Autópálya cikkek

hirdetés

Elképesztően fejlődik Románia

Elképesztően fejlődik Románia

Háromsávosra bővítik Romániában a fővárosból induló autópályákat.
Több mint 3 millió autóst érintő határidő jár le kedden

Több mint 3 millió autóst érintő határidő jár le kedden

Lejárnak az autópálya-matricák.
C-szint helyett, A-szinten üzemeltetik a jövőben a magyar autópályákat

C-szint helyett, A-szinten üzemeltetik a jövőben a magyar autópályákat

Megújulnak a magyar autópályák.
Újra fényesek a szlovén autópályák

Újra fényesek a szlovén autópályák

Visszakapcsolják éjszakára az autópályák világítását Szlovéniában.
Az állam is tolja az inflációt

Az állam is tolja az inflációt

Eltérő mértékben drágulnak az autópálya-matricák 2023-ban.
hirdetés
Lesz új autópálya

Lesz új autópálya

Aláírták a dél-erdélyi autópálya hiányzó szakaszának megépítési szerződését Temesváron.
Németországban felrobbantottak egy viaduktot

Németországban felrobbantottak egy viaduktot

A 70 méter magas rinsdorfi híd felrobbantása új rekordot jelent Németországban – ez a valaha volt legmagasabb híd, amelyet szakértők ilyen módszerrel bontottak le.
Nagyot drágul az autópályamatrica

Nagyot drágul az autópályamatrica

Az infláció megugrása miatt emelkedik a jövő év elején az autópályák használati díja.
Hurrá, nyaralunk! Melyik országok autópályáin kell fizetni?

Hurrá, nyaralunk! Melyik országok autópályáin kell fizetni?

Összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő tudnivalóit az e-autopalyamatrica.hu.
Az autópálya "villamosításával" kísérletezik a kamionos nagyágyú

Az autópálya "villamosításával" kísérletezik a kamionos nagyágyú

A németországi Hessen tartomány déli részén, az 5. számú autópályán utazók csodálkoznak: a szélső sávban mindkét irányban elektromos vezeték húzódik a pálya felett.
hirdetés

Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel

Melyik az az anyag, mely gyökerestül átalakította földi környezetünket? Nem az olaj, nem a műanyag, nem az acél. Hanem a beton. A víz után ez a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.

Gigadugóktól tartanak a svájciak

A svájci kormány 16 milliárd frankot fordít a következő 10 évben útépítésre – ennek keretében mindenhol háromsávosra bővítik a nagyvárosokat összekötő autópályákat.

Az autópálya tulajdonos Benetton nem jeleskedett a karbantartásban

Olaszországban szedik be a legmagasabb autópálya-díjakat Európában, de a hálózatot működtető magántársaság inkább a profitban, mint a karbantartásban érdekelt.

Ha ez nem vonja el a vezető figyelmét...

Ezernyi kamion rója Európa útjait. Egyeseknek közülük hátsó ajtóin képes-szöveges reklám jelenik meg, 30 másodpercenként más. Az új hirdetési ötlet fiatal német vállalkozótól származik, a kísérlet sikert ígér.

Nem rögtön büntetnek - az autópályán is vehetünk matricát

Az autópályára hajtva még egy órán belül megvásárolható lenne a használati jogosultság, ügyfélbarát módon változna számos pótdíjfizetésre vonatkozó előírás, jövő nyártól a motorosok kedvezményes havi matricát is vehetnének a fejlesztési tárca javaslata szerint.

Győrnél van Magyarország első Tesla-gyorstöltője

Egyszerre akár négy elektromos meghajtású Tesla akkumulátora tölthető fel a cég első Magyarországon telepített gyorstöltőjével. A Győr mellett üzembe helyezett töltőegység a Bécs és Pozsony felől érkező autóforgalmat szolgálja ki.

Külön sávot kapnának az önvezető autók

2025-től az amerikai Seattlet és a kanadai Vancouvert összekötő autópályán a nyolc sávból egyet tartsanak fenn a vezető nélküli járműveknek, javasolja egy vállalkozás, amely bizonyítani tudja, hogy az önjáró autók jelentősen csökkentik a baleseteket és gyorsítják a forgalmat.

Ölre mennek a cégek az elektromos autók feltöltéséért

Technológiai startupok, a nagy energiaszolgáltató vállalatok és az olajipari óriások kezdték meg a stratégiai helyezkedést egy új piac megszerzéséért: ki telepíti és üzemelteti az elektromos autók akkutöltő állomásait, amikor már többségében elektromos autók futnak az öreg kontinens útjain? Óriási bizniszről van szó.

Vállalkozók, figyelem! Autóval elérhetőbbek lesznek a vidéki városok

Közel 1400 milliárd forint áll rendelkezésre közlekedési célokra a jövő évi költségvetésben, amelyből 775 milliárd forint fordítható közlekedésfejlesztésre - mondta el Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Felment az M0-ásra? Már csenget is a kassza

Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége - erősítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.

Csak óvatosan az autópályákon!

A magyarországi autópályákon a nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom, ami fokozott odafigyelést igényel a gépjárművezetőktől. Hosszabb utazás előtt érdemes útitervet készíteni - szükség esetére alternatív lehetőséggel -, indulás előtt és a pihenőkben történő megálláskor pontos forgalmi információt kérni, valamint mind a gépjárművet, mind az utazókat megfelelően felkészíteni a több órás, akár egész napos eseményre.

Csírázó autóút - újrahasznosított papírból

Utak, hidak rézsűjének erózióját gátló, papír alapú panelt dolgoztak ki uniós támogatással magyar szakemberek. A panel anyaga egyúttal megfelelő közeget képez a benne elhelyezett fűmag csírázásához. A panel tápanyagként is szolgál, majd lebomlik, visszajut a természetbe.

A kormány 2040-ig tervez

Összesen csaknem 7 ezer milliárd forintot költene a Népszabadság információja szerint a kormány a magyar úthálózat fejlesztésére. 2014-től évente 200-250 milliárdot költene a költségvetés az útinfrastruktúra bővítésére.

Tudja, mi az a "tenyértábla"?

A Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) januárig felülvizsgálta az összes budapesti hídfelhajtót, autópálya-felhajtót és az összes osztott pályás útra vezető felhajtó csomópont forgalmi rendjét. A BKK azt kérte, hogy a Nyugat-Európában, például  az osztrák autópályákon elterjedt „tenyértáblák" bevezetését is vizsgálják.

Öt év után drágul az úthasználat

Átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek 2011. január elsején az ötödik éve változatlan úthasználati díjak - közölte hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Kiderülhet, melyik a leginkább környezetbarát autópálya

A University of Washington és a CH2M Hill építőipari óriáscég összefogtak, hogy a Greenroads, vagyis Zöld utak programban autópályákat és országutakat minősítsenek környezeti hasznosság és ártalom szempontjából. Az osztályozási szisztéma az épületeknek zöld minősítést nyújtó LEED-program mintáját követi.

Mennyivel drágulnak az autópályadíjak?

Az autópályadíjak emelését javasolja a közlekedési tárca, de az átlag 8,6 százalékos drágításról, valamint az idei áfaemelés kompenzációjáról még nincs döntés, így a tarifák leghamarabb februárban változhatnak - írja szombati számában a Népszabadság.

Tippek: mit tegyük a trükkös tolvajok ellen?

Az elsősorban külföldiekre specializálódott eltulajdonítások többsége az autópályákra koncentrálódtak, zöme az M1 és M5-ös sztrádán. A lopások jellegzetessége, hogy az elkövetők valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik a sértettet majd a figyelmét elterelve próbálnak a gépjárműben lévő értékekhez jutni. 

Nem négy napra szól a négynapos matrica?

A négynapos autópálya matrica érvényességének négyszer 24 órára bővítését kéri a közlekedési tárcától a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) - közölte a FEOSZ közleményében.

1,2 milliárd kilométerenként: javításra szorul az M7-es

Nyolc hónapja adták át, de máris javítani kell az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti szakaszát, mert a burkolat több helyen felpúposodott. A kivitelező garanciálisan kijavítja a hibákat, amelyekből egyes vélemények szerint egyre több lehet. Nem kizárt ugyanis, hogy a pálya alapjával van a baj. - írja a Népztabadság.

Újra gondok vannak az M6-os körül

Vizsgálatot indított az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszának építése közben kiderült szabálytalanságok miatt - erősítette meg az Inforádió értesüléseit Gedeon András, a szervezet szóvivője kedden az MTI-nek.

Az M6-ost elkerüli a válság

A pénzügyi válság nem veszélyezteti az M6/M60-as autópálya építését, a gyorsforgalmi út elkészül a 2010-es átadási határidőre - közölte a kivitelező.

Pályán Adriáig: már csak 5 óra Rijeka

Teljessé vált az autópálya-kapcsolat Budapest és az Adriai-tenger között, miután szerdán átadták a Letenye és Muracsány (Gorican) között a horvát A4-es autópályát a magyar M7-essel összekötő Mura-hidat.

Rosszul járunk Szlovéniában

Az Európai Bizottság szerint Szlovénia burkoltan diszkriminálja az ország területén rövid ideig tartózkodókat az autópálya-matrica rendszerével.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo