyar piacon három biztosítótársaság foglalkozik mezőgazdasági biztosításokkal: az Allianz, a Generali és a Groupama. A gazdálkodók bármelyik társaságnál köthetnek államilag támogatott biztosítást, de ezt külön jelezni kell. Az állami díjtámogatást a növénybiztosításra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon ( MVH) keresztül igényelheti minden regisztrált termelő, amennyiben köt ilyen biztosítást.
Mire?
Az állami díjtámogatású módozat 8 kockázatot fedez: aszály, jég, vihar, tűz, árvíz, téli fagy, tavaszi fagy, felhőszakadás.
Mikor?
Az egységes kérelem május 15-éig adható le az MVH-ban. A következő éves biztosítási díjat tárgyév október 31-éig be kell fizetni.
Hogyan?
A támogatás iránti kérelmet meg kell jelölni az egységes kérelem beadásakor, az igénylőlap megfelelő rubrikájában. Az egységes kérelmen belül összesen mintegy 27 jogcímen lehet támogatást igénybe venni. A mezőgazdasági termelőnek a megkötött mezőgazdasági biztosítási szerződés másolatát, valamint az ahhoz kapcsolódó biztosítási kötvény sorszámáról szóló nyilatkozatát tárgyév július 30-áig, a biztosítási díj megfizetéséről szóló igazolást pedig november 15-éig kell benyújtania az MVH részére.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo