Egyetem cikkek

hirdetés

Nincs magyar egyetem az első ötszázban

Nincs magyar egyetem az első ötszázban 

A QS World University Rankings 20. kiadása 1500 intézményt tartalmaz 104 helyszínen.
Magyarországon csökkennek a szabadságjogok

Magyarországon csökkennek a szabadságjogok 

Itthon az ellenzék folyamatosan tiltakozik a szabadságjogok rendszeres korlátozása miatt, ugyanakkor nyugati kutatások is alátámasztják félelmeiket.
Elszólta magát - Orbán Viktornak nem lesz újabb kétharmada

Elszólta magát - Orbán Viktornak nem lesz újabb kétharmada 

Stumpf István, Orbán Viktor bizalmasa az Inforádió vendége volt, mint a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos. Valószínűleg véletlenül szólta el magát, amikor úgy vélte, a 2022-es választások után már nem lesz kétharmada Orbán Viktornak.
Távoktatásban indulhat a tanév? Erre készülhet a kormány új döntése

Távoktatásban indulhat a tanév? Erre készülhet a kormány új döntése 

A legfrissebb Magyar Közlönyben található az a rendelet, amely az egyetemi beiratkozások és a távoktatás kapcsolatáról szól.
Kezdődik a szezon, a panel lehet a sláger

Kezdődik a szezon, a panel lehet a sláger 

A felvételi ponthatárok publikálásával megkezdődik az albérletszezon, amelynek során megugrik a kiadó lakások iránti kereslet. Az ingatlan.com a legolcsóbbnak számító 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat, illetve a panellakások bérleti díjait hasonlította össze Budapesten és az egyetemvárosokban.
hirdetés
Egy jó állás nem pótolja a diplomát

Egy jó állás nem pótolja a diplomát 

Jelentős a lemorzsolódás az egyetemi alapképzésben: a hallgatók 40 százaléka egy adott ponton megszakítja tanulmányait. Főként az informatikai és a gazdasági szakokra jellemző, hogy egy vonzó álláslehetőség elcsábítja a diákokat.
Kezdjen el gyanakodni, ha a link végződése nem „ac.uk”

Kezdjen el gyanakodni, ha a link végződése nem „ac.uk” 

Nagy-Britanniában 471 elismert felsőoktatási intézmény működik, de mellettük 243 csaló álegyetem szed be nagy pénzeket áldiplomákért, amelyeket viszont nemritkán a munkáltatók vakon elismernek.
Mennyibe kerül a külföldi tanulás?

Mennyibe kerül a külföldi tanulás? 

Hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azok az egyetemisták, akik tanulmányaik során rövidebb-hosszabb ideig külföldi egyetemeken tanulnak, a tudásszerzéshez azonban először komoly összeget kell befektetnünk – írja elemzésében a Sberbank.
Palkovicsékhoz kerül a Corvinus

Palkovicsékhoz kerül a Corvinus 

Jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Budapesti Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
Nem csak a húsz éveseké az egyetem Bécsben

Nem csak a húsz éveseké az egyetem Bécsben 

Az 55 év feletti korosztály számára dolgozott ki képzési programot a Bécsi Egyetem. A Studium Generale néven induló szak 12 modulból áll és nem muszáj az egészet elvégezni.
hirdetés

Magyar egyetemek kapnak EU-s támogatást mesterséges intelligencia fejlesztésére 

Az Európai Unió mesterséges intelligenciával (Artifical Intelligence, AI) összefüggő kutatási és innovációs pályázatát hét pályázó közül az AI4EU konzorcium nyerte el, amelynek tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is.

Egymilliós kezdőtőke kell annak, aki Budapesten szeretne tanulni 

Jelentős kompromisszumokra kényszerül, aki most ősszel költözne a fővárosba. Köztük elsősorban a friss egyetemisták ütközhetnek nehézségekbe, olvasható a Sperbank közleményében.

Fordulat az egyetemeken, több lesz a mérnök 

Többen jelentkeztek és jutottak be mérnök szakokra 2018-ban a hazai felsőoktatási intézményekben, mint tavaly. Az idei felvételik adatai azt támasztják alá, hogy évről-évre – ha lassan is - növekszik az érdeklődés a műszaki- és természettudományok iránt a fiatalok körében, ami pozitív visszajelzés a magyarországi fejlesztéseket tervező ipari-és technológai vállalatoknak.

Kriptovaluta-szak is indul egy főiskolán 

Egy kínai milliárdos 300 millió dollárból épít az USA-ban egy kriptovalutákhoz kapcsolódó technológiákkal foglalkozó innovációs hubot, és mellé egyetemi képzést is indít, írja a Bitport.

Szakképzés munkahelyi körülmények között 

Érettségivel lehet jelentkezni az új Külkereskedelmi Szakgimnáziumba, az intézményben munkahelyi körülmények között tanítanak majd szakmát.

A szülők alig negyede szerint elég az ösztöndíj 

A továbbtanulással járó tandíj-, szállás- és egyéb költségek azonban komoly kihívást jelenthetnek a szülőknek. Az NN Biztosító kutatása szerint a hazai szülők 37 százaléka tervezi megtakarításaiból finanszírozni gyermeke továbbtanulását.

Nem találnád ki, miről szól a Yale legnépszerűbb tantárgya! 

A boldogságról. Ez az egyetem történetének legnépszerűbb kurzusa, hiszen az 1701-ben alapított tanintézményben nem jelentkeztek ilyen sokan egy tantárgyra. Szám szerint ezerkétszázan hallgatják a boldog életről szóló tanokat. Egy óriási előadóteremben.

Tovább drágulnak a diákok albérletei 

Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint. A garzonlakásokért kevesebbet kérnek a tulajdonosok, de az egy négyzetméterre vetített bérleti díjuk mégis magasabb a nagyobb lakásokéhoz képest.

Elektronikai és informatikai kutatóintézet alakult a Miskolci Egyetemen 

A Miskolci Egyetem új kutatóintézetet alapított, amelynek célja a piaci igényeket kiszolgáló dedikált elektronikai és informatikai kutatások és innovatív megoldások kifejlesztése.

Évi tízmillió forintot spórolhat napelemekkel a Budapesti Gazdasági Egyetem 

Mintegy 122 millió forint EU-s támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített a Budapesti Gazdasági Egyetem.

Valódi cégekre tettek ajánlatot a diákok a Pannon Egyetem versenyén 

Mit mondjunk a befektetőnek, ha mosodát, vadhús-feldolgozót vagy vasöntödét vennénk? Ezeket és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolniuk egyetemistáknak a Pannon Egyetem idei esettanulmány-versenyén. Tizenhat, egyetemistákból álló csapat mutathatta be, hogyan készítene tervet egy cége megvásárlására és felfuttatására: idén a verseny szabályai, a csapatok megoldásai és az eredmény is tartogatott meglepetést.

Nyilvánosságra hozták a keresztféléves képzések ponthatárait 

Nyilvánosságra hozták szerdán a www.felvi.hu oldalon a keresztféléves képzés ponthatárait. 

Azt kellene oktatni, ami még nem is létezik 

Az idei év végére várhatóan már több millió ember munkáját felügyelik majd robot főnökök világszerte, a mai iskolások kétharmada pedig jelenleg még nem létező munkakörökben fog dolgozni a jövőben. Az egyetemeknek a nehezen automatizálható munkákhoz szükséges készségeket kell fejleszteniük, hogy versenyelőnyt biztosítsanak az embereknek a gépekkel szemben – hangzott el a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) TEDx eseményén.

Brit egyetemekről kerülnek ki a világ csúcsvezetői 

Brit egyetemek játsszák a legnagyobb szerepet a világ vezetőinek képzésében, derül ki a londoni Felsőoktatási Intézet felméréséből. Napjainkban 58 olyan állam- és kormányfő van hivatalban a világon, akik Nagy-Britannia egyetemein tanultak.

Sikertényezők a közép-európai térség gazdaságában 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), mely a hazai akadémiai szféra legszélesebb gazdaságtudományi képzési kínálatát nyújtja, első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal szervez Nyári Egyetemet külföldi egyetemi hallgatók számára. A kezdeményezéshez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mellett számos jelentős piaci szereplő csatlakozott, úgymint az Auchan Retail Magyarország, az eBrókerház Zrt., a GfK Hungária, a MOL Magyarország, a Morgan Stanley és a SPAR Kereskedelmi Kft. is.

Sokat spórolhat, aki vidéki egyetemet választ 

A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el. Az egyetemi városok esetén ugyanis átlagban csaknem 6%-kal emelkedtek az árak, tény azonban, hogy ez a szám jelentős területi különbségeket takar. Míg Győrben és Debrecenben érdemi változás nem történt, addig Veszprémben 21%-os, Egerben pedig 17%-os emelkedés tapasztalható. Mindössze egyetlen egyetemi városban, Miskolcon csökkentek az árak, 2%-kal – derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.

Határokon átnyúló egyetemi együttműködésről kötöttek megállapodást 

A budapesti székhelyű Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. kutatásra és tudástranszferre fókuszáló keretmegállapodást kötött a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karával. A projekt keretében az Egyetem egy plazma-elektrolitikus oxidációs folyamathoz szükséges speciális tápegységet fejleszt, illetve a Kutatóközponttal karöltve közösen feltérképezik a tudományos és üzleti hasznosítás lehetőségét is.

Korszerű anyagok, intelligens technológiák fejlesztését kezdi meg Miskolcon a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ 

A közel 5,8 milliárdos projekt a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch és az ÉMI együttműködésében valósul meg

Nyomás az olajmultikon: hagyják a földben a készleteket 

A felelősségteljes befektetési alapok sorra válnak meg olajipari részvényeiktől. A részvényesek és fogyasztók egyaránt nyomást gyakorolnak az olajmultikra, hogy hagyják a földben a fosszilis készleteket. Sok helyen már nem gazdaságos az erőforrások kitermelése.

A természet másolása lehet a megoldás 

Demokrácia helyett biokrácia. Környezeti hatástanulmány mellett környezeti modell tanulmány és biomimikri. United Nations helyett United Nature. Csak néhány koncepció a 74 éves Dr. Georg Winter ötlettárából. A gyémántcsiszoló berendezések gyártójából a környezettudatos vállalvezetés gurujává avanzsált Winterrel a Követ Egyesület 20. jubileumi konferenciája után beszélgettünk.

Kevesen fizetnék hitelből az egyetemet 

Tovább csökken a felvételiző diákok között a terveik szerint állami ösztöndíjas képzésre jelentkezők aránya. Az önköltséges helyekre pályázó tanulók 35 százaléka szülei segítségével szeretné finanszírozni tanulmányait, 26 százalékuk munkát vállal, 10 százalék pedig várhatóan diákhitelt vesz fel.

A diákok nyomására zöldül az egyetem 

Amerikában tulajdonképpen minden tanintézmény spekulál a nyugdíjalapja és ösztöndíjalapja pénzeivel. A rangos Stanford Egyetem 18,7 milliárd dollárnyi szénipari részvénytől válik meg.

Fiatalok! Ez kell a magasabb fizetéshez 

Nyelvtudás és elhatározás a kulcs az ösztöndíjhoz, ezek birtokában gyakorlatilag bárki kijuthat külföldi ösztöndíjra. Az elhatározásnál komoly motiváció lehet, hogy akár a harmadával is többet kereshetnek azok, akik külföldön tanultak.

A pénz fontosabb, mint a szorgalom 

A K&H pályakezdők jóléti index mérése során megkérdezett egyetemisták, főiskolások kicsivel több, mint harmada hisz abban, hogy a képességek és a szorgalom elég ahhoz, hogy valaki továbbtanulhasson. Sokan tartják meghatározónak az anyagi és a családi hátteret a továbbtanulásban valamint az életben való boldogulásban.

Egyetemi képzés a gyárban 

A 2011/2012-es tanévben kezdi meg működését a Debreceni Egyetemen az Ipari Gyógyszergyártás Kihelyezett Tanszék, amely az iparág hazai szakemberhiányára is megoldást jelenthet. A tanszék létrehozását a TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatta.

Mi kell az egyetemistának és mi kell a cégnek? 

Azok a vállalatok tudják elhalászni a legtehetségesebb fiatalokat, amelyek folyamatosan jelen vannak a felsőoktatásban, megszólítják őket és vonzó munkakörülményeket kínálnak. Ebben úgy tűnik 2009-ben az Audi a legsikeresebb, mert a műszaki és a közgazdász hallgatók körében is a legvonzóbb munkaadó lett.

Egyetemi segítséggel csökkenhetnek az állami kiadások 

Jelentős segítséget nyújthat az állami szektor kiadásainak csökkentésében a gödöllői Szent István Egyetemen Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán idén nyáron alapított Innovatív Iparágak Kutatóközpont.

Egyetemi ajándékot kapnak a gimiben jól teljesítők 

A tanulási folyamat egyik legfontosabb alapeleme a motiváció. A tanulás és a motiváció viszonyában a motiváció feltétel, cél és eszköz is egyszerre. A felsőoktatási intézmények különböző motivációs rendszerek kialakításával tanulmányi eredményeik javítására ösztönzik a diákokat. A Károly Róbert Főiskola szerint már a középiskolai tanulmányok ideje alatt tudatosítani kell a diákokban, hogy a sikeres jövő titka a teljesítmény növelése.

Kismamaként sem kell lemondanunk az egyetemről 

A kismamák, kispapák számára szinte lehetetlen a kötött nappali tanulmányok folytatása, a levelező és távoktatásos képzések többsége pedig súlyos anyagi terheket ró a családra. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar ezért 2009-ben is 30 százalékos kedvezményt biztosít az anyukák, apukák költségtérítéses képzéseire, és innovatív módszertani megoldásként a virtuális teret is felhasználja a kényelmes távoktatás érdekében.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo