A nagyobb címleteket szeretik a bűnözők

Harmincöt milliárd ezer svájci frankos (272.000 forintot érő) bankjegy van forgalomban a világon. Több országban nem szívesen látják, mert segíti a bűnözést. Bár a legtöbb svájci még nem is látott ilyen bankjegyet, őket eddig nem zavarja.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

 

Nem meglepő, hogy az értékálló svájci fizetőeszköz népszerű, bankjegyei elterjedtségük tekintetében a japán jen után a második helyen vannak a világon. Az összesen 55 milliárd értékű svájci bankjegyállomány 60 százaléka ezres, míg egy évvel korábban ez csak 50 százalék volt.

Kép: Keystone

Az euró esetében ismeretesen az 500-as a legmagasabb értékű, s ezek csak harmadát teszik ki a papír fizetőeszköznek. Jóllehet az ötszázas viszonylag nem olyan nagy összeg, nem ritkán tapasztalhatjuk, hogy elfogadásától, felváltásától vonakodnak.

Nagy-Britanniában például bankok sem szívesen kezelik, amióta a szervezett bűnözést vizsgáló hatóság kiderítette, hogy a rózsaszín euró-bankjegyek 90 százalékát vesztegetésre, adóelkerülésre, pénzmosásra és terrorizmusra használják. Kanada hasonló okokból már 2000-ben bevonta ezer dolláros bankjegyeit.

A tartózkodás oka, hogy a nagyobb értékű bankjegy igen alkalmas illegálisan szerzett jövedelem szállítására, továbbítására – bár erre a svájci frank sokkal célszerűbb: az ezresekből összeállított, 1 milliót érő köteg 10 cm magas és egy kilót nyom – fele annyit, mint egy megfelelő értékű, 500-as eurósokból álló köteg. Egy 1 millió dolláros köteg súlya pedig (százasokból) 10 kiló. A svájci ezres egyébként a világ második legnagyobb címletű bankjegye a (csaknem 2 millió forintot érő) szingapúri 10.000 dolláros után.

Így néz ki az új ezres: holnap már találkozhatunk vele
Március 1-től új ezrest bocsát ki az MNB, a régi bankjegyekkel idén októberig lehet még fizetni, de még három évig beválthatók lesznek minden bank- és postafiókban.
Svájcban is elismerik a biztonsági kockázatot, de a hatóságok azzal érvelnek, hogy a polgárok többsége konzervatív, szívesebben tartja és használja a készpénzt. Az alpesi országban egyébként a bankoknak minden 25.000 frankot meghaladó műveletnél azonosítani kell a megbízót és gyanú esetén értesíteni a hatóságokat. Ezrest egyébként automatából nem lehet kivenni.

Tekintettel a frank elterjedtségére a Svájci Nemzeti Bank a közelmúltban eltörölte a rendszabályt, amely szerint a forgalomból kivont bankjegyeket csak 20 évig cserélték be új példányra. Azok immár korlátlan ideig kicserélhetők, akárcsak az euró, a font vagy az amerikai dollár.

A frank egyúttal változatlanul a legnehezebben hamisíthatók közé tartozik: egy millió bankjegy között egy hamis akad, de a színes nyomtatóval készített, kezdetleges hamisítványokat nem nehéz felismerni, hiszen azokon nincsenek biztonsági jelzések.

(Forrás: Swissinfo)

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo