"Amikor feleségem Suzukijának csak a hűlt helyét találta..."

Több mint százezer jármű rendszámát ellenőrzik a pünkösdi hétvégén a VII. Generali Autóvadász Kupa résztvevői. Idén köztük lesz Németh Kristóf színművész, akinek nemrég a házuk elől vitték el a kocsiját a tolvajok. Péntekig bárki jelentkezhet melléjük autóvadásznak, aki felkeresi a www.holakocsid.hu/ oldalt.

A feleségem éppen óvodát keresni indult volna a kisfiunkkal, amikor a Suzukijának csak a hűlt helyét találta az utcán, ahol parkolni szoktunk. Azóta alig tudnak kimozdulni, mindent sokkal nehezebb megszervezni, hiszen nekem szükségem van az immár egyetlen kocsinkra, ha el akarok jutni a forgatásokra, fellépésekre, a színházba. Egyszerűen dolgoznom kell, mint másoknak is, közben pedig folyton azon töröm a fejem, hogyan pótoljuk a veszteséget" - meséli a Barátok közt Kertész Gézájaként országszerte ismert és népszerű művész, aki családfenntartóként nemcsak egyetemista párjáról és kisfiukról gondoskodik, hanem rokkant édesanyját is segíti. Németh Kristóf ugyan már nem nagyon bízik abban, hogy egyben visszakaphatják az autót, de abban biztos, hogy ha van rá egy százaléknyi esély, akkor az autóvadászok megtalálják. Ezért is várja izgalommal a pünkösdi hétvégét, amikor ő is beülhet egy vadászautóba lopott autók után kutatni a főváros útjain.

100-ból 1

Ma már évente kevesebb mint hatezer autó tűnik el Magyarországon, vagyis százból egy autóval történik meg a baj. Sokan azt gondolják, ha ilyen kicsi a kockázat, akkor nem érdemes komoly védelemről gondoskodni, ám ha mégis elviszik a kocsit, akkor a legtöbb családnak nincs elegendő fedezete azonnal pótolni egy ugyanolyan színvonalú autóval az eltűnt járművet. A biztosítási szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani pénzügyi válság idején az eddigieknél is fontosabb a kockázatok csökkentésén gondolkodni.

Jákfalvi Zoltán, a Generali-Providencia Biztosító gépjárműüzletágának vezetője személy szerint is érintett, hiszen eddig három autóját vitték el a tolvajok, így saját bőrén tapasztalta meg, hogy együtt kell élnünk a kockázatokkal. „Ma már számtalan biztosítási forma közül választhatnak ügyfeleink - mondja a szakember -, nem kell feltétlenül a mindenre kiterjedő legdrágább megoldásokban gondolkodni, hiszen létezik csak lopásra köthető casco is."

Az autóvadászat kitalálója, Sánta László több mint tíz éve vadászik lopott autókra, egymaga 1093 tulajdonosnak tudta épségben visszaadni a kocsiját, sok száz olyan autót fedezett fel, amelyet egyéb okok miatt köröztek, és közben rengeteg bűnözőt is rendőrkézre juttatott. Mindezt évekig civilként, egy eredetiségvizsgálatokra szakosodott cég támogatásával végezte, de néhány hónapja már maga is az ORFK kötelékéhez tartozik. A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával idén már hetedik alkalommal szervezi meg 26 magyarországi autóvadász csapat tagjainak a pünkösdi vetélkedést, a Generali Autóvadász Kupát.

A sikeres autóvadászat titkai

„Rengeteg tervem van. Azt remélem, ezeket könnyebben meg tudom valósítani a rendőrségen belül. Most éppen oktatási anyagot készítek a sikeres autóvadászat titkairól, és tanítani is fogom civileknek, rendvédelmi dolgozóknak és rendőröknek. Szeretném elérni, hogy a lakosság jobban figyeljen a környezetében feltűnő gyanús autókra, segítsék a felderítő munkát. Azután szeretném kiterjeszteni a légi felderítést azokra a helyekre, ahol a tapasztalatok szerint sok lopott autót tüntetnek el, de a közutakról nem lehet megközelíteni őket. Rengeteg ilyen tanya és elhagyott gyártelep van az országban. Azon is dolgozom, hogy az illegális bontókkal szemben több hatóság együttesen lépjen fel, hiszen sokszor a rendőrség nem tud intézkedni, mert nincs közvetlen bizonyíték rá, hogy az udvaron halmokban álló alkatrészek lopott autókból származnak. Az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság, az adóhatóság, a pénzügyőrök ugyanakkor felléphetnek egyéb szabálytalanságok miatt, így mégis megszüntethetjük a bűnözők kis birodalmait" - mondja Sánta László.

Bár tavaly újabb húsz százalékkal csökkent a fővárosban ellopott autók száma, változatlanul Budapest tűnik az ország legveszélyeztetettebb területének. Nem véletlen, hogy évek óta itt rendezik meg az ország legnagyobb autóvadász akcióját, amelyre csapatokat várnak Bükről, Dunaújvárosból, Veszprémből, Vácról és az ország más városaiból is. Szakértelem és szerencse is kell a vadászoknak, hogy elnyerhessék a Kupa díjait. Külön értékelik majd a legfrissebben körözött autó megtalálóját, a legtöbb bankok által keresett kocsi megtalálóját, a legtöbb forgalomból kivont járművet megtaláló csapatot, illetve azokat, akik a legnagyobb értékű járművet fedezik fel. A Generali a Biztonságért Alapítvány pedig a három legeredményesebb csapatot jutalmazza majd.

Az autóvadászatra jelentkezők közül három szerencsés keresheti május 24-én, hétfőn egész nap a lopott autókat a fővárosban.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo