Feldolgozóipar cikkek

hirdetés

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban.
Javul a hangulat a feldolgozóiparban

Javul a hangulat a feldolgozóiparban

A januári, mérsékeltebb bővülést követően ismét a feldolgozóipar fellendülését tükrözi a BMI.
Fél éve nem talál magára az euróövezet feldolgozóipara

Fél éve nem talál magára az euróövezet feldolgozóipara

Decemberben a korábbinál lassabb mértékben, de tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye.
Lassuló növekedést jelez a feldolgozóipar

Lassuló növekedést jelez a feldolgozóipar

Mérsékeltebb bővülés novemberben.
Itt már biztosra vehető a recesszió

Itt már biztosra vehető a recesszió

Októberben tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye.
hirdetés
Javultak a feldolgozóipari kilátások

Javultak a feldolgozóipari kilátások

Októberben a beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított havi értéke 56,4 pontra emelkedett a szeptemberi 49,6-ról.
Háromhavi rezsit átvállalnak a cégektől - indul a regisztráció a programra

Háromhavi rezsit átvállalnak a cégektől - indul a regisztráció a programra

Vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások. Az idén 100 milliárd forintos keretösszegű energiatámogatási program első, regisztrációs szakasza október 20-án kezdődik meg.
Jó hír azoknak, akiknél távfűtés van

Jó hír azoknak, akiknél távfűtés van

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás.
Siralmas teljesítményt nyújt az euróövezeti feldolgozóipar

Siralmas teljesítményt nyújt az euróövezeti feldolgozóipar

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban.
75 milliárd forintos kerettel nyílik pályázat feldolgozóipari cégeknek

75 milliárd forintos kerettel nyílik pályázat feldolgozóipari cégeknek

A Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program októbertől indul. 
hirdetés

Ismét pocsék hír jött a tengerentúlról

Már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye.

Rég volt ilyen, csökkentek a feldolgozóipar új megrendelései az euróövezetben

Májusban az elmúlt másfél év legkisebb mértékű növekedését mutatta az európai feldolgozóipar teljesítménye a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérésének végleges értékei alapján.

Folyamatosan szenved az orosz ipar a szankciók miatt

Áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye az előző négy hónap növekedése után. Az ipari termelés több mint 80 százalékát teszi ki a feldolgozóipar.

Helló, röfik! Nézegessen sosem látott grafikonokat a magyar mezőgazdaságról!

A hazai GDP több mint három százalékát hozó agrárszektor gyakran nem kap elég figyelmet. Ön tudta, hogy hány disznó van Magyarországon? Vajon mennyit tejelnek a magyar marhák? Most kiderül.

A koronavírus árnyékában: hogy vészelte át Magyarország a járvány kezdetét?

Az Eurostat közzétette 2020 első negyedévére vonatkozó adatait, a koronavírus közeledtével megingó gazdaságokon már ekkor meglátszottak a stagnálás és a visszaesés jelei - ám úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta.

Rossz hír jött a német gazdaságból

Hat év növekedés után recesszióba jutott a német feldolgozóipar a szektor szakmai képviselete, a BDI elemzés szerint.

Ismét csökkent a német gazdaság teljesítménye

Hat és fél éve először csökkent a német gazdaság magánszektorának teljesítménye szeptemberben, ahogy a feldolgozóipar recessziója tovább mélyült és veszített lendületéből a szolgáltatási szektor.

Kimerült a magyar munkaerőpiac, távolról kell hozni a munkaerőt

35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt. A Staff House jelenleg is zajló felmérése szerint több meghatározó magyarországi gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció jelentkezik, amelynek egyik fontos tényezője lehet a dolgozók nem megfelelő szállásoltatása – írják sajtóközleményükben.

Partnerség alapú támogatás a legversenyképesebb kkv-knak

Középvállalati Fejlesztési Program néven a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességét növelő kiemelt támogatási program megvalósítása indult a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai háttérintézménye, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vezetésével. Az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló (GINOP-1.1.4-16) kiemelt projekt a nagy növekedési képességű vállalkozások (High Growth Companies, HGC) fejlesztését célozza. A támogatást elnyerő cégek többek között a hatékonyságot, a termelékenységet, a munkaszervezést és a rugalmasságot, összességében a versenyképességüket nemzetközi szinten is lényegesen befolyásoló tényezők fejlesztésében kapnak szakértői segítséget az IFKA-tól és a részt vevő partnerektől kutatás, felmérés, tanácsadás és mentorálás formájában.

20 milliárd fontba fájhat a Brexit a brit feldolgozóiparnak

Az Egyesült Királyság technológiai, egészségügyi és járműipara, illetve a fogyasztási cikkek gyártása számára évi közel 17 milliárd angol font (mintegy 6 ezermilliárd forint) veszteséget jelenthet az EU-ba irányuló export csökkenése a Brexitet követően – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics tanulmányából. A szigetország feldolgozóiparának mintegy 60 százalékkal kellene növelnie a nem uniós piacokra érkező exportját annak érdekében, hogy egy esetleges „kemény Brexit” esetén ellensúlyozza az unió felé irányuló kivitel visszaesését.

Visszatért a megszokott bővülési ütem

Az előző hónaphoz képest a gazdasági élet szereplői kedvezőbb folyamatokról számoltak be augusztusban a Magyar Logisztikai, Beszerzési, és Készletezési Társaság (MLBKT) Beszerzési Menedzser Index felmérése szerint.

Már Kína is kiszervezi a gyártást?

Átalakulóban van Ázsia gazdasága, főként azért, mert a kínai vezetés vasmarokkal menedzseli az ipari ország átállítását egy innovatív, szolgáltatásalapú fogyasztói társadalmi modellre. Kína feldolgozóipari túlsúlya ennek eredményeképpen gyengül, és szerepét India, illetve az ázsiai feltörekvő gazdaságok vehetik át. Mindez a Pioneer Alapkezelő szerint relatíve alacsony nyersanyagárakat eredményezhet, ami kedvezően hat a nyersanyagimportőr gazdaságokra.

Felpörgünk

Csaknem két éve folyamatos bővülést mutat a magyar gazdaság. Az MLBKT havi jelentése alapján a trend májusban sem tört meg, az export 18 hónapja növekedést mutat, a foglalkoztatási szándék 1995 óta nem volt ilyen magas.

Jó hír: nem úgy tűnik, mintha lassulna a magyar gazdaság

Habár a február hónap általában nem túl kiemelkedő a feldolgozóiparban, az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe továbbra is fellendülést jelez. Immár tizenkilencedik hónapja tart a bővülés a magyar gazdaságban.

Többet is kihozhatnánk az élelmiszeriparból

Világszerte felértékelődött az élelmiszeripar szerepe, jelentősége a globális népességnövekedéssel párhuzamosan egyre inkább nő. Magyarország adottságai és a világpiaci környezet együttesen komoly esélyt jelentenek az ágazat hazai szereplői számára.

Ez a magyar GDP-n is látszani fog

Behúzta a féket a magyarországi ipar, de ez az elemzőket különösebben nem lepte meg, mivel minden jel a lassulás irányába mutatott. Búcsút mondhatunk a kétszámjegyű növekedésnek - és ez a gazdasági növekedésen is meg fog látszani.

Az Unió megmondta a tutit

A jelenlegi nehéz gazdasági környezet ellenére az uniós feldolgozóipar számos, a gazdasági növekedés fellendítésének szolgálatába állítható adut tartogat a versenyképesség terén. Ez olvasható ki a Bizottság az ipar versenyképességét vizsgáló két jelentéséből.

Lélegzethez jutott a feldolgozóipar

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,7 pont, 2,7 százalékponttal magasabb a júliusinál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A zuhanás legalább megállt

A Kopint-Tárki tavaszi feldolgozóipari konjunktúratesztje kedvező változásokat mutat az ágazatban: mind a jelenlegi helyzetet, mind a kilátásokat mérő indikátorok elmozdultak a tavaly téli mélypontról, és bár egyelőre nincs növekedés, a zuhanás legalább megállt.

Beállt a feldolgozóipar mint a cövek

Megállt a feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) javulása áprilisban: a BMI szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a márciusi 55,7, és a februári 54,1 pont után - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

Magyar vállalatok a milánói szőrmekiállításon

A tavalyi sikeres megjelenést követően ismét magyar standot szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az idén március 3-6. között, Milánóban megrendezett MIFUR szőrme-és bőripari kiállításon. Tavaly 5 kiállító vett részt, idén bővült a megjelenők száma: 4 vállalat állított ki önállóan, további 5-öt a Magyar Szőrmeipari Szövetség képviselt.

Halvány reménysugár a feldolgozóiparban

Szokatlanul magas, 13 éve példátlan értéket mért az MLBKT beszerzési menedzser indexe (BMI) ez év januárban. A 2012-es év végének zuhanása után a január végre a termelés bővülését jelzi. Ugyanakkor a bővülést a szezonális folyamatok még visszafoghatják az idén.

Feldolgozóipar: 1987-ben volt ilyen rossz a helyzet

A Kopint-Tárki 1989 óta méri a feldolgozóipari vállalatok jelenlegi helyzetét, valamint azoknak a kilátásait. A friss számok szerint ezek a vállalatok második éve recesszióban vannak, megrendelésük gyakorlatilag nincs. A kilátások tavaly nyáron 1987-es szintekre zuhantak.

Nem indul jól az év: zsugorodik a feldolgozóipar

Ismét szűkülést jelez a feldolgozóiparban a Beszerzési Menedzser Index (BMI), amely szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,9. A felmérésben a vizsgált részindexek két kivétellel csökkentek novemberhez képest. Az exportindex értéke 42 hónap után került a zsugorodás és bővülést elválasztó 50,0 pont alá.

Kilátástalan a kkv-k helyzete

A 2008-2009-es válságot alulmúló szinteken állnak a feldolgozóipari mutatók. A Kopint-Tárki negyedéves konjunkturatesztjének eredményei alapján a magyar feldolgozóipar 2013-as teljesítménye legfeljebb stagnálás közeli állapotban lehet, ami pedig azt jelentené, hogy a 2008-2009-es válság után, a 2012-2013-as évet is a recesszió fogja jellemezni az ágazatban.

Végre egy jó hír: bővül a feldolgozóipar

Ismét a fellendülés irányába billent novemberben a feldolgozóipar: a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) Beszerzési Menedzser Indexének (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 52,3 pont. A vizsgált részindexek négy kivételével javultak októberhez képest, és a foglalkoztatottság visszaesése is abbamaradt.

Nincs fordulat: tovább estek a beruházások

A harmadik negyedévben ismét esett a beruházások volumene. A dinamika némiképp csökkent, s jó hír az is, hogy a feldolgozóiparban újra bővülést mértek a statisztikusok, áttörésben bízni ugyanakkor úgy tűnik egyelőre nem érdemes.

Lassul a járműgyártás, döcög az ipar

A járműgyártás növekedési üteme lassult, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet zuhant, az új megrendelések értéke csökkent augusztusban. A hazai ipar képe nem túl biztató a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi gyorsjelentésének adatait alapján.

Francia világmárka nyitott gyárat Makón

A Givaudan, a világ vezető illatanyag-, aroma- és élelmiszerízesítő-gyártója megnyitotta legújabb első osztályú sós ízesítőanyagokat gyártó üzemét Makón.

Kicsit visszaestünk

Kisebb gazdasági visszaesést jelez augusztusban a beszerzési menedzserindex (BMI) - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az MLBKT üzleti jelentése szerint a BMI szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 49,5 pont, ami 2,3 százalékponttal alacsonyabb a júliusi 51,8 pontnál.

Valami megindult a gazdaságban

2012 júniusában az előző havi bővüléshez hasonlóan pozitív teljesítményt mutatott fel az ipari szektor, ezúttal azonban a növekedés üteme némileg lassult, ugyanakkor szakértők szerint valami elindult a magyar gazdaságban, pedig még mindig nem érzékelhető a „Mercedes hatás" az exportban és az ipari termelésben.

Rosszak a kilátások a feldolgozóiparban

Válságot mutat a Kopin-Tárki konjunktúraindexe a feldolgozóiparban. A belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton zárta a második negyedévet, a legrosszabb azonban a vállalatok jelenlegi helyzetét mérő mutató, amely 2012 júliusában mindössze 26 ponton állt a nullától százig terjedő skálán.

Exportra küldenék a tökmagolajat

Csaknem kétszázmillió forintos beruházással tökmagolaj-sajtoló üzemet épít a Peiba Kft. Nemesvámoson, a héjnélküli tökmag termeltetésével is foglalkozó cég a beruházáshoz 54,5 millió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv pályázatán - mondta Bésán János, a Peiba Kft. ügyvezető igazgatója.

Nincs fordulat, tovább döcög az ipar

Júniusban a Központi Statisztikai Hivatal által közölt- előzetes - adatok alapján 0,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az esztendő első hat hónapjában 0,4 százalékos csökkenést mértek a statisztikusok éves összevetésben. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 2,2 százalékkal csökkent.

Várni kell még az ipar élénkülésére

Májusban 0,4 százalékkal mérséklődött az ipari termelés. Hasonlóan az előző hónaphoz a kismértékű visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni - közölte a a Központi Statisztikai Hivatal. 

Bővít Lövőn a Roto Elzett

Bővíti gyártó- és raktározási kapacitását a Roto Elzett Certa Kft. a Győr-Moson-Sopron megyei Lövőn; a közel 3 milliárd forintos beruházás első üteme lezárult, s az év végéig befejezik a második fázis kivitelezését is - mondta Kocsis Ernő ügyvezető igazgató.

Bővülhet a feldolgozóipar

A feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi 52,3 pontnál.

Behúzta a vészféket a feldolgozóipar

Stagnált a magyar feldolgozóipar az idei év első negyedévében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. felmérése szerint A Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar számára továbbra is a kereslethiány jelenti a legnagyobb akadályt, ami akár globális kereslethiánynak is nevezhető, hiszen ebben a negyedévben már világosan megdőlni látszik az a korábbi években stabilnak tűnő trend, miszerint az exportra való termelés biztos hátteret jelent a vállalatoknak.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo