hirdetés

Nehéz lesz a felmelegedést 1,5 °C alatt tartani

A PwC új elemzése szerint a dekarbonizáció a G-20 országok egyikében sem zajlik a biztonságos éghajlat fenntartásához szükséges ütemben. Éves szinten már 15,2 százalékos dekarbonizációra lenne szükség, ami 11-szer gyorsabb ütemet diktál, mint a 2000 óta elért globális átlag.

hirdetés

Az idei Net Zero Economy Index alapján a dekarbonizáció terén elért előrelépés riasztó mértékben elmarad attól, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti időszakra jellemző szinthez minél közelebb, de maximum 1,5°C-kal afölött lehessen tartani. Ezt mutatja az is, hogy az elmúlt évben a húsz legnagyobb gazdaságból kilencben nőtt a szén-dioxid intenzitás, ami tovább növeli az üvegházhatást, ezzel még inkább hozzájárulva a felmelegedéshez, annak visszafogása helyett.

A nagy szennyezők nem jeleskednek

A múlt évi Index azt állapította meg, hogy a felmelegedés 1,5°C-ra történő szorításához éves szinten 12,9 százalékos globális dekarbonizáció volt szükséges. A realizált mérték 2021-ben azonban csupán 0,5 százalék, a G-20 országokban pedig – melyek az energiatermeléssel összefüggő globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 80 százalékáért felelősek – mindössze 0,2 százalék volt, ami a két évtizede mért legalacsonyabb érték.

Háttérbe szorult a klímavédelem (Fotó: Depositphotos)Háttérbe szorult a klímavédelem (Fotó: Depositphotos)

Emiatt jelenleg éves szinten már 15,2 százalékos szén-dioxid mentesítésre lenne szükség a párizsi egyezményben elfogadott és a tavalyi COP26 találkozón megerősített éghajlati célok eléréséhez – a jövőben esetlegesen fellépő, a jelenlegi energiaválsághoz hasonló sokkhatások esetén is.

Ezt az ambiciózus ütemet, amely az elmúlt két évtizedben elért globális átlagtól 11-szer gyorsabb előrelépést követel, tovább nehezíti a jelenlegi geopolitikai és gazdasági helyzet, ami valós veszélyt jelent a kibocsátás csökkentése irányába történő jövőbeli elmozdulásra nézve.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo