Nem tágít a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a történelmi rekord szintjétől

65 ezer pont felett, 65 384,6 ponton zárta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX a márciusi hónapot, amely ugyan februárhoz képest enyhe, 0,8 százalékos csökkenés, de továbbra is történelmi magasságot jelent. Nagyságrendileg az azonnali részvénypiac forgalma is tartotta a februári szintet – 219,6 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,6 milliárd forintnak felel meg.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A legnépszerűbb részvények listájának élén az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL zárt, 128,9, 42,6 és 23,3 milliárd értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Wood & Company, a Concorde és az ERSTE emelkedett ki. A hónapot mindemellett többek között a Delta Technologies csengetése és a BÉT Mentor életre hívása színesítették.

A nemzetközi piacot visszafogott emelkedés jellemezte a hónapban, ugyanakkor a tengerentúli indexek közül az S&P 500, Európában pedig a német vállalatok teljesítményét mutató DAX is csúcsokat ért el. Kiemelt figyelem övezte az amerikai jegybank kamatdöntését, végül azonban nem módosított a kamatszinten a Fed. Szektorok szintjén a hadiipar volt a hónap slágerágazata, a kakaó pedig a slágerterméke, amely a húsvéti időszakra vezethető vissza.

A hazai tőkepiacon szintén konszolidált mozgás volt tapasztalható, a BUX index márciusban is tartotta 65 ezer pont feletti szintjét. Végül 65 384,6 ponton zárt, amely -0,8 százalékos konszolidáció a februári záróértékhez. A napi záróértékeket tekintve ugyanakkor március is hozott csúcsdöntést: március 12-én 66 455 ponttal zárt a mutató.

 A kibocsátók között márciusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb, 128,9 milliárd forint értékben a kereskedés. A bankpapírt a Richter Gedeon és a MOL követte, 42,6 milliárd, illetve 23,3 milliárd forinttal. A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a BIF zárt különösen erős hónapot, az ingatlantársaság árfolyama 51,7 százalékos növekedésen van túl.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo