hirdetés

6 trend, amely meghatározza a munkaerőpiacot 2022-ben

A koronavírus-járvány okozta korlátozások nagy részét szerencsére már magunk mögött hagytuk, a pandémia hatásai ugyanakkor sokáig velünk maradnak majd: várhatóan továbbra is meghatározó marad a hibrid munkavégzés, a digitalizáció pedig még inkább felgyorsulhat. A munkaerőpiac az előrejelzések szerint újra felpöröghet, csak épp a hangsúlyok változtak meg, egyre népszerűbb például a szabadúszás. Ismét felszínre kerülhet az átképzés fontossága, a hiányszakmákat tekintve pedig a cégek is egyre nyitottabb hozzáállásra kényszerülhetnek a jelöltekkel kapcsolatban. Az Enloyd HR tanácsadó cég hat pontban szedte össze, milyen munkaerőpiaci trendek várhatnak ránk 2022-ben Magyarországon.
hirdetés

  1. A munkaerőpiac lehetséges változásai a ukrán-orosz háború következtében
A magyarországi munkaerőhiány számos szektorban jelentős. A szomszédban zajló háború elől menekülő ukrán munkaerő esetleg megoldást jelenthet bizonyos területeken, de a helyzet ennél komplexebb. Az ‚olcsó ukrán munkaerő‘ számos céget elgondolkodtatott, de például tisztázatlan, hogy a 18-60 év közötti hadköteles, ám a harcok elől elmenekült férfiak legálisan vállalhatnak-e munkát, illetve hogy a túlnyomórészt nőkből és gyerekekből álló menekültek között a nők találnak-e megfelelő munkát nyelvtudás hiányában. (A magyar nyelv nem rokona egyik szláv nyelvnek sem, mely megkönnyíthetné a nyelvtanulást/beilleszkedést.)

Mi vár a dolgozókra? (Fotó: Pixabay)

A menekültek jogi státuszának tisztázása mellett a motívációik is mások lehetnek, hiszen túlnyomórészt a háború borzalmai elől menekültek, mihamarabbi hazatérésben reménykedhetnek, tehát az is kérdés, hányan kívánnak közülük Magyarszágon maradni.

A magyar kormány március 10-i rendeletében lehetővé tette az ukrán állampolgárok gyorsított munkábaállását, így bizonyos területek hiányszakmáiban valóban megoldást hozhat átmenetileg az érkező ukrán menekültek tömege: az építőipar, az elektronikai és feldolgozóiparban és a vendéglátóiparban tömegesen tudják majd alkalmazni a magyarul nem beszélő munkavállalókat is.

  1. Digitalizáció és hibrid munkavégzés
Mindkét kifejezés régóta slágertémának számít, a karanténidőszakban azonban azok a vállalatok is testközelből érezhették ezek jelentőségét, amelyek nem rendelkeztek kiérlelt HR-stratégiával: emberek tömegei voltak kénytelenek akár hosszabb időre is otthoni munkavégzésre, távmunkára berendezkedni. Azok a cégek, ahol nem álltak rendelkezésre az ehhez megfelelő körülmények, kénytelenek voltak gyors, rögtönzött megoldásokkal orvosolni a helyzetet – azok a vállalatok azonban, amelyek előre gondolkodtak, akár versenyelőnybe is kerülhettek. Habár a korlátozások többségét mára eltörölték, az elmúlt két év tapasztalatai miatt egyre több cég mozdult a hibrid munkavégzés felé.

A munkaerőpiac így egyre inkább kinyílt, a fővárosi vállalatok például ma már könnyedén alkalmazhatnak az ország más területén élő szakembereket is. A HR digitalizáció is felgyorsult, olyan szereplők is elindultak ebbe az irányba, akik korábban elzárkóztak a digitális toborzási folyamatoktól vagy a belső kommunikációt támogató technológiai megoldásoktól. Épp ezért 2022-ben várhatóan mérettől, iparágtól és digitális HR-érettségtől függetlenül további HR-IT fejlesztési hullám várható, mely elsősorban az onboarding, a kiválasztás és az online képzések területét érintheti.

  1. Nagyobb fluktuáció
A járványhelyzet és az azt övező bizonytalanság az elmúlt két évben inkább óvatosságra intette a munkavállalókat: nem lehetett tudni, meddig tartanak a korlátozások, és azok hatásai meddig gyűrűznek, így mindenki a biztonságra törekedett. A fertőzésszámok visszaszorulásával azonban nemcsak a világ nyílt ki, de a bátorság és vállalkozókedv is növekedett. Ennek köszönhetően mindenhol nőtt a fluktuáció is, az üres pozíciókat pedig egyelőre csak nehezen tudják feltölteni a vállalatok. „
„Ez részben annak is köszönhető, hogy rengeteg a munkát kereső, ám nem releváns jelölt: a munkavállalók tömegével hagyták ott a HORECA szektort, azaz a hoteleket, éttermeket, kávézókat és vendéglátóipari egységeket, a járvány ugyanis elsősorban ezeket a munkahelyeket érintette érzékenyen. Ők egy teljesen új szektorban gyakorlatilag pályakezdőnek számítanak, míg a szakértői piacon legalább 2-3 év tapasztalatra van szükség” – mondta Bertalan Krisztina vezető toborzási tanácsadó.
A vállalatok is tisztában vannak vele, milyen nehézségeket okozhat egy üres pozíció betöltése – ráadásul a pandémia csak még inkább felhívta a figyelmet a munkavállalók megtartásának fontosságára –, így egyre gyakoribb, hogy a váltás előtti utolsó pillanatban a cégek egy kedvezőbb ellenajánlattal igyekeznek megtartani a jelöltet.
  1. Gyorsuló felvételi folyamatok
Ma már nincs igény, és legfőképp nincs idő hosszú hetekig húzódó, sok körös kiválasztási folyamatokra: felgyorsult a világ, és ezzel együtt a munkaerőpiac is. Egyre gyakoribb, hogy a több felvonásból álló folyamatot egyetlen, egy-két órás interjúba sűrítik össze.

„Bizonyos területeken azonban egyszerűen nem lehet megspórolni ezeket a kötelező köröket – még fontosabbá válhat tehát az employer branding, illetve a megfelelő toborzópartnerek szakértelme, hiszen ezek szavatolhatják, hogy a jelölt az elhúzódó folyamatok ellenére is kitartson és továbbra is vonzó lehetőségként tekintsen az adott vállalatra” – mondta Tóth Szilvia vezető toborzási tanácsadó.

  1. Szabadúszás
A járványhelyzet nemcsak a távoli és hibrid munkavégzés elterjedéséhez járult hozzá: mivel ezek körülményeit a legtöbb vállalat – még ha kényszerűségből is – megteremtette, egyre népszerűbbé vált a szabadúszás is.
„Kelet-Európában a piac rendkívül rugalmasnak számít, Magyarországon azonban az emberek többsége továbbra is előnyben részesíti a munkavállalás kötöttebb formáit. Ez részben annak is köszönhető, hogy a banki hitelek többségének felvételéhez továbbra is szükség van bejelentett munkaviszonyra” – foglalta össze meglátásait Buzgó Zsolt, az Enloyd országmenedzsere.
  1. Technológiai kompetenciák hiánya
A munkaerőpiac az elmúlt években hatalmas átalakuláson ment keresztül, a koronavírus-járvány pedig tovább gyorsította a folyamatokat. A szakértők szerint ráadásul ez csak a kezdet: ahogy még nagyobb teret hódít a digitalizáció és a robotizáció, megváltoznak a gyártási folyamatok, az ágazatok átalakulnak, és teljesen más típusú munkaerőre lesz szüksége. Egyre nagyobb teret kaphat az átképzés fontossága és a technológiai kompetenciák – Magyarországon azonban mindkettőben jelentős elmaradás tapasztalható.

Sokszor előfordul azonban, hogy a jelölt rendelkezik a megfelelő skillset-tel, csak épp a szakmai tapasztalat hiányában nem tud továbblépni a kiválasztási folyamat során – a munkaadókból ugyanis sok esetben hiányzik a nyitottság, vagy nem adottak a lehetőségek egy kevesebb tapasztalattal rendelkező jelölt képzésére. Szintén visszatérő probléma az időhiány: azért keres minden cég olyan munkaerőt, aki már bizonyított a területen, mert nincs idejük betanítani a jelölteket.

„A hiányszakmákra jellemző szűk piac miatt azonban a vállalatok várhatóan rá fognak kényszerülni a nyitottabb hozzáállásra, és ha fel akarják tölteni a hiányzó pozíciókat, kénytelenek lesznek a betanításra és az átképzésre is erőforrást áldozni. A robotok által végezhető folyamatok és munkakörök száma egyre növekszik, ez egyenlőre azonban még nagyobb befektetést kíván a cégektől” – mondta Tolnai Beáta toborzási tanácsadó.

 

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo