Már van 3D-nyomtatott ház 46 ezer forintos négyzetméteráron

Eindhovenben, a fapados légi társaságok hollandiai célpontjánál fognak állni az első 3D-nyomtatóval épített lakóházak, melyek elvileg már megfelelnek a hatósági előírásoknak, tehát lakhatási engedélyt kapnak. Amerikában 47 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak 60 négyzetméteres 3D-nyomtatott bungalókat.

Évek óta érkeznek hírek szórványosan arról, hogy egy-egy startup 3D-nyomtatóval készít házat. 2016-ban a 3D Systems nevű cég rukkolt elő házzal Amerikában, s az is felmerült, hogy a Holdon és a Marson is ilyen technológiával építkeznének majd.

Egyelőre csak viszonylag kis méretekben tudják bevetni a technológiát, óriási épületek falait még nem állították elő printerrel. A texasi Austinban működő ICON olyan módszert dolgozott ki, amivel 60 négyzetméteres bungalót 10 000 dolláros (2,8 millió forintos) áron képes árulni. A négyzetméterár tehát 46 666 forintnak megfelelő dollárösszeg. Egy San Franciscó-i startup például 24 órán belül kinyomtatott egy házat.

Most egy hollandiai cég, a Van Wijnen állítja azt, hogy létrehozta az első olyan 3D-printelt lakóházat, amely képes megfelelni a hatóságok vizsgálatain, és elnyerni a lakhatási engedélyt.

Hogyan készül?

"Nyomtatják" a betont - 
Fotó: Van Wijnen

A Project Milestone (Mérföldkő Projekt) néven futó program Eindhoven városában létesít lakóházakat. Eddig öt épületet alkottak meg, mindegyiknek egyedi a formája, ami jól mutatja, hogy a technológia nagy flexibilitást tesz lehetővé, az ügyfelek igényei szerint személyre szabhatók a házak.

A házakat betonból készítik, azokat egyelőre egy másik helyszínen formálják a nyomtatóval és szállítják a felépítendő ház helyére, de a cég tervei szerint a projekt utolsó házaihoz már helyben nyomtatnák a betonelemeket, így a szállítás költségvonzata és légszennyezése is csökkenne.

Ilyen lesz a 3D-nyomtatott lakótelep Eindhovenben -
Fotó: Van Wijnen

Előnyök

Mi szól a technológia mellett?

  • Olcsóbb és környezetbarátabb megoldás.
  • Az acél- és cementgyártás a leginkább energiaigényes iparágak közé tartozik, üvegházgáz-vonzata tehát óriási. A 3D-s házépítéssel rengeteg energiát és cementet spórolhatunk meg.
  • Csökken az anyagpazarlás és a szállítási költség.
  • Rövidebb az építési időtartam. Egy hagyományos lakóépületet ugyanis 6 hónapba telik megépíteni.
  • Jóval kevesebb munkásra van szükség, mint a hagyományos építkezésnél. Ezzel csökken a balesetveszély is.
Fotó: Van Wijnen

A nagy méretekben alkalmazott 3D-nyomtatás már egy sor tevékenységet forradalmasított, az űrhajók folyékony fémfelületeinek formálásától kezdve az emberi szövetek „gyártásáig”. Ezekhez persze hatalmas méretű nyomtatók kellenek.

Fotó: Van Wijnen

A holland Van Wijnen is olyan printert használ, ami magasban lévő „vágányokon” lógva mozog. Nagyobb változatossággal lehet így használni a cementalapú anyagokat, ugyanakkor még nincsenek alapos kutatások és számok arra nézve, hogy a speciális matéria hogyan hat a levegő minőségére a házban és környékén, illetve mennyiben biológiailag lebomló.

(Futurism)

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo