Már van 3D-nyomtatott ház 46 ezer forintos négyzetméteráron

Eindhovenben, a fapados légi társaságok hollandiai célpontjánál fognak állni az első 3D-nyomtatóval épített lakóházak, melyek elvileg már megfelelnek a hatósági előírásoknak, tehát lakhatási engedélyt kapnak. Amerikában 47 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak 60 négyzetméteres 3D-nyomtatott bungalókat.

Évek óta érkeznek hírek szórványosan arról, hogy egy-egy startup 3D-nyomtatóval készít házat. 2016-ban a 3D Systems nevű cég rukkolt elő házzal Amerikában, s az is felmerült, hogy a Holdon és a Marson is ilyen technológiával építkeznének majd.

Egyelőre csak viszonylag kis méretekben tudják bevetni a technológiát, óriási épületek falait még nem állították elő printerrel. A texasi Austinban működő ICON olyan módszert dolgozott ki, amivel 60 négyzetméteres bungalót 10 000 dolláros (2,8 millió forintos) áron képes árulni. A négyzetméterár tehát 46 666 forintnak megfelelő dollárösszeg. Egy San Franciscó-i startup például 24 órán belül kinyomtatott egy házat.

Most egy hollandiai cég, a Van Wijnen állítja azt, hogy létrehozta az első olyan 3D-printelt lakóházat, amely képes megfelelni a hatóságok vizsgálatain, és elnyerni a lakhatási engedélyt.

Hogyan készül?

"Nyomtatják" a betont - 
Fotó: Van Wijnen

A Project Milestone (Mérföldkő Projekt) néven futó program Eindhoven városában létesít lakóházakat. Eddig öt épületet alkottak meg, mindegyiknek egyedi a formája, ami jól mutatja, hogy a technológia nagy flexibilitást tesz lehetővé, az ügyfelek igényei szerint személyre szabhatók a házak.

A házakat betonból készítik, azokat egyelőre egy másik helyszínen formálják a nyomtatóval és szállítják a felépítendő ház helyére, de a cég tervei szerint a projekt utolsó házaihoz már helyben nyomtatnák a betonelemeket, így a szállítás költségvonzata és légszennyezése is csökkenne.

Ilyen lesz a 3D-nyomtatott lakótelep Eindhovenben -
Fotó: Van Wijnen

Előnyök

Mi szól a technológia mellett?

  • Olcsóbb és környezetbarátabb megoldás.
  • Az acél- és cementgyártás a leginkább energiaigényes iparágak közé tartozik, üvegházgáz-vonzata tehát óriási. A 3D-s házépítéssel rengeteg energiát és cementet spórolhatunk meg.
  • Csökken az anyagpazarlás és a szállítási költség.
  • Rövidebb az építési időtartam. Egy hagyományos lakóépületet ugyanis 6 hónapba telik megépíteni.
  • Jóval kevesebb munkásra van szükség, mint a hagyományos építkezésnél. Ezzel csökken a balesetveszély is.
Fotó: Van Wijnen

A nagy méretekben alkalmazott 3D-nyomtatás már egy sor tevékenységet forradalmasított, az űrhajók folyékony fémfelületeinek formálásától kezdve az emberi szövetek „gyártásáig”. Ezekhez persze hatalmas méretű nyomtatók kellenek.

Fotó: Van Wijnen

A holland Van Wijnen is olyan printert használ, ami magasban lévő „vágányokon” lógva mozog. Nagyobb változatossággal lehet így használni a cementalapú anyagokat, ugyanakkor még nincsenek alapos kutatások és számok arra nézve, hogy a speciális matéria hogyan hat a levegő minőségére a házban és környékén, illetve mennyiben biológiailag lebomló.

(Futurism)

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo