álláskeresők cikkek


Kezd betelni a pohár a magyar munkavállalóknál

Kezd betelni a pohár a magyar munkavállalóknál  

Új munkavállalót nehéz találni, miközben a hűséges kollégákat egyre jobban frusztrálja a munkateher és az újaktól elmaradó juttatások szintje.
Hány magyarnak nem volt munkája a nyár végén?

Hány magyarnak nem volt munkája a nyár végén?  

A foglalkoztatottak átlagos száma harmadik hónapja változatlan.
Egyre több vállalkozás kér vissza nem térítendő támogatást álláskeresők felvételéhez

Egyre több vállalkozás kér vissza nem térítendő támogatást álláskeresők felvételéhez 

Már több mint kétezer álláskereső elhelyezkedését segítette az augusztusban indult program.
Bővítenének a cégek, csak van egy nagy gond

Bővítenének a cégek, csak van egy nagy gond 

A következő negyedévben a hazai munkáltatók 30 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez. Rekord magas 39 százalékos foglalkoztatási szándékot jeleztek a Nyugat-Dunántúl munkáltatók.
Nem könnyű az álláskeresők dolga

Nem könnyű az álláskeresők dolga 

Jelenleg többnyire abban a szerencsés helyzetben vannak az álláskeresők, hogy válogathatnak az állásajánlatok között. A munkáltatók így hangzatos hirdetésekkel, különleges ajánlatokkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. A HR-marketing “álarca” mögött azonban nem mindig az rejlik, amit láttatni szeretnének. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, ami döntésükben segítheti a leendő munkavállalókat.
6 trend, amely meghatározza a munkaerőpiacot 2022-ben

6 trend, amely meghatározza a munkaerőpiacot 2022-ben 

A koronavírus-járvány okozta korlátozások nagy részét szerencsére már magunk mögött hagytuk, a pandémia hatásai ugyanakkor sokáig velünk maradnak majd: várhatóan továbbra is meghatározó marad a hibrid munkavégzés, a digitalizáció pedig még inkább felgyorsulhat. A munkaerőpiac az előrejelzések szerint újra felpöröghet, csak épp a hangsúlyok változtak meg, egyre népszerűbb például a szabadúszás. Ismét felszínre kerülhet az átképzés fontossága, a hiányszakmákat tekintve pedig a cégek is egyre nyitottabb hozzáállásra kényszerülhetnek a jelöltekkel kapcsolatban. Az Enloyd HR tanácsadó cég hat pontban szedte össze, milyen munkaerőpiaci trendek várhatnak ránk 2022-ben Magyarországon.
Így csábítja vissza sok cég a korábbi kollégáit

Így csábítja vissza sok cég a korábbi kollégáit 

A volt alkalmazottak nagyszerű, ám korábban méltatlanul hanyagolt lehetőséget jelentenek a cégek toborzási erőfeszítései számára – mondja Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR igazgatója. A vállalat 15 éve működő technológiai és analitikai központja a „bumerángozó” kollégák számának növekedését tapasztalta az elmúlt években. A visszatérők szerint az érdekes karrierlehetőségek, a támogató közösség, illetve a magánélet és a munka egyensúlya a fő tényezői a visszatérésnek.
Hazajönnek a külföldön dolgozók magyarok?

Hazajönnek a külföldön dolgozók magyarok? 

A KSH adatai szerint egy év alatt 17 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma.
Sokkal több cég hirdet állásokat most, mint tavaly ilyenkor

Sokkal több cég hirdet állásokat most, mint tavaly ilyenkor 

Az idei évben erős konszolidáció indult el a munkaerőpiacon, ami a pandémia előtti, 2019-es állapot felé mutat. Az első negyedévben már körvonalazódott a várható visszarendeződés, stabilizálódott a helyzet, majd meredek növekedés kezdődött az álláshirdetések számában: egyértelművé vált, hogy a vírus harmadik hulláma végül mégsem rázta meg annyira a piacot, mint ahogyan arra az előrejelzések alapján számítani lehetett korábban – derül ki a Profession.hu friss, második negyedéves jelentéséből.
Javulnak a foglalkoztatási adatok

Javulnak a foglalkoztatási adatok 

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is 1,2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet.

2020 végére stabilizálódott a hazai álláspiac - mit hozhat 2021? 

A koronavírus második hulláma már egyáltalán nem érte a márciusihoz hasonló sokként a hazai munkaerőpiacot. 2020 utolsó három hónapja a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt, az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt 2019 azonos időszakának szintjétől – derül ki a Profession.hu negyedik negyedéves jelentésének adataiból.

Erre senki nem számított: komoly fordulat Amerikában 

A pénteken közzétett adatok szerint májusban csökkent az Egyesült Államokban a munkanélküliek száma. A most közölt adat alapján a munkanélküliségi ráta is javult.

Nagy segítség jön az álláskeresőknek és az állami cégeknek 

Egy folyamatosan frissülő, munkaerőigényt mutató adatbázis segítheti nemsokára az álláskeresők elhelyezkedését a járványhelyzet ellenére is munkaerőhiányos állami vállalatoknál - értesült a Magyar Nemzet.

Már több százezren keresnek állást a koronavírus hatásai miatt 

Ígéretesen alakult az év eleje a munkaerőpiacon a veszélyhelyzet kihirdetéséig. Március 11-e után helyzet azonban drasztikusan megváltozott.

Fél szemmel mindig a munkalehetőségeket lesi a magyar 

Az élethosszig tartó munkahely fogalma mára már a múlté, a digitalizáció térhódításával pedig az álláskeresés menete is teljesen átformálódott. Megdőlni látszik az a feltételezés is, hogy csak akkor nézelődünk a piacon, ha állást keresünk.

Tényleg nekiállnak a közmunka leépítésének 

A mostani közel kétszázezer közfoglalkoztatottból hosszabb távon 100-150 ezer embert terelnének vissza az elsődleges munkaerőpiacra. A változások 2018 nyarától jönnek, és az ígéret szerint a cél, hogy reális és tartós alternatívát kínáljanak számukra.

Hirdetés? Ugyan már! Ismerősön keresztül lehet állást találni 

A munkanélküliek több mint 40 százaléka ismerősökön keresztül tudott újra munkába állni tavaly a KSH friss Munkaerőpiaci Helyzetkép kiadványa szerint. A proaktivitás is működik, ha a jelentkező maga keresi meg a munkáltatót.

Válaszra se méltatnak? Na az tényleg dühítő 

Rendszeresen visszatérő panasz az álláskeresők részéről, hogy nem kapnak visszajelzéseket a beadott pályázataikkal kapcsolatban, nem tudják, hogy pontosan hol tart a kiválasztási folyamat, illetve hogy számíthatnak-e arra, hogy személyesen is bemutatkozhatnak. Ez a bizonytalanság nem csak más hirdetők irányába tereli a megfelelő jelölteket, de a hirdető cégbe vetett bizalmat is rombolhatja.

Aki munkát keresett, jó eséllyel talált is 

Tavaly az álláskeresők kétharmada három hónapon belül elhelyezkedett - derül ki a Workania állásportál felmérésből. A válaszadók 36 százaléka már az első hónapban, 18 százalékuk 1-2 hónapon belül, míg 13 százalékuk a harmadik hónapban talált új állást.

Kapósak a külföldről hazatért magyarok 

Bár a magyarországi munkavállalók több mint fele szeretne nemzetközi munkatapasztalatra szert tenni, a legtöbben nem maradnának öt évnél tovább külföldön, hanem itthon hasznosítanák a megszerzett tudást. A hazai cégek pedig jelentős előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket egy álláshirdetésnél, akár magasabb bért is kínálnak nekik – derült ki a Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network felméréséből.

A finnek és a szerbek szívesen jönnének Magyarországra 

Leginkább a finnek és a szerbek szeretnének Magyarországra költözni munkavállalás miatt, de a környező országok állampolgárai is nyitottak lennének egy ilyen lehetőségre. Portugáliában is minden tizedik lakos gondolja vonzó célpontnak Magyarországot, ha munkáról van szó.

Nem olyan fényes a helyzet a foglalkoztatásban 

A Policy Agenda megvizsgálta, hogy Magyarország tényleg jobban teljesít-e a munkaerőpiaci helyzetben. A helyzet szerintük veszélyes, mert a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedések és a kommunikáció csak elfedik a válság tüneteit, és nem kezelik azokat.

Egyre inkább az interneten vadásznak a cégek 

Megugrott a diplomához és nyelvtudáshoz nem kötött munkalehetőségek aránya, az utolsó negyedévben pedig a kereskedelemben és az értékesítésben is egyre több állást hirdettek meg.

Egy jó állásért önmagunkat kell legyőznünk 

Vannak, akik azért nem merik beadni a jelentkezésüket, mert félnek, hogy úgysem veszik fel őket, mások pedig elképzelhetetlennek tartják, hogy félóránál messzebb utazzanak naponta dolgozni.

A szakik itthon is keresettek, csak bejelenteni felejtik el őket 

Magyarországon ma már egyre több szakmára jellemző a relatív munkaerőhiány, miközben egyes régiókban még mindig gyakran nehézségekbe ütközik szakmunkás végzettséggel bejelentett munkahelyen elhelyezkedni.

Ki talál munkát jövőre? 

A digitális kor követelményeinek megfelelően számítástechnikai ismeretek és idegennyelv tudás nélkül jövőre minden eddiginél nehezebb lesz elhelyezkedni, de a jelentkezőkből a bátorság és a vállalkozókedv is sokszor hiányzik.

Ha kevesebb a munkanélküli, miért keresnek többen állást? 

Nemcsak a hirdető cégek és a feladott álláshirdetések, hanem a regisztrált álláskeresők száma is nőtt a tavaly júniusi adatokhoz képest. Szerencsére nemcsak a munkavállalók egyre aktívabbak: az álláskeresők harmadával több pozíció közül válogathatnak.

Letagadott diplomák a túlképzettség ellen 

Egyre elkeseredettebbek a pályakezdők és a 45 év feletti álláskeresők. Visszatérő probléma, hogy a jelentkezők nem tudják, milyen fizetési igényt írhatnak a motivációs levelükbe egy adott munkakörben, valamint hogy bevallhatják-e, évek óta munkanélküliek.

Pénzhez jut az NFSZ 

A kormány jóváhagyta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II. című, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű TÁMOP-projekt-javaslatot, elfogadta kiemelt projektként nevesítését, és hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága a támogatási szerződést megkösse. Az erről szóló határozat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

Stabilizálódik az álláskeresők száma 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál 526 700 álláskeresőt tartottak nyilván szeptember végén; augusztushoz képest 160-nal, az előző szeptemberhez képest pedig csaknem 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo