Autópálya cikkek


Beszállt a Burger King a magyar autópálya-éttermek versenyébe

Beszállt a Burger King a magyar autópálya-éttermek versenyébe 

Megnyílt a BURGER KING® első autópálya melletti étterme.
Hat százalékos nyugdíjemelést és inflációt tervez jövőre a kormány, közben jönnek az áremelések

Hat százalékos nyugdíjemelést és inflációt tervez jövőre a kormány, közben jönnek az áremelések 

A szállítási és logisztikai költségek területén további költségnövekedésekre számíthatunk.
Nem akarnak fizetni az M0-n az autósok

Nem akarnak fizetni az M0-n az autósok  

Elkerülnék az M0-t az autósok, megnőhet a külső fővárosi kerültek átmenő forgalma, a tömegközlekedés továbbra sem vonzó alternatíva az autósoknak.
Szenzáció, olyan bicikliutat sikerült építeni, ami belehajt az M7-es szalagkorlátjába

Szenzáció, olyan bicikliutat sikerült építeni, ami belehajt az M7-es szalagkorlátjába 

Azt még nem tudni, hogy ez egyben azt is jelenti-e, miszerint innentől csak autópálya-matricával közlekedhetnek a biciklisek.
Gigameglepetés, csökkentik Mészáros Lőrinc hasznát

Gigameglepetés, csökkentik Mészáros Lőrinc hasznát 

KTK: csökkenti a kiadásokat a kormány az autópálya koncessziós szerződés módosításával.
Elképesztően fejlődik Románia

Elképesztően fejlődik Románia 

Háromsávosra bővítik Romániában a fővárosból induló autópályákat.
Több mint 3 millió autóst érintő határidő jár le kedden

Több mint 3 millió autóst érintő határidő jár le kedden 

Lejárnak az autópálya-matricák.
C-szint helyett, A-szinten üzemeltetik a jövőben a magyar autópályákat

C-szint helyett, A-szinten üzemeltetik a jövőben a magyar autópályákat 

Megújulnak a magyar autópályák.
Újra fényesek a szlovén autópályák

Újra fényesek a szlovén autópályák 

Visszakapcsolják éjszakára az autópályák világítását Szlovéniában.
Az állam is tolja az inflációt

Az állam is tolja az inflációt 

Eltérő mértékben drágulnak az autópálya-matricák 2023-ban.

Lesz új autópálya 

Aláírták a dél-erdélyi autópálya hiányzó szakaszának megépítési szerződését Temesváron.

Németországban felrobbantottak egy viaduktot 

A 70 méter magas rinsdorfi híd felrobbantása új rekordot jelent Németországban – ez a valaha volt legmagasabb híd, amelyet szakértők ilyen módszerrel bontottak le.

Nagyot drágul az autópályamatrica 

Az infláció megugrása miatt emelkedik a jövő év elején az autópályák használati díja.

Hurrá, nyaralunk! Melyik országok autópályáin kell fizetni? 

Összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő tudnivalóit az e-autopalyamatrica.hu.

Az autópálya "villamosításával" kísérletezik a kamionos nagyágyú 

A németországi Hessen tartomány déli részén, az 5. számú autópályán utazók csodálkoznak: a szélső sávban mindkét irányban elektromos vezeték húzódik a pálya felett.

Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel 

Melyik az az anyag, mely gyökerestül átalakította földi környezetünket? Nem az olaj, nem a műanyag, nem az acél. Hanem a beton. A víz után ez a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.

Gigadugóktól tartanak a svájciak 

A svájci kormány 16 milliárd frankot fordít a következő 10 évben útépítésre – ennek keretében mindenhol háromsávosra bővítik a nagyvárosokat összekötő autópályákat.

Az autópálya tulajdonos Benetton nem jeleskedett a karbantartásban 

Olaszországban szedik be a legmagasabb autópálya-díjakat Európában, de a hálózatot működtető magántársaság inkább a profitban, mint a karbantartásban érdekelt.

Ha ez nem vonja el a vezető figyelmét... 

Ezernyi kamion rója Európa útjait. Egyeseknek közülük hátsó ajtóin képes-szöveges reklám jelenik meg, 30 másodpercenként más. Az új hirdetési ötlet fiatal német vállalkozótól származik, a kísérlet sikert ígér.

Nem rögtön büntetnek - az autópályán is vehetünk matricát 

Az autópályára hajtva még egy órán belül megvásárolható lenne a használati jogosultság, ügyfélbarát módon változna számos pótdíjfizetésre vonatkozó előírás, jövő nyártól a motorosok kedvezményes havi matricát is vehetnének a fejlesztési tárca javaslata szerint.

Győrnél van Magyarország első Tesla-gyorstöltője 

Egyszerre akár négy elektromos meghajtású Tesla akkumulátora tölthető fel a cég első Magyarországon telepített gyorstöltőjével. A Győr mellett üzembe helyezett töltőegység a Bécs és Pozsony felől érkező autóforgalmat szolgálja ki.

Külön sávot kapnának az önvezető autók 

2025-től az amerikai Seattlet és a kanadai Vancouvert összekötő autópályán a nyolc sávból egyet tartsanak fenn a vezető nélküli járműveknek, javasolja egy vállalkozás, amely bizonyítani tudja, hogy az önjáró autók jelentősen csökkentik a baleseteket és gyorsítják a forgalmat.

Ölre mennek a cégek az elektromos autók feltöltéséért 

Technológiai startupok, a nagy energiaszolgáltató vállalatok és az olajipari óriások kezdték meg a stratégiai helyezkedést egy új piac megszerzéséért: ki telepíti és üzemelteti az elektromos autók akkutöltő állomásait, amikor már többségében elektromos autók futnak az öreg kontinens útjain? Óriási bizniszről van szó.

Vállalkozók, figyelem! Autóval elérhetőbbek lesznek a vidéki városok 

Közel 1400 milliárd forint áll rendelkezésre közlekedési célokra a jövő évi költségvetésben, amelyből 775 milliárd forint fordítható közlekedésfejlesztésre - mondta el Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Felment az M0-ásra? Már csenget is a kassza 

Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége - erősítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.

Csak óvatosan az autópályákon! 

A magyarországi autópályákon a nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom, ami fokozott odafigyelést igényel a gépjárművezetőktől. Hosszabb utazás előtt érdemes útitervet készíteni - szükség esetére alternatív lehetőséggel -, indulás előtt és a pihenőkben történő megálláskor pontos forgalmi információt kérni, valamint mind a gépjárművet, mind az utazókat megfelelően felkészíteni a több órás, akár egész napos eseményre.

Csírázó autóút - újrahasznosított papírból 

Utak, hidak rézsűjének erózióját gátló, papír alapú panelt dolgoztak ki uniós támogatással magyar szakemberek. A panel anyaga egyúttal megfelelő közeget képez a benne elhelyezett fűmag csírázásához. A panel tápanyagként is szolgál, majd lebomlik, visszajut a természetbe.

A kormány 2040-ig tervez 

Összesen csaknem 7 ezer milliárd forintot költene a Népszabadság információja szerint a kormány a magyar úthálózat fejlesztésére. 2014-től évente 200-250 milliárdot költene a költségvetés az útinfrastruktúra bővítésére.

Tudja, mi az a "tenyértábla"? 

A Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) januárig felülvizsgálta az összes budapesti hídfelhajtót, autópálya-felhajtót és az összes osztott pályás útra vezető felhajtó csomópont forgalmi rendjét. A BKK azt kérte, hogy a Nyugat-Európában, például  az osztrák autópályákon elterjedt „tenyértáblák" bevezetését is vizsgálják.

Öt év után drágul az úthasználat  

Átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek 2011. január elsején az ötödik éve változatlan úthasználati díjak - közölte hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Kiderülhet, melyik a leginkább környezetbarát autópálya 

A University of Washington és a CH2M Hill építőipari óriáscég összefogtak, hogy a Greenroads, vagyis Zöld utak programban autópályákat és országutakat minősítsenek környezeti hasznosság és ártalom szempontjából. Az osztályozási szisztéma az épületeknek zöld minősítést nyújtó LEED-program mintáját követi.

Mennyivel drágulnak az autópályadíjak? 

Az autópályadíjak emelését javasolja a közlekedési tárca, de az átlag 8,6 százalékos drágításról, valamint az idei áfaemelés kompenzációjáról még nincs döntés, így a tarifák leghamarabb februárban változhatnak - írja szombati számában a Népszabadság.

Tippek: mit tegyük a trükkös tolvajok ellen? 

Az elsősorban külföldiekre specializálódott eltulajdonítások többsége az autópályákra koncentrálódtak, zöme az M1 és M5-ös sztrádán. A lopások jellegzetessége, hogy az elkövetők valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik a sértettet majd a figyelmét elterelve próbálnak a gépjárműben lévő értékekhez jutni. 

Nem négy napra szól a négynapos matrica? 

A négynapos autópálya matrica érvényességének négyszer 24 órára bővítését kéri a közlekedési tárcától a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) - közölte a FEOSZ közleményében.

1,2 milliárd kilométerenként: javításra szorul az M7-es 

Nyolc hónapja adták át, de máris javítani kell az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti szakaszát, mert a burkolat több helyen felpúposodott. A kivitelező garanciálisan kijavítja a hibákat, amelyekből egyes vélemények szerint egyre több lehet. Nem kizárt ugyanis, hogy a pálya alapjával van a baj. - írja a Népztabadság.

Újra gondok vannak az M6-os körül 

Vizsgálatot indított az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszának építése közben kiderült szabálytalanságok miatt - erősítette meg az Inforádió értesüléseit Gedeon András, a szervezet szóvivője kedden az MTI-nek.

Az M6-ost elkerüli a válság 

A pénzügyi válság nem veszélyezteti az M6/M60-as autópálya építését, a gyorsforgalmi út elkészül a 2010-es átadási határidőre - közölte a kivitelező.

Pályán Adriáig: már csak 5 óra Rijeka 

Teljessé vált az autópálya-kapcsolat Budapest és az Adriai-tenger között, miután szerdán átadták a Letenye és Muracsány (Gorican) között a horvát A4-es autópályát a magyar M7-essel összekötő Mura-hidat.

Rosszul járunk Szlovéniában 

Az Európai Bizottság szerint Szlovénia burkoltan diszkriminálja az ország területén rövid ideig tartózkodókat az autópálya-matrica rendszerével.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni

Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni 

Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Adózás

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól  

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.

Klímablog

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Gazdaság

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le 

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo