Bűnözés cikkek


Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
A pénzügyi bűnözők gyakorlatilag bohócot csinálnak a hatóságokból

A pénzügyi bűnözők gyakorlatilag bohócot csinálnak a hatóságokból 

A jövő pénzügyi bűncselekménye már velünk van és mindannyiunkat megkárosít.
Igaza van a Fidesznek, tényleg Brüsszelben van a legtöbb rabló

Igaza van a Fidesznek, tényleg Brüsszelben van a legtöbb rabló 

A zsúfolt nagyvárosokban kell nagyon vigyázni értékeinkre.
A magyar kreativitás határtalan, saját magát nyilvánította halottnak, hogy ne kelljen börtönbe mennie

A magyar kreativitás határtalan, saját magát nyilvánította halottnak, hogy ne kelljen börtönbe mennie 

Elfogtak egy férfit, aki saját maga halottnak nyilvánításával próbálta megúszni börtönbüntetését.
Három magyar is az európai bűnözők élvonalában - fotók

Három magyar is az európai bűnözők élvonalában - fotók 

Három magyar került fel az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára.
Meglepetés, szomszédunkban van a nemzetközi gazdasági bűnözés egyik központja?

Meglepetés, szomszédunkban van a nemzetközi gazdasági bűnözés egyik központja? 

Megfigyelés alá vonta Horvátországot a Pénzügyi Akciócsoport.
Mit tehetnek az internetes bűnözők áldozatai?

Mit tehetnek az internetes bűnözők áldozatai? 

Segélyvonalat indított Bécs az internetes bűnözés áldozatainak.
A NAP HíRE

A NAP HíRE 

Fantasztikus dolog történt e honban. 16 hetes felkészítés után kilenc kutya sikeres vizsgát tett cigaretta és kábítószer felderítés tantárgyakból. Az ebek közül hat már el is nyerte jutalmát, szolgálatba állhattak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.
Hogy változtak a magyar bűnözési számok a koronavírus alatt?

Hogy változtak a magyar bűnözési számok a koronavírus alatt? 

Visszaszorultak a hagyományos bűncselekmények, de több mint 13,6 ezer ember kapott helyszínbírságot a korlátozó intézkedések megsértése miatt.
Ha a szolgáltatót kár éri, az ügyfélnek is fájhat

Ha a szolgáltatót kár éri, az ügyfélnek is fájhat 

Az internetes támadások megfékezésének és kezelésének költsége a pénzügyi szolgáltatóknál a legmagasabb, és úgy tűnik a költségek tovább növekednek – olvasható az Accenture és a Ponemon Institute jelentésében.

Egy perc sem kell a felhő feltöréséhez 

A digitális bűnözőknek 52 másodpercre van szükségük,hogy megtámadják a felhőbe kihelyezett honeypot szervereket. A honeypot egy digitális bűnözők számára vonzó célpontnak tűnő rendszert szimuláló eszköz, amellyel biztonsági kutatók elemezhetik a bűnözők viselkedését.

A bűnözésre is kihat a klímaváltozás 

Miközben Donald Trump amerikai elnök és európai társai cáfolják az éghajlat-változást, tudósok kimutatták: az egyre nagyobb károkat okoz a nemzetgazdaságoknak, egyúttal újabb népvándorlással fenyeget a tovább melegedő afrikai, ázsiai országokból.

Könnyen lebuktathatók a drónozók 

Terjednek a drónok – a bűnözésben is. Az amerikai hatóságok az Interpollal együttműködve dolgozzák ki a módszereket a tettesek felderítésére.

Hatalmas és nemcsak bűnözésre való a deep web 

Óriási, nagyrészt feltérképezetlen adattömeget jelent a deep web. Az internet sötét oldalát azonban ma már kevésbé használják a bűnözők, és szerepet játszik az internetes cenzúra kikerülésében is.

A kínaiak egyszerűen imádják, hogy megfigyelik őket 

A kínai hatóságok körözési listáján szereplő több tízmillió ember egy részét a mesterséges intelligencia segítségével már fel tudják ismerni. A kormány évi 80 milliárd dollárt fordít digitális biztonsági fejlesztésre és a hazai kutatás-fejlesztés ezen a területen elérte a Szilikonvölgy színvonalát.

A vezetékes routerekre is rászállnak a csalók 

Ezerszám kapcsolódnak bűnözők német vonalas telefonelőfizetők routereibe. Azok révén kezükben lévő, drága külföldi számokat tárcsáznak és lenyúlják a magas díjakat.

A nagyobb címleteket szeretik a bűnözők 

Harmincöt milliárd ezer svájci frankos (272.000 forintot érő) bankjegy van forgalomban a világon. Több országban nem szívesen látják, mert segíti a bűnözést. Bár a legtöbb svájci még nem is látott ilyen bankjegyet, őket eddig nem zavarja.

A kisvállalkozásoknál nincs kultúrája a kiberbiztonságnak 

„A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát garantálni - véli a Kaspersky Lab kkv-részlegének vezetője.

A szoftverek nyomában kullognának a betörők 

A német rendőrség – amerikai mintára – különleges szoftvereket alkalmazva a bűnesetek előrejelzésével próbálkozik.  A módszer hasznos lehet, de igazi hasznosítását Európában még tiltják az adatvédelmi rendelkezések.

Csalásbiztos áfacsomag állíthatná meg a bűnözőket 

Az Európai Bizottság új javaslatokat terjesztett elő annak érdekében, hogy az áfa uniós rendszere csalásbiztosabbá váljon, és bezáruljanak a nagy összegű adócsalás elkövetésére lehetőséget adó kiskapuk. Az új szabályozás célja a tagállamok közötti bizalomépítés és ezáltal az információcsere kiszélesítése, valamint a nemzeti adóhatóságok és bűnüldöző hatóságok közötti együttműködés megerősítése.

Az Interpol is figyeli a környezetszennyező maffiát 

A törvénysértő tevékenységek által okozott környezeti károk értéke évente eléri a 213 milliárd dollárt, állítja az ENSZ és az Interpol. Egész bűnügyi hálózatok szakosodtak arra, hogy így keressenek pénzt.

Minden fiatalkorú bűnöző 52 milliójába kerül az államnak 

A társadalmi problémák megelőzése, mielőtt azok károkat és pluszköltségeket rónának az államkincstárra aligha prioritás az eladósodott nyugati országokban, ahol a költségvetési deficit és az államadósság fizetése "élvez" előnyt. Angliában kiszámolták pontosan mekkora anyagi előnnyel járna a befektetés a társadalom problematikus rétegeibe.

Hetente két embert ölnek meg ökovitákban! 

Nemcsak zöldek vagyunk, hanem kékek-zöldek a méregtől és az ütésektől: a Global Witness emberi jogi szervezet jelentése szerint heti gyakorisággal fajulnak halálossá a természeti erőforrásokat övező erőszakos viták. 2011-ben 106 embert öltek meg ilyen összetűzésekben.

Nőhet az adatlopási esetek száma 

Magas kockázati tényezőként tartja számon az adatlopást a vállalatok 84 százaléka, több mint felük szerint pedig ez a kockázat tovább fog nőni az elkövetkező három évben - derül ki a KPMG legújabb, CEE Data Theft Survey 2012 című kutatásából.

Óránként száz magyar áldozat 

114 milliárd dollár nyereség a bűnözőknek és összesen 247 milliárd dollár veszteség az áldozatok oldalán. Ennyi a kiberbűnözés mértéke beárazva, a Norton felmérése szerint. A bűncselekmények negyven százaléka ráadásul már nem a pénztárcákat támadja, hanem szexuális zaklatással, vagy éppen emberkereskedelemmel kapcsolatos. 

Lesújtó adat: minden második cég szembesült bűncselekménnyel 

A Legfőbb Ügyészség statisztikái szerint 2010-ben a feltárt gazdasági bűncselekmények száma 26,1 százalékkal nőtt. Az okok között egyértelműen a gazdasági válság hatásai érthetőek tetten: egyrészt a megnehezült gazdasági környezetben az elkövetők közül sokan igazolva vélik a kerülőutak lehetőségét. A másik oldalon ugyancsak a válságnak köszönhető, hogy a munkavállalók létszáma csökkent, ezáltal kevesebb energia, figyelem jutott a belső ellenőrzésre - már csak azért is, mert a vállalatvezetők figyelme első sorban a túlélésre összpontosít.

Leesett a kamionról: mindent lopnak az utakon 

200 millió euró értékben tűnnek el, sérülnek meg szállítmányok Európa, a Közel-Kelet és Afrika útjain. A „leesett a kamionról" effektus miatt egyre több cég kénytelen a lopásokat is bekalkulálni az áraiba. A szállítmányozással kapcsolatos bűncselekmények elszaporodása miatt a boltokban végeredményben a fogyasztóknak kell többet fizetniük. - derül ki a Sectran Kft és az OS Security Kft. szakértőinek tapasztalataiból.

Nagyvadra mentek: ötmillió dolláros zsákmányt volt a tét 

Letartóztattak négy magyar férfit - hármat az Egyesült Államokban és egyet Ausztriában -, akiket azzal vádol az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy bűnszövetkezetben egy helyi üzletember elrablására, gyilkossággal való megfenyegetésére és 5 millió dollár kizsarolására készültek - adta hírül szombaton a Fox News Los Angeles-i stúdiójának weboldala.

Szélenergiával mosta pénzét a Cosa Nostra! 

Olaszország történetének legnagyobb vagyon-lefoglalását hajtották végre a hatóságok, miután felfedezték, hogy az olasz maffia környezetbarát vállalkozásokon át mosta tisztára a pénzeit, amit többek közt drogkereskedelemből szerzett. Az olasz állam 1,9 milliárd dollár értékű vagyont kobzott el a Cosa Nostrától, jelentette a Reuters.

Mindenre van indíték: házikoszt miatt gyilkolt az ámokfutó 

Nem tetszett neki, ahogy a felesége reggelire elkészítette a tojást, ezért gyilkolt meg öt embert és végzett önmagával a kentuckyi ámokfutó - adták hírül hétfőn amerikai lapok.

"Eddig kinevették a rendőröket, mostantól nem fogják" 

A közbiztonság javítását célzó, augusztus 19-én hatályba lépett, és az utóbbi időben nagy sajtóvisszhangot kapott jogszabály-módosítás szerint a 20 ezer forintnál kisebb értékű bűncselekmények elkövetőire - legyenek bár felnőttek vagy fiatalkorúak - akár 150 ezer forintos pénzbírság, vagy 60 napos elzárás is kiszabható.

"Amikor feleségem Suzukijának csak a hűlt helyét találta..." 

Több mint százezer jármű rendszámát ellenőrzik a pünkösdi hétvégén a VII. Generali Autóvadász Kupa résztvevői. Idén köztük lesz Németh Kristóf színművész, akinek nemrég a házuk elől vitték el a kocsiját a tolvajok. Péntekig bárki jelentkezhet melléjük autóvadásznak, aki felkeresi a www.holakocsid.hu/ oldalt.

Lopott gépkocsik után kutatnak az Autóvadász Kupán 

Húsz év alatt harmadára csökkent Magyarországon az autólopások száma, de a tolvajok egyre nagyobb anyagi kárt okoznak. Az ellopott kocsik értéke ugyanebben az időszakban megduplázódott. Idén először bárki jelentkezhet civil autóvadásznak a VII. Generali Autóvadász Kupa versenynapjaira, ha ellátogat a www.holakocsid.hu weboldalra. A szerencsések együtt indulhatnak a körözött autók felderítésére Németh Kristóf színművésszel, a Barátok közt sztárjával is. 

Rabolt 500 millióval "már nem érdemes" Thaiföldre szökni... 

Hazahozta az Interpol vasárnap Thaiföldről azt a 38 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy pénzszállító cég miskolci értékmegőrzőjéből 525 millió forintot lopott el tavaly szeptemberben. Az ügy érdekessége, hogy a gyanúsított a második, akit az ázsiai országból hoznak Magyarországra a rendőrök. Szombaton egy csalás miatt körözött férfit adtak át a magyar rendőröknek. Ezt a két esetet megelőzően Thaiföld nem adott ki Magyarországnak körözött embereket, ugyanis a két ország között nincs kiadatási egyezmény.

Januártól szabálysértésért is járhat „elrettentő” büntetés 

Január 1-jétől hatályba lép a szabálysértési törvény nyilvántartás kialakítására vonatkozó része. A szabálysértési nyilvántartással lehetővé válik, hogy a sorozatos szabálysértést elkövetők előéletét is látva a cselekmények bűncselekménynek minősüljenek és elrettentőbb büntetéssel fenyegetettek legyenek.

10 millió euró már túl nagy csábítás volt  

Nagy erőkkel kereste pénteken a francia rendőrség annak a pénzszállító furgonnak a sofőrjét, aki a rábízott 10 millió euróval előző nap tűnt el Lyonban.

150 éve a rablónak, ma a vezetőnek a legkönnyebb lopni 

A vállalati költségek jelentős része kiküszöbölhető lenne a visszaélések megfelelő időben történő felderítésével, amihez a Deloitte szerint megfelelően működő, függetlenített belső ellenőrzés és csalásmegelőzési program szükséges.

Tippek: mit tegyük a trükkös tolvajok ellen? 

Az elsősorban külföldiekre specializálódott eltulajdonítások többsége az autópályákra koncentrálódtak, zöme az M1 és M5-ös sztrádán. A lopások jellegzetessége, hogy az elkövetők valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik a sértettet majd a figyelmét elterelve próbálnak a gépjárműben lévő értékekhez jutni. 

Egyre több bűnöző él meg a hazánkban 

Tovább nőtt egyes magyarországi bűnszervezetek befolyása, ereje tavaly, és várhatóan nő majd a rivális csoportok közötti feszültség, a konkurenciaharcból eredeztethető erőszakos cselekmények gyakorisága - mondta Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo