építészet cikkek


Bezár az ország egyik legforgalmasabb McDonald’s étterme

Bezár az ország egyik legforgalmasabb McDonald’s étterme 

A Nyugati téren található műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.
Parkot csinálnak egy autópálya-lehajtóból

Parkot csinálnak egy autópálya-lehajtóból 

Hogyan lehet élhető várost csinálni?
A felhőkarcolók ellen hirdetett harcot New York polgármestere

A felhőkarcolók ellen hirdetett harcot New York polgármestere 

New York ikonikus felhőkarcolói a legnagyobb környezetszennyezők, a város pedig a jövőben nagyobb figyelmet akar fordítani a környezetvédelemre. A város polgármestere drasztikus változásokat ígért.
Visegrádi négyes szövetség az építőművészetben

Visegrádi négyes szövetség az építőművészetben 

Újabb jelentős állomáshoz érkezett a Visegrádi Négyek Építőművész Szövetségeinek 2008-ban Budapesten indult építészeti együttműködése: a V4 Építészeti Társulás megújításának és megerősítésének dokumentumát a Magyar Építőművészek Szövetsége által rendezett szakmai rendezvény és nemzetközi sajtótájékoztató keretében írták alá a MÉSZ budapesti székházában az együttműködésben részt vevő szervezetek képviselői.
Az öt legfontosabb 2019-es zöld építészeti trend

Az öt legfontosabb 2019-es zöld építészeti trend 

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb környezeti-társadalmi kérdésévé vált, így 2019-ben is létfontosságú kihívások állnak az emberiség előtt. Az építőiparnak kiemelt felelőssége van a kérdésben, hiszen a természetet jelentősen terheli az épített környezet, ráadásul a világ széndioxid-kibocsátásának 23 százaléka ebből az iparágból származik. A Paulinyi-Reith & Partners szakemberei összegyűjtötték az idei év legfontosabb környezettudatos építészeti trendjeit, melyek az építőipar oldaláról támogathatják a klímaváltozás elleni küzdelmet.
Sajtreszelő és uborka után épülhet a tulipán

Sajtreszelő és uborka után épülhet a tulipán 

Háromszáz méter magas épületet terveznek London belvárosába, de szakemberek megfúrhatják, mert a légi forgalom biztonságát féltik tőle.
Befektetőt keresnek egy lakótelepi kísérlethez

Befektetőt keresnek egy lakótelepi kísérlethez 

Könnyűszerkezetes elemekkel bővítik ki az egyik lakóházat a budapesti József Attila lakótelepen, így bővítik a lakások alapterületét. Ez jó lehetőség lehet a befektetőknek.
Az egyterű irodákban is emailben kommunikálunk

Az egyterű irodákban is emailben kommunikálunk 

Az egyterű irodák kevesebb beszédre és több online kommunikációra ösztönzik a dolgozókat - írja a BBC. Az alkalmazottak közötti párbeszédet és együttműködést épp másfajta irodák erősítik.
Itt a gombából készült ökotégla: kevésbé tűzveszélyes

Itt a gombából készült ökotégla: kevésbé tűzveszélyes 

Szívesen laknál gombából épült házban? Ez most már lehetséges. Az alacsony karbontartalmú, tűzálló(bb), hangyabiztos tégla gombából készül. A kis környezeti terhelést jelentő építőipar alapja lehet.
Már van 3D-nyomtatott ház 46 ezer forintos négyzetméteráron

Már van 3D-nyomtatott ház 46 ezer forintos négyzetméteráron 

Eindhovenben, a fapados légi társaságok hollandiai célpontjánál fognak állni az első 3D-nyomtatóval épített lakóházak, melyek elvileg már megfelelnek a hatósági előírásoknak, tehát lakhatási engedélyt kapnak. Amerikában 47 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak 60 négyzetméteres 3D-nyomtatott bungalókat.

Szmogevő tornyokkal harcolnának a légszennyezés ellen 

Nem lakóházak, mindössze hét méteres tornyok. Közterületi emlékműnek, parkot csinosító dísznek is beillenének, de valójában a levegőt tisztítják. A holland dizájnból készült tornyok Pekingben működnek és mindegyikük naponta egy futballstadion kiterjedésű tér levegőjét tisztítják meg. Tarlósnak is ilyeneket kellene felállítania Budapesten.

Megvan a világ legnagyobb környezetbarát irodaháza 

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amit zöld épületeknek jár.

Már felhőkarcolók is épülnek fából 

A beton volt a 20. század kedvenc építőanyaga. A 21. századé a fa lehet - könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és környezetkímélő is magas épületeket fából emelni. Brit Kolumbia egyetemének 18 emeletes diákszállójába nemrég költöztek be a hallgatók.

Az ablakunk is napenergiát termelhet: jönnek az átlátszó napkollektorok 

A napkollektorok új generációja úgy néz ki, mint az üveg, és hamarosan ugyanannyi energiát tud generálni a napfényből, mint amennyit a korábbi modellek. Épületek és autók ablakaiként is használhatók lesznek.

Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők 

A tengerszint nem úgy emelkedik, mint a kádban a víz, hanem egyenetlenül. Észak-Amerika partjainál várhatóan gyorsabban, mint másutt. New York új luxus toronyházaiba már nem építenek pazar kilátású penthouse lakásokat, mert generátorokat helyeznek a felső szintre, hogy egy hétig is kibírja a több száz lakás, ha leáll a városi áramellátás. A Sandy hurrikán kiokosította a várost.

Lenyűgözően látványos a napenergiás fákból álló park 

A szingapúri csodapark épületei hatalmas tornyok, amelyek nemcsak faalakúak, de a biomimikri jegyében a fák működését is modellálják. Van törzsük, lombkoronájuk, ágaik, vizet és energiát vesznek fel. Este pedig napenergiával világítanak. Hollywoodi sci-fibe illik a helyszín.

Erdőirtást hoz vagy ökotudatosságot a fatoronyházak divatja? 

Egyre másra húzzák fel a magasabbnál-magasabb lakóépületeket fából, megdöntve a korábbi magassági rekordokat. Az acél a 19 század építőanyaga volt, a beton a 20. századé, ezt követné a fa a 21. században? Érvek amellett és az ellen, hogy ez miért (nem) zöld megoldás.

Indul az Év Háza pályázat 

Május 10-ig nyújthatják be munkáikat családi házak és kis társasházak tervezői a 2017-es Év Háza pályázatra, melynek fő támogatója a Baumit, és amely újraindítása óta eltelt közel egy évtized alatt, - szegmensében - a legrangosabb hazai, független, szakmai díjjá nőtte ki magát. Az 500 000 Ft fődíj mellett, idén több különdíj is gazdára vár.

Átlátszó fa helyettesítheti az ablakokat 

A fát kémiai eljárással tették áttetszővé a University of Maryland kutatói. Jobb hőszigetelő, mint az üvegablak, erősebb, mint az acél, és a napkollektorok elé helyezve még azok hatékonyságát is 30 százalékkal emeli.

Légkondicionálás gépek nélkül 

Egy vietnami cég gépek helyett természetes megoldásokkal oldja meg a beltéri légkondicionálást lakóépületben éppúgy, mint luxushotelben. Kínában és Indonéziában is elkezdték alkalmazni a módszert.

Stíluslopás és marketing az Airbnb-n 

Nem csak a turisták használják az Airbnb-t. A lakberendezők, a bútorkészítők és a kertészek, a szépérzékkel, kreativitással megáldott otthonteremtők és az építészek is, akiknek jól jön, ha valakinek megtetszik az általuk tervezett otthon.

Van haszna, ha forog velünk a szoba 

Ha nem is kacsalábon, de forognak a legújabb környezetbarát otthonok, az időjárási és fényviszonyok szerint mozognak körbe.

Beton helyett bambusz - ez jöhet Kínában 

Ahhoz, hogy az ember faházat építsen, rendszerint sok-sok szög szükségeltetik. De nem a Penda nevű pekingi cég építményéhez. A bambusznáddeszkákból összerakott lakóépület elemeit csakis köteleket tartják össze. A bambusz elképesztő tulajdonságokkal és előnyökkel bír.

Ezek lesznek 2016 épületszenzációi 

Ezek az épületek vonulnak majd be az urbanizmus történetének lapjaira, mint 2016 mérföldkövei. Csak kettő közülük a kimondottan környezetbarát építmény. Úgy tűnik, kedvelt formai inspiráció manapság a madár.

Dühből lett az újrahasznosítás mogulja a 38 éves vállalkozó 

Tajvanon minden erőforrást igyekeznek körültekintően kezelni, mert tisztában vannak vele, hogy egy szigetországba importálni árut és alapanyagokat mindig drága mulatság. Ezért készült újrahasznosított műanyagból étterem-dekoráció, sőt kétszemélyes repülőgép is.

Kéne egy ház? Nyomtasson magának! 

A csináld-magad, azaz "DIY: do it yourself" hullám meghódítja az építőipart is, veszélybe sodorva a nagy építési vállalatok megélhetését. Amszterdamban emeletes házat építenek nyomtatással, de az űrhajósok is ilyet használhatnak.

Levegőben futó biciklik csökkenthetik a dugót 

A vasúti sínek fölé építene bicikliutakat Londonban a sztárépítész Norman Foster. És még az is lehet, hogy a 220 kilométeres SkyCycle tényleg megvalósul.

Világszenzáció a 19. századi homlokzatú passzív ház 

Nem minden passzív háznak kell posztmodern formát öltenie. A környezettudatos vállalkozásvezetés doyenje, dr. Georg Winter Hamburban 19. századi stílusjegyekkel csinosította a modern ökoház-technológiát. Állítása szerint ez az első ilyen megoldás a világon.

Hajléktalanok helyén laknak a Szilícium-völgyi guruk 

A Szilícium-völgyben sem fenékig tejfel az élet. A jól kereső mérnökök és programozók kénytelenek 14 négyzetméteres konténereket bérelni, annyira nagy a lakáshiány San Franciscóban és környékén.

Ingyen zöldít várost a sztárépítész 

Nyolcvanhat évesen az emberek nagy része már réges-rég visszavonult. Nem így Frank Gehry, a világ egyik leghíresebb építésze. A hollywoodi filmekből ismert, aszfalttal kibélelt Los Angeles-folyót akarja revitalizálni.

Főműve: humanitárius tevékenység 

A humanitárius válsághelyzetekben az innovatív tervezést a hétköznapi építőanyagok felhasználásával ötvöző Ban Sigeru japán építész nyerte el a 2014-es Pritzker-díjat, az építészek "Nobel-díját".

Tágulnak az energiatakarékos ház falai 

A Data Formation névre hallgató épületkomplexum Dél-Koreában úgy próbálja ránevelni lakóit az energiatakarékosságra, hogy pazarlás esetén összehúzza falait. Hirtelen elfogy a tér a lakók körül.

Nem biztos, hogy jó üzlet az Olimpia 

Az országok gyakran hatalmas összegeket költenek az Olimpia propagálására és megrendezésére. A kormányok és az Olimpia szószólói mindig a gazdasági és a társadalmi előnyökre hivatkozva reklámozzák a játékokat, de a várt hatás korántsem biztos - véli Matt Bolduc, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank részvénypiaci elemzője.

Egészségesebb épületek 

A 2011-es Környezettudatos Építési Világhetet szeptember 19. és 23. között rendezik meg több mint 26 ország részvételével a világ minden táján. Hazánkban a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) dolgozik a környezettudatos építészeti tervezés, kivitelezés és üzemeltetés megismertetésén és megvalósításán, tagjai révén létrehozva egy egyedülálló hazai zöld közösséget.

Egy ötlet, ami százezer dollárt ér 

Német építészek nyerték az idei Holcim Awards verseny aranyérmét és a vele járó 100 ezer dollárt. A realities united elnevezésű német építészcsapat a Berlin szívében található, az UNESCO Világörökség részét képező Múzeum-szigeten megvalósított projektért érdemelte ki a svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) díját.

Kinek a tornya zöldebb? 

Márkanévvé vált. Épületeit messziről fel lehet ismerni. Ám a 81 éves amerikai sztárépítész, Frank Gehry tavaly nyilvánosan becsmérelte az energiatakarékos, környezetbarát LEED épületszabványt, vitába keveredve szakmája képviselőivel. A diskurzus kidomborította a modern építészet ökológiai, technológiai és művészi dilemmáit.

Holcim Awards: új távlatok a jövőért 

A világ 146 országában valósulhatnak meg a 3. Nemzetközi Holcim Awards for Sustainable Construction (Holcim-díj a fenntartható építészetért) világversenyre érkezett pályaművekben megfogalmazott építészeti projektek és elképzelések. Hazánkat ezúttal 32 pályázat képviseli.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo