hirdetés

Nem találnád ki, miről szól a Yale legnépszerűbb tantárgya!

A boldogságról. Ez az egyetem történetének legnépszerűbb kurzusa, hiszen az 1701-ben alapított tanintézményben nem jelentkeztek ilyen sokan egy tantárgyra. Szám szerint ezerkétszázan hallgatják a boldog életről szóló tanokat. Egy óriási előadóteremben.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Sokan szeretnének rájönni, hogy mi a jó, tartalmas, élménygazdag, kiegyensúlyozott, boldog élet titka. Ragozzuk még? Annyi jelző mondható rá.

A Yale University-n indult kurzus a témában, amelyet mintegy ezerkétszáz egyetemista hallgat heti két alkalommal egy óriási előadóteremben. A Yale-t 1701-ben alapították, azóta nem fordult elő, hogy egy tantárgyat ilyen sokan hallgattak volna egyszerre.

A tantárgy címe: "Pszichológia és a jó élet", és igazán érthető, hogy miért oly nagy az érdeklődés rá. Modern társadalmunkban egyre nagyobb az elidegenedés, nemcsak egymástól, de a természettől is. A fősodor által diktált célok (anyagi szerzés, karrierizmus) pedig nem adnak tartós választ arra, hogy miként lesz az ember boldog az életben.

Már a fiatal diákok is érzik, hogy valami nincs rendben. Felmérések kimutatták, hogy rekord szintre emelkedett a diákokban a stressz. Ebben látja a tantárgy vonzerejét Laurie Santos pszichológia professzor, aki ezt a kurzust vezeti a Yale-n.

A média és a társadalom fősodra azt sugallja, hogy a pénz, a javak birtoklása, a gazdagság azok a célok, amikért küzdeni kell az életben. Ahogy azt Santos a Reuters-nek elmondta: "Keményen dolgozunk, hogy jó fizetésünk legyen és nagy házunk. De nem ezek tesznek minket boldoggá." Ebből ered a "félreakarás" (mis-wanting), vagyis amikor az emberek nem a megfelelő célokat űzik az életben. (A Boldog munkavállalóról itt olvashatsz.)

A tantárgytól azért is várnak sokat a hallgatók, mert elvileg empirikus, tudományos alapon kínál válaszokat az élet e nagy kérdésére: hogyan éljünk boldogan.

Santos-nak nincs egyértelmű receptje a boldogságra, de azért a pszichológia tudományából fel tud mutatni néhány viselkedési mintát, ami elősegíti a mentális jólétet, a lelki békét: társas érintkezés (szocializáció), testmozgás, meditáció, és sok alvás. "Az igazán boldog emberek sok időt töltenek együtt másokkal, és prioritást adnak a barátjaikra fordított időnek", mondta Santos. "Még arra is szánnak időt, hogy a kávéházi baristával beszélgessenek."

Ki lehet találni, mint a tantárgy házifeladatai... A hála kimutatása. Kedvesnek lenni másokkal. Emberi kapcsolatok, barátságok kultiválása.

(WEF, Reuters)

Yale
A Yale az első egyetem a Ivy League-en belül -melybe beletartozik a Harvard, a Princeton, a Yale, a Columbia is-, ahol tantárgyat szenteltek a boldogság témakörének. A Yale-en diplomázott az amerikai elnökök közül például az idősebb és a fiatalabb Bush, de a celebek közül Paul Newman és Meryl Streep is.
 
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo