hirdetés

Jó hír, emelkedett az euróövezet beszerzésimenedzser-indexe

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének zsugorodása novemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet nem végleges beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.

hirdetés

Novemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 47,8 pontra, két hónapja a legmagasabb szintre emelkedett az októberi 47,3 pontról. Szakértők romló mutatóra, 47 pontra számítottak novemberre.

Most minden fillér, minden euró számít (Fotó: depositphotos)Most minden fillér, minden euró számít (Fotó: depositphotos)

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI novemberben megegyezett az októberi 48,6 ponttal, így magasabb lett a várt 48 pontnál.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe az októberi 46,4 pontról 47,3 pontra, kéthavi csúcsra emelkedett, míg az elemzők véleményének átlagában romló mutató, 46 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva elmondta, hogy az üzleti aktivitás novemberi folytatódó csökkenése tovább növeli annak az esélyét, hogy az eurózóna gazdasága recesszióba süllyed. A folyó, negyedik negyedév eddig megismert adatai alapján a GDP negyedéves ütemű zsugorodása meghaladja a 0,2 százalékot.

A szakértő szerint a novemberi PMI-adatok mindazonáltal némi derűlátásra adnak okot, különösen, ami az átfogó indexet illeti. A legbíztatóbb, hogy enyhülnek a kínálati korlátok, és javul a beszállítói teljesítmény az euróövezet feloldozóipari központjában, Németországban. Ezen felül a meleg időjárás enyhítette az energiahiánnyal kapcsolatos félelmeket a téli hónapokban. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo