Kéne egy ház? Nyomtasson magának!

A csináld-magad, azaz "DIY: do it yourself" hullám meghódítja az építőipart is, veszélybe sodorva a nagy építési vállalatok megélhetését. Amszterdamban emeletes házat építenek nyomtatással, de az űrhajósok is ilyet használhatnak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 3D-nyomtató rétegről rétegre rakja össze, fekteti le a szoftver által megtervezett tárgyat. Kezdetleges hasonlattal élve: valahogy úgy, mint amikor habot nyomunk a torta tetejére. A 3D-technológia érvényesülése a személyre szabás forradalma is: az építési kellékek nagy része előre gyártott darab, a 3D-printelés viszont lehetővé teszi, hogy egyéni igények szerint alakítsanak ki minden elemet. Valójában nem is annyira újdonság. A technológia már az 1980-as évek óta használatban van, akkor tartott Chuck Hall amerikai mérnök prezentációt a metódusról 3D Systems nevű cégén keresztül. Ezeknek az eszközöknek a segítségével ugyanis már otthon is könnyen készíthetünk egyedi, személyre szabott tárgyakat. (Az ENSZ előrejelzése szerint hamarosan már a nyomtatott kaján gondolkodhatunk, ami az éhezés elleni küzdelemben lenne áttörés.)

Sokan úgy vélik, az épületek 3D-printeléssel történő előállítása azt az ígéretet hivatott megvalósítani, hogy nagy munkaerőigény, építőmunkás-brigádok felvonultatása nélkül lehet összeállítani házakat. De a darabok összeszerelése is szakembereket igényel – még ha létszámban kevesebbet is. Egyes építészek persze azt tervezik, hogy az összeállítást is robotkarok végzik majd el.

Printelünk, printelünk. A papír nélküli iroda után itt a tégla nélküli ház

A 3D-printelést eddig javarészt kis méretű tárgyak létrehozására használták. Cipőket, játékokat, hallókészüléket meg miegymást alkottak a nyomtatógéppel.

A hírek szerint 2014-ben Kínában történt az áttörés a nagyobb méretek irányába: egy sanghaji cég, a WinSun Decoration Design Engineering egy nap leforgása alatt 10 darab házat nyomtatott 3D-printeléssel. Az építők – nyomtatók? – szerint e házak mindegyike körülbelül 4300 dollárba került, ami 1,2 millió forint. (Más források viszont csupán 500 dollárt emlegettek.) Az épületek 7 méter magasra, 32 méter hosszúra és 10 méter szélesre sikerültek. Belső terük 200 négyzetméter. A város Qingpu kerületében állították fel őket. Az alapanyag titkos, állítólag valamilyen speciális összetételt használtak: az ércbányászat egyik melléktermékét is bevonták a matériába.

A bejelentésben nem igazán a méret volt a kunszt, hanem hogy ilyen rövid idő alatt készítették el az épületeket. Amelyek egyébként egyelőre prózai konstrukciók, elég unalmasnak és hangulattalannak tűnnek.

Hajrá, Európa!

A Hedwig Heinsman és Hans Vermeulen által alapított Dus Architects Amszterdamban bioplasztikból készül többemeletes házat építeni a lagúnás város egyik csatornája mellé. A helyszínen egyelőre három évig kiállítóterem áll, mely a 3D-printelést népszerűsíti. Arról nem szól a fáma, hogy a projekt statikailag bioműanyagból kivitelezhető-e teljes mértékben. Heinsman "habszerű biobetont" emleget, de nem tudni pontosan, mit ért ezalatt, netán saját találmánya-e.

Még csak tünemény, nem fizikai realitás.
Fotók: Dus Architects

2014-ben a Dus Architects kezdésként elkészíttetett egy 3 méteres, 180 kilogrammos darabot, mely a ház egyik építőköve lenne. Akkor a Room Builder nevű holland cég printerét használták, mely a házi, asztali printereknél tízszer nagyobb tárgyakat dob ki magából (3,5 magas, 2x2 méteres építőelemeket).

Az építészek úgy látják, új printert kell építeniük, mert a létező típusok nem képesek kellőképp nagy méretű építőelemeket produkálni a 13 szobás ház kivitelezésére. Mivel a kínai házakat létrehozó nyomtató is nagyméretű volt, a The Guardian azonnal megjegyezte: nem elképzelhetetlen, hogy a nyomtató alkatrészeit vagy összeállított elemei jó részét Európából hozatta Sanghajba a WinSun.

Az amszterdami ingatlan helyét már kiválasztották (Asterweg 49.), külsejét tekintve tipikus csatorna menti ház lenne holland stílusban. A tervezők és csapatuk most azt tanulmányozzák, hogyan lehetne újrahasznosított műanyagot is alkalmazni az építés során.  A projektről szóló kiállítótermet több ezren látogatták már meg, köztük Barack Obama amerikai elnök is.

A határ a csillagos ég

Obama megnézi a 3D-printelt - illetve printelendő  ház terveit.
Fotó : Dus Architects

 

De a fejlődés itt még nem ér véget! 2013-ban a Lord Norman Foster sztárépítész által alapított Foster & Partners bejelentette, hogy dóm alakú, 3D-printelt bázist építenének az Európai Űrügynökségnek a Holdon. Fosterék a nyomtatókat elszállíttatnák a Holdra, és az ottani talajt használnák fel az építkezésre.

A Foster & Partners egyébként a második legnagyobb 3D-printelő cég a Nike után. Első 3D-nyomtatójukat 2004-ben vették, amikor a nagyközönség még nem is hallott e technológiáról. (Akkor még azért kellett nekik, hogy miniatűr modellt tudjanak építeni egy tervezett jachtról. Néhány hónapon belül azonban már az összes makettet ezzel kreálták meg.) Ma 8 nyomtatót üzemeltetnek.

Egyes tervezők azonban figyelmeztetnek rá: a teljes mértékben 3D-s építkezés talán nem feltétlenül lesz elérhető álom, bizonyos előre gyártott elemekre mindig szükség lesz. Meglátjuk.

Zöldebb
Vannak, akik azt hangsúlyozzák, hogy a 3D-s építkezés végre csökkenteni fogja az építőipar ökolábnyomát, mely a legszennyezőbb szektorok egyike (a cementgyártást is beleértve). A 3D-s építés csökkenti a szállítási költségeket, és nem hagy maga után hulladékot. Minden anyag felolvasztható és/vagy újrahasznosítható.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo