hirdetés

Rossz hír jött az eurózónából

 A vártál nagyobb mértékben, hat hónapja a legalacsonyabbra romlott májusban az euróövezet gazdasági hangulatindexe az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) keddi jelentése alapján. A feldolgozóiparban a hangulatindex két és fél éve a legalacsonyabbra esett vissza.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI - Economic Sentiment Indicator) májusban 96,5 pontra csökkent az előző havi felülvizsgált 99,0 pontról, alatta maradt a 98,9 pontos piaci várakozásoknak.

A mutató így hat hónapja, 2022 novembere óta a legalacsonyabb szintet érte el a kamatlábak gyors növekedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve.

A feldolgozóiparban a várt mínusz 4,0 pont helyett mínusz 5,2 pontra, 2020 novembere óta, két és fél éve a legalacsonyabbra romlott a hangulatindex az áprilisi mínusz 2,8 pontról. A vállalatok termelési várakozásai romlottak, csakúgy, mint a teljes rendelésállomány jelenlegi szintjének értékelése. A késztermékből felhalmozott készleteket pedig egyre inkább túl nagynak, illetve a szükségesnél magasabbnak ítélték.

A szolgáltatóipari szektor hangulatindexe 7,0 pontra csökkent 9,9 pontról. A kiskereskedelemben mínusz 5,3 pontra romlott az ágazati mutató az előző havi mínusz 0,9 pontról, az építőiparban pedig 0,2 pontra 0,9 pontról.

A fogyasztói hangulatindex alig változott májusban, mínusz 17,4 pont lett az előző havi mínusz 17,5 pont után.

A fogyasztók inflációs várakozásai enyhültek, az index 2020 októbere óta a legalacsonyabbra, 12,2 pontra csökkent 15,0 pontról, kevésbé a várt 11,9 pontnál.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságai közül az ESI Spanyolországban 3,0 ponttal csökkent, Németországban 2,9 ponttal ment lejjebb, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5 pontot adott le, Franciaországban viszont 1,5 ponttal javult.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo