hirdetés

Támogatás időjárási károk elleni biztosításhoz

Egy tavaly tavasszal bevezetett törvényi szabályozásnak köszönhetően ebben az évben is maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 15-ig megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást. 2012-ben ezzel közel 600-an éltek a Generali Biztosítónál.
hirdetés

Magyarországon ma a mintegy 4 millió hektáros mezőgazdasági termőterületeknek kevesebb, mint fele van csak biztosítva, de egy tavaly bevezetett jogszabálynak köszönhetően már jelentősen bővülhet a

sxc

biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya. Ebben az évben is közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os díjtámogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét.

Jégverésre fizettek a legtöbb kártérítést

Az összes mezőgazdasági kár döntő többségéért 2012-ben a jégverés volt a felelős, közel 600 milliós veszteséget okozva a gazdálkodóknak. Ezt a különböző tüzek által okozott pusztítás követi, amelyekre összesen mintegy 116 milliót fizetett ki a Generali. A listán harmadik helyen a viharkárok következnek nagyságrendileg 82 millió forint értékben, de meg kell említeni a tavaszi és a téli fagyokat is, amelyek közel 35 milliós pusztítást okoztak. Az egész nyáron tartó aszálykárokra több tízmillió forintot fizetett ki a biztosító.

A Generali adatai alapján tavaly a legnagyobb mezőgazdasági károkat elszenvedett régiók Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megyék voltak, de természetesen az ország más területein is okozott hatalmas károkat a szélsőséges időjárás.

További bővülés várható

„Arra számítunk, hogy ebben az évben tovább bővül majd a biztosítással védett termőterületek aránya. Szerencsére már azok a gazdálkodók is gondoskodhatnak terményeik védelméről, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen már alig több mint 2000 forintos hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50 százalékos terméshozam veszteséget is okozhatnak. Tavaly volt olyan károsult, akinek közel 50 millió forintot fizetett ki a Generali, mert a jégverés teljesen tönkretette a paprikatermését, de volt olyan is, akinek a repceföldjén okozott az időjárás közel 20 milliós kárt.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

Agrárpénzek: gyorsabban jön és több lesz
Idén nemcsak nagyobb mértékű keretösszeg áll a mezőgazdasági területalapú támogatások kifizetésére, de gyorsabb ütemben történik az előlegek kifizetése is. Mindez jelentős segítség lehet az aszály sújtotta agrárium számára, ugyanakkor a gazdák mellett a finanszírozásban részt vevő bankok, valamint a földbirtok tulajdonosok számára is kedvező lehet.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo