hirdetés

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

hirdetés

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI index márciusra vonatkozó előzetes értéke 54,1 pontra, tíz havi csúcsra emelkedett a februári 52,0 pontról a várt csökkenés, 51,9 pont helyett.

A szolgáltatóipari BMI előzetes márciusi értéke 55,6 pont, 10 havi csúcs lett a februári 52,7 pont után és a várt csökkenés, 52,5 pont helyett.

A feldolgozóipari BMI viszont 47,1 pontra, négy havi mélypontra csökkent márciusban a februári 48,5 pontról. Itt viszont javulást, 49,0 pontot vártak a szakértők.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

"Az euróövezeti gazdaság életjeleket kezd mutatni a tavasz közeledtével, tíz hónapja a legnagyobb mértékben élénkült fel az üzleti aktivitás. A BMI adatok 0,5 százalékos éves GDP-növekedéssel konzisztensek, az első negyedévre összesített adatok pedig 0,3 százalékossal" - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Elmondta azt is, hogy a tavalyi mélypontról megindult kilábalást elsősorban a recessziós aggodalmak enyhülése és az energiaválság közvetlen veszélyének elhárulása táplája, miközben az inflációs nyomás is enyhül. A beszállítói láncokban korábban tapasztalt példátlan fennakadásokat pedig a megrendelések teljesítési idejének rekord ütemű rövidülése váltotta fel. Az üzleti bizalom is meglepően szilárdan tarja magát még a folytatódó kamatemelések kilátása mellett is, és nem csorbult érzékelhetően a bankrendszerben fellépő zavarok következtében sem.

hirdetés

Véleményvezér

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo