Támogatás időjárási károk elleni biztosításhoz

Egy tavaly tavasszal bevezetett törvényi szabályozásnak köszönhetően ebben az évben is maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 15-ig megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást. 2012-ben ezzel közel 600-an éltek a Generali Biztosítónál.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon ma a mintegy 4 millió hektáros mezőgazdasági termőterületeknek kevesebb, mint fele van csak biztosítva, de egy tavaly bevezetett jogszabálynak köszönhetően már jelentősen bővülhet a

sxc

biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya. Ebben az évben is közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os díjtámogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét.

Jégverésre fizettek a legtöbb kártérítést

Az összes mezőgazdasági kár döntő többségéért 2012-ben a jégverés volt a felelős, közel 600 milliós veszteséget okozva a gazdálkodóknak. Ezt a különböző tüzek által okozott pusztítás követi, amelyekre összesen mintegy 116 milliót fizetett ki a Generali. A listán harmadik helyen a viharkárok következnek nagyságrendileg 82 millió forint értékben, de meg kell említeni a tavaszi és a téli fagyokat is, amelyek közel 35 milliós pusztítást okoztak. Az egész nyáron tartó aszálykárokra több tízmillió forintot fizetett ki a biztosító.

A Generali adatai alapján tavaly a legnagyobb mezőgazdasági károkat elszenvedett régiók Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megyék voltak, de természetesen az ország más területein is okozott hatalmas károkat a szélsőséges időjárás.

További bővülés várható

„Arra számítunk, hogy ebben az évben tovább bővül majd a biztosítással védett termőterületek aránya. Szerencsére már azok a gazdálkodók is gondoskodhatnak terményeik védelméről, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen már alig több mint 2000 forintos hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50 százalékos terméshozam veszteséget is okozhatnak. Tavaly volt olyan károsult, akinek közel 50 millió forintot fizetett ki a Generali, mert a jégverés teljesen tönkretette a paprikatermését, de volt olyan is, akinek a repceföldjén okozott az időjárás közel 20 milliós kárt.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

Agrárpénzek: gyorsabban jön és több lesz
Idén nemcsak nagyobb mértékű keretösszeg áll a mezőgazdasági területalapú támogatások kifizetésére, de gyorsabb ütemben történik az előlegek kifizetése is. Mindez jelentős segítség lehet az aszály sújtotta agrárium számára, ugyanakkor a gazdák mellett a finanszírozásban részt vevő bankok, valamint a földbirtok tulajdonosok számára is kedvező lehet.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo