hirdetés

Nem találnád ki, miről szól a Yale legnépszerűbb tantárgya!

A boldogságról. Ez az egyetem történetének legnépszerűbb kurzusa, hiszen az 1701-ben alapított tanintézményben nem jelentkeztek ilyen sokan egy tantárgyra. Szám szerint ezerkétszázan hallgatják a boldog életről szóló tanokat. Egy óriási előadóteremben.
hirdetés

Sokan szeretnének rájönni, hogy mi a jó, tartalmas, élménygazdag, kiegyensúlyozott, boldog élet titka. Ragozzuk még? Annyi jelző mondható rá.

A Yale University-n indult kurzus a témában, amelyet mintegy ezerkétszáz egyetemista hallgat heti két alkalommal egy óriási előadóteremben. A Yale-t 1701-ben alapították, azóta nem fordult elő, hogy egy tantárgyat ilyen sokan hallgattak volna egyszerre.

A tantárgy címe: "Pszichológia és a jó élet", és igazán érthető, hogy miért oly nagy az érdeklődés rá. Modern társadalmunkban egyre nagyobb az elidegenedés, nemcsak egymástól, de a természettől is. A fősodor által diktált célok (anyagi szerzés, karrierizmus) pedig nem adnak tartós választ arra, hogy miként lesz az ember boldog az életben.

Már a fiatal diákok is érzik, hogy valami nincs rendben. Felmérések kimutatták, hogy rekord szintre emelkedett a diákokban a stressz. Ebben látja a tantárgy vonzerejét Laurie Santos pszichológia professzor, aki ezt a kurzust vezeti a Yale-n.

A média és a társadalom fősodra azt sugallja, hogy a pénz, a javak birtoklása, a gazdagság azok a célok, amikért küzdeni kell az életben. Ahogy azt Santos a Reuters-nek elmondta: "Keményen dolgozunk, hogy jó fizetésünk legyen és nagy házunk. De nem ezek tesznek minket boldoggá." Ebből ered a "félreakarás" (mis-wanting), vagyis amikor az emberek nem a megfelelő célokat űzik az életben. (A Boldog munkavállalóról itt olvashatsz.)

A tantárgytól azért is várnak sokat a hallgatók, mert elvileg empirikus, tudományos alapon kínál válaszokat az élet e nagy kérdésére: hogyan éljünk boldogan.

Santos-nak nincs egyértelmű receptje a boldogságra, de azért a pszichológia tudományából fel tud mutatni néhány viselkedési mintát, ami elősegíti a mentális jólétet, a lelki békét: társas érintkezés (szocializáció), testmozgás, meditáció, és sok alvás. "Az igazán boldog emberek sok időt töltenek együtt másokkal, és prioritást adnak a barátjaikra fordított időnek", mondta Santos. "Még arra is szánnak időt, hogy a kávéházi baristával beszélgessenek."

Ki lehet találni, mint a tantárgy házifeladatai... A hála kimutatása. Kedvesnek lenni másokkal. Emberi kapcsolatok, barátságok kultiválása.

(WEF, Reuters)

Yale
A Yale az első egyetem a Ivy League-en belül -melybe beletartozik a Harvard, a Princeton, a Yale, a Columbia is-, ahol tantárgyat szenteltek a boldogság témakörének. A Yale-en diplomázott az amerikai elnökök közül például az idősebb és a fiatalabb Bush, de a celebek közül Paul Newman és Meryl Streep is.
 
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo