Egyetemi ajándékot kapnak a gimiben jól teljesítők

A tanulási folyamat egyik legfontosabb alapeleme a motiváció. A tanulás és a motiváció viszonyában a motiváció feltétel, cél és eszköz is egyszerre. A felsőoktatási intézmények különböző motivációs rendszerek kialakításával tanulmányi eredményeik javítására ösztönzik a diákokat. A Károly Róbert Főiskola szerint már a középiskolai tanulmányok ideje alatt tudatosítani kell a diákokban, hogy a sikeres jövő titka a teljesítmény növelése.

Bár a magyar diákok még mindig a világ élvonalához tartoznak a reáltárgyak terén, az utóbbi négy évben mégis sokat romlott a teljesítményük - derült ki egy 59 ország részvételével zajló felmérésből. A tanulmányi eredmények után járó ösztöndíjakon túl, a felsőoktatási intézmények különböző külső motivációs eszközökhöz fordulhatnak, a diákok teljesítményének növelése érdekében. Helgertné dr. Szabó Ilona a Károly Róbert Főiskola oktatási rektor helyettese szerint nagyon fontos már a középiskolai tanulmányaik alatt azt tudatosítani a diákokban, hogy jövőjüket, továbbtanulási esélyeiket jelentősen meghatározza a középiskolai teljesítményük. Éppen ezért, minden lehetséges eszközzel motiválni kell őket arra, hogy középiskolai eredményeiket növeljék, és így készüljenek a főiskolai éveikre.

A Károly Róbert Főiskola rendhagyó kezdeményezésével a "Javíts a jövődért" elnevezésű programjával buzdít a pontgyűjtésre. Az intézmény a diákokat minden javított jegy után egy ponttal jutalmazza, majd az összegyűjtött pontokat, már hallgatóként, értékes ajándékokra, tanulást segítő eszközökre lehet beváltani. A főiskola célja, hogy már a középiskolai tanulmányaik alatt felzárkóztassa és eredményeik javítására motiválja a továbbtanulási szándékkal rendelkező diákokat. Az felsőoktatási intézménynek képesnek kell lennie az egyenlőtlenségek átgondolása és a diákok tudásának homogenizálására.

Aktivizálni a tanulókat

Bauer Béla az ELTE főiskolai docense szerint a motiváció mindig egy elvárási rendszer része, ezért hosszú távon nem jó az, ha csak külső elvárások mentén fogalmazódik meg. Az ideális az volna, ha minden diák a saját elhatározásából, egy belső, az anyagi világtól független értékrend alapján, saját érdekében választaná a tanulást. Azonban az, hogy a diákban valóban kialakul-e a lelkiismereti okokból, "kötelességtudás" által vezérelt tanulás, azt rengeteg egyéb tényező befolyásolja.

Helgertné dr. Szabó Ilona elmondta, hogy amikor a tanuló eltávolodott a tanulástól, a külső motiváció jelenléte nagy segítség lehet a további tanulási sikerek elérésében, hiszen ez plusz energiákat ad a tanuláshoz való pozitív hozzáálláshoz. Az értékes nyeremények aktiváljak a tanulókat, irányt adnak számukra es kitartásra ösztönzik őket a tanulásban.

A KRF tanulást segítő programjába regisztrált diákok száma pedig azt mutatja, hogy a fiatalok együttműködőek és jól motiválhatóak, vagyis sokan felismerték annak szükségességét, hogy már a középiskolás éveik alatt megalapozzák jövőjüket.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo