Itt a gombából készült ökotégla: kevésbé tűzveszélyes

Szívesen laknál gombából épült házban? Ez most már lehetséges. Az alacsony karbontartalmú, tűzálló(bb), hangyabiztos tégla gombából készül. A kis környezeti terhelést jelentő építőipar alapja lehet.

Kicsit olyan ez, mint a "mindent bele" leves. Olcsóbb, mintha mesterséges műanyagot vagy a faaprítékból készített elemeket raknának bele. Az új tégla kellőképp erős ahhoz, hogy a falban is megállja a helyét, habár leginkább belső falak kialakítására használnák ausztrál kitalálói. Három anyagból áll:

  • Lepketapló gomba (Trametes versicolor).
  • Agrárhulladék.
  • Rizs héja.
  • Üveghulladék (kidobott vagy szennyezett üveg).
Ezek az anyagok persze a szemétdombon meg a komposztban kötnének ki, ám a melbourne-i RMIT University kutatói gondoltak egyet és hasznosították őket: az így létrejövő tégla könnyű, de kemény.

Hát ez olyan régimódi... (Kép: SXC)

Óriási nyersanyagmennyiségről van szó, aminek kidobását elejét vehetik. Gondoljunk csak bele, rizsből évente 480 millió tonnát eszünk meg globálisan, ennek a súlynak 20 százaléka a rizs héja. Ami pedig az üveghulladékot illeti, csak Ausztráliában 600 000 tonna keletkezik belőle évente.

Feldolgozásuk nem igényel sok energiát és nem jár nagy légszennyezéssel, ráadásul többféle formába is önthetők. Fejlesztői úgy látják, hogy az új anyagnak még a csomagolóipar is hasznát vehetné.

Kevésbé tűzveszélyes

A "gombatéglák" szigetelőanyagnak a leghasznosabbak. Sokkal jobb hőmegőrző tulajdonságai vannak, mint a polisztirénnek vagy a farostlemeznek.

Természetes alapanyagi miatt a tűzveszély is kisebb az ilyen tégláknál. Világszerte sok-sok ezer tűzeset sújtja a lakóházakat, s az áldozatok a füst belélegzésétől és szén-dioxid-mérgezéstől halnak meg. A gombatégla lassabban ég el és kevesebb hőt bocsát ki ekkor, mint a hőszigetelésre napjainkban leginkább használt, kőolajszármazékokból készült anyagok, ezért biztonságosabb megoldás.

Mivel kevesebb füstöt bocsát ki, nagyobb időt biztosít a menekülésre, valamint a tűzoltóknak a mentésre. Ez akár életeket is menthet, minden perc számít.

A gombatégla másik előnye, hogy hangyabiztos, ezt a tulajdonságát a rizshéj szilícium-dioxidnak és az üvegnek köszönheti, ettől kevésbé "étvágygerjesztő" a hangyák számára az épület. Ausztrália területének például közel fele hangyainvázió veszélyének van kitéve. Az ausztrál lakástulajdonosoknak évente 1,5 milliárd dollárnyi kárt okoznak a hangyák.

Nagyon valószínű, hogy minden iparágban nagyon kreatívak lesznek a mérnökök, hogy megtalálják a kidobásra ítélt anyagok felhasználásának módjait. Kényszerű áttérés ez a a körforgásos gazdaságra, hiszen Kína 2018 eleje óta nem fogadja be a külföldi műanyaghulladékot. Már szó van róla, hogy Japánban, Svédországban és Skóciában használnák először a téglát.

A The Conversation cikkében megtekinthető fotón a tégla, úgy néz ki, mint egy sütemény.

(The Conversation, WEF)

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo