Hányan vannak, akiknek tényleg vigyázniuk kell a tejjel?

Az élelmiszer-allergiák előfordulása a világ különböző régióiban jelentősen eltérő lehet, amely gyakoriságát a globális és regionális életmódbeli, genetikai, valamint környezeti tényezők alakítják. Az élelmiszer-allergiák nemcsak a fejlett országokban, hanem a fejlődő régiókban is egyre nagyobb problémát jelentenek, és az ilyen típusú allergiás reakciók száma növekvő tendenciát mutat.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgadászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A laktózintolerancia előfordulása

A laktózintoleranciával küzdőkkel a világ minden pontján találkozhatunk, azonban az ebben szenvedő emberek száma, gyakorisága földrajzi helytől függően jelentős különbségeket mutat. A WHO (World Health Organization) adatai szerint a laktózintolerancia előfordulása a világ különböző régióiban rendkívüli mértékben eltérhet, például Ázsiában és Afrikában az előfordulás több mint 70 százalékra is emelkedhet, míg Európában, különösen Észak-Európában, ez az arány sokkal alacsonyabb, mindössze 5 százalék körüli.

Sokan nem tudják, hogy allergiások
Sokan nem tudják, hogy allergiások
Fotó: Depositphotos

A laktózintolerancia az enzimhiányos állapot következménye, amely miatt az egyének nem képesek megfelelően emészteni a tejcukrot (laktóz), ami puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést és egyéb bélrendszeri tüneteket okozhat. Magyarországon a becslések szerint a lakosság 10-35 százaléka szenved laktózintoleranciától.

„A tejcukor-érzékenység a napi étrendünket sokkal kevésbé kell, hogy befolyásolja ma már, mint mondjuk a tejfehérje-allergia vagy akár a gluténérzékenység. Köszönhetően annak, hogy ma már szinte az összes tejterméknek könnyen beszerezhető a laktózmentes változata is, így a legtöbb bolt polcain külön jelölt helyen megtalálhatóak a tejcukor-mentes tejek, sajtok, tejfölök” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi tanár.

A tejfehérje-allergia előfordulása

A tejfehérje-allergia, amely az immunrendszer túlzott reakcióját váltja ki a tejfehérjékkel szemben, különösen a gyermekek körében gyakori, és a globálisan becslések alapján a gyermekek körében az előfordulás körülbelül 6 százalékra tehető. A felnőttek körében ez az arány alacsonyabb, mindössze 1-2 százalékos. A tünetek közé tartoznak a bélrendszeri panaszok, bőrkiütések, légzőszervi problémák és anafilaxiás reakciók is, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. A WHO jelentése szerint az allergiás reakciók elkerülésére az érintett személyek számára a tej és tejtermékek teljes elkerülése javasolt, mivel a tejfehérje-allergia súlyos reakciókhoz vezethet. Magyarországon a tejfehérje-allergia előfordulásának aránya a gyermekek körében a világátlaggal megegyezően 6 százalékra tehető.

Véleményvezér

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte 

Első helyen az ipari termelői árak drágulásában.
Sorra történnek robbanások az orosz árnyékflotta tankerein

Sorra történnek robbanások az orosz árnyékflotta tankerein 

Immár a tengereken is folyik a háború.
Jönnek a Budapest-logós Pride pólók

Jönnek a Budapest-logós Pride pólók 

Az Orbán Viktorral szembeni ellenállás kereskedelmi vetületet kap.
Hadházy Ákos szerint személyenként 80 ezer forintos büntetésre számíthatnak a Pride résztvevői

Hadházy Ákos szerint személyenként 80 ezer forintos büntetésre számíthatnak a Pride résztvevői 

Bár egyetlen gyermeket nem ért sérelem a Pride miatt a résztvevők gigabüntetést kapnak.
Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa

Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa 

A Fidesz politikusai nem tudják ott hagyni az állami zsíros bödönt.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo