hirdetés

Miért fontosabb az okostelefonunk, mint a randizás?

Ne is áltassuk magunkat, totális okostelefon-függőségben élünk. Egyre fontosabb és nélkülözhetetlenebb számunkra az, hogy állandó összeköttetésben legyünk a világgal a telefonunkon keresztül. Enélkül olyan, mintha megszűnne az életünk, nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Lassan elfelejtünk offline létezni, derült ki egy új, nyolc országra kiterjedő felmérésből.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Okostelefonunk multifunkciós: ébreszt, számolja a lépteinket, lámpát kapcsol ki és be, taxit szerez, vagy autómegosztást szervez nekünk, sőt még a kocsi motorjának meghibásodását is képes detektálni. Imádjuk a telefonunkat, tulajdonképpen családtag, sőt lassan már szeretőnek is tekinthető, hiszen több időt vagyunk vele, mint párunkkal, és ha éppen szinglik vagyunk, a randizásról is lemondanánk, csak hogy a telónkkal be legyünk kötve a világba. Ilyen és ehhez hasonló megfontolások és preferenciák derültek ki az Oliver Wyman tanácsadó cég nyolc országra kiterjedő felméréséből.

Telefonunkba menekülünk a szociális helyzetek elől
A hálózatra csatlakoztatott eszközök egyre nélkülözhetetlenebbé válnak az emberek közötti kapcsolattartásban, ugyanakkor sokak számára fontos védőhálót is jelentenek különböző társasági helyzetekben, amikor nem akarnak másokkal beszélgetni.
A vizsgálatban, melyet az USA-ban, Angliában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Kanadában, Kínában és Brazíliában végeztek, 8000 okostelefon-használót kérdeztek meg okostelefonos szokásaikról.

Fontos, fontosabb, legfontosabb

A válaszadóknak 14 százaléka mondta azt, hogy mindössze telefonbeszélgetésekre és üzengetésre használja a telóját. A többség már abszolút „szükségesnek” érzi mobileszközét ahhoz, hogy ügyintézni tudjon, és kapcsolatban maradhasson szeretteivel, ismerőseivel, üzlettársaival. Ők már reggeltől-estig használják telójukat, a nap minden órájában.

Kép: Pixabay

Telefonom lett a tárcám

A megkérdezettek 50 százaléka jobban aggódik amiatt, hogy elhagyja a telóját, mint a pénztárcáját, amiben a bankkártyája és az igazolványai vannak. Ez nem is annyira meglepő, ha belegondolunk, hogy a telefon SIM-kártyájával és memóriájával együtt mi minden veszhet el és kerülhet illetéktelen kezekbe: képek százai vagy ezrei (akár erotikus szelfik), chatappokba kontaktként felvett telefonszámok tömkelege (a privát jellegű üzikről nem is beszélve), vagy bankszámla-egyenlegről értesítő SMS-ek százai.

Persze van rá lehetőség, hogy a felhővel összehangolva működjön a telefon, s legyen back up a tartalmainkról, de akkor meg az USA egyik nemzetbiztonsági ügynöksége az NSA fogja végigfésülni a dolgainkat, vagy hackerek fogják eltulajdonítani a telón lévő képeinket (ahogy az történt már a Sony-botrányban is, amikor Jennifer Lawrence erotikus képei is közkézre kerültek.)

A szabadság hajt minket – csak mobil kell hozzá
Oszkár, Uber, Airbnb, Yumber, Miutcánk, Dogsurf – csak pár azokból az applikációkból, amelyek a sharing economyt, vagyis a közösségi gazdaságot századunk egyik legjelentősebb közgazdaságtani fogalmává tették.
Mesterséges intelligencia vs. emberi kontaktus

A vizsgált személyek több mint 60 százaléka inkább a Google Mapst nézné meg, hogy megtalálja azt a helyet, amit keres, ahelyett, hogy megkérdezzen valakit, hogy merre kell menni. Ennek lehet oka az, hogy az ember tévedhet – fifty-fifty az esélye, hogy tudja a helyes választ –, míg egy GPS-rendszer pontosan mutathatja a földrajzi viszonyokat. (A gyenge láncszem a helymeghatározás, vagyis hogy éppen hol állunk a telónkkal, ezt sokszor igencsak tévesen mutatja a rendszer.)

Ugyanakkor a beszédbe elegyedéstől való ódzkodás azt is maga után vonja, hogy a fiatalabb generáció – a digitális bennszülöttek – kommunikációs és társas készségei romlanak, mert az évek során kevesebbet voltak interaktívak másokkal élőben.

Hűtőszekrény vs. telefon

A felmérésben részt vevők 33 százaléka előbb javíttatná meg a mobilját, mint az elromlott hűtőszekrényét. Betevő falatunk lett tehát az online valóság. Annak állandó habzsolása létszükséglet. A valódi kaja várhat.

Az nagyon zavar, ha más nyomkodja
A magyarok okostelefon nélkül el sem indulnának randizni, ugyanakkor a társas együttlétek során a legzavaróbbnak azt tartják, ha a másik inkább az okoskütyüjével foglalkozik.
Szegények & gazdagok

Nemcsak a fejlett országok polgáraira jellemző, hogy odavannak a maroktelefonjuk által nyújtott szolgáltatásokért és kényelmekért. Az okosteló-imádat univerzális, a feltörekvő országokban is éppúgy kitapintható, derült ki a kutatásból. Sőt talán azok, akik kevesebb éve lógnak a mobiljukon, függőbbek, mint azok, akik már régóta élnek okostelós életet. A kínai és brazil válaszadók közel fele érzi úgy, hogy az „élete” a mobilja, míg az amerikaiaknál az így vallók aránya „csak” egyharmad. Az angolok, kínaiak és amerikaiak mindamellett azért vallják, hogy a mobiljuk használata az  „egyik legfontosabb” módja, hogy tartalmasan töltsék az idejüket.

Fontosabb, mint a haverok

Az amerikaiak és angolok számára ugyanolyan fontos  a mobiltelefonon lógás, mint élőben lógni a haverokkal, étteremben enni vagy turistaként utazni. A kínaiak viszont fontosabbnak érzik az érintőképernyős aktivitásukat, mint azt, hogy a családjukkal és a barátaikkal együtt legyenek fizikailag. Másként éreznek a franciák, a spanyolok, a brazilok és a kanadaiak: náluk még mindig prioritást élvez a fizikai együttlét a barátokkal, a hobbijaik művelése és az utazás.

 

Kép: Pixabay

Fontosabb, mint a randizás

A legtöbb válaszadó fontosabbnak tartja a mobiljával való kapcsolódást, mint a randizást. A frivol franciákat kivéve.

Költünk rá

A vizsgálatban részt vevők inkább nem költenek konditerembe járásra, inkább kevesebbet mennek étterembe a haverjaikkal, és kevesebb új ruhát vásárolnak – de a mobiljukra nem költenek kevesebbet. (Arról nem szól a fáma, hogy ez különféle fizetős appok havi díjait jelenti vagy egy-egy magasabb árkategóriájú telefon megvételét, esetleg mindkettőt.) Mintegy 50 százalék fogja inkább vissza az utazásra szánt költéseit, és vesz kevesebb ajándékot a családtagoknak, miközben a mobil mint költségtétel érintetlen marad.

A modern kor ittas vezetése a volán mögötti mobilozás
Tízből négyen használják az okostelefonjukat vezetés közben, közülük pedig minden ötödik ember üzeneteket és közösségi médiás bejegyzéseket is szokott írni az autóban – a többi közt ez derül ki az Aegon reprezentatív felméréséből. A kutatás szerint a sofőrök azt sem tudják helyesen, mit tilos és mit szabad.
Az amerikai válaszadók valamivel több mint felénél képez abszolút prioritás a mobiltelefon. Inkább erre költenek, mint bármi másra. Brazíliában a 35 év alattiak körében volt magas azok aránya, akik egy vagy két szabadidős tevékenységükre szánt pénzüket is beáldoznák a mobil érdekében (70 százalék). A németek és spanyolok közül csak kevesen éreztek hasonlóan.

Ez csak a kezdet

Nagyon úgy néz hát ki, hogy gyorsabb sebességre kapcsolt az okostelefónia forradalma, amire az 5G-szolgáltatások érkezése is rá fog erősíteni. Egészségünk és fitnesz-szokásaink monitorozására, művelődésre, oktatásra, szórakozásra, pénzügyi szolgáltatások elintézésre éppúgy fogjuk használni mobilunkat, mint – időközben okossá vált – otthonunkban az elektromos eszközök és rendszerek ki-be kapcsolására vagy éppen a precíziós, önvezérelt agráreszközök – növényt ültető robotok, locsoló drónok – ellenőrzésére.

Mobiltelefon-függőségünk tehát csak erősödni fog, ahogy egyre több szolgáltatás válik elérhetővé általa. A megkérdezettek 40 százaléka még nem használta a mobilját biztonsági rendszerek – például a lakás riasztója vagy a világítás és fűtés – távirányítására, de tervezi, hogy rááll erre. Hangvezérelt személyi asszisztensként, virtuális realitás (VR) és oktatói eszközként is tervezik használni telefonjukat.

(WEF)

Adatbiztonság
A válaszolóknak elsősorban a bankokban van bizodalma azt illetően, hogy biztonságosan kezelik a személyes adataikat: 37 százalék vélte úgy, hogy a pénzintézeteknél a legnagyobb az esélye, hogy az adataikat jól kezelik. A telkom szolgáltatókban már csak 14 százalék bízott – pedig tőlük kapjuk magát az online létet –, és még kevesebben bíznak a nagy technológiai vállalatokban.
 
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo