Gyerekcsapdák a kiberjátszótéren

2017. szeptember 23. szombat - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az internet a családok természetes közege, az X és az Y generáció megtapasztalta, hogy a betárcsázó modemekből hogyan alakult ki a szélessávú internet, és hogyan terjedt el a mobil technológia a világban. A mai gyerekek már egy virtuális hálóval átszőtt világba születnek bele, ahol a technológia áthat mindent, amit csinálnak, az iskolából a játszótérre menet. Az örök összeköttetést, a digitális köldökzsinórt az internet jelenti, nekik ez már természetes közeg, egy elválaszthatatlan létforma, amit sokszor jobban értenek a korábbi generációknál, és ez a szülőknek aggodalomra ad okot.

 

A Kaspersky Lab egy friss kutatása szerint jelenleg több készülék található egy otthonban, mint ember és háziállat. Ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában.

virus

Kép: Kaspersky Lab

A gyermekek véletlenül is kitehetik családtagjaikat az online kockázatoknak, például véletlenül a közös számítógépen vagy hálózaton belül olyan rosszindulatú programokat tölthetnek le, amelyek a bűnözők számára hozzáférést biztosítanak szüleik bankszámlájához vagy más privát információkhoz. A gyermekek internetes védelme elsősorban és mindenekelőtt tudatosság kérdése. A számítógépes biztonsági szoftverek segíthetnek megvédeni őket bizonyos fenyegetések ellen, de a legfontosabb biztonsági intézkedés a gyermekekkel való kommunikáció.

  1. Csapás: Az internetes zaklatás, cyberbullying

Dr. Parti Katalin szerint a gyerekekre leselkedő első számú veszélyt az internetes zaklatás jelenti. Az Internetsafety101.org szerint a közösségi médiában jelen lévő tizenévesek 90 százaléka figyelmen kívül hagyta a megfélemlítést, aminek szemtanúja volt. Pedig minden harmadik gyerek internetes zaklatás áldozata.

„A különböző közösségimédia-oldalak és internetes játékok a mai virtuális játszóterek. Ez az, ahol sok internetes zaklatás zajlik. Például a gyerekek gúnyolnak valakit a közösségi médiában vagy az online játékokban. Ők vagy a »játékos karakterek« folyamatos támadásnak vannak kitéve, és a játék könnyen megalázó megpróbáltatásokká fajulhat. Gyakorlatilag nem kell hozzá semmilyen különösebb indok a kiközösítéshez, zaklatáshoz, elég lehet bármi, ami eltér a normától, pl. az, hogy a gyereknek túl sok vagy túl kevés barátja van” – tette hozzá dr. Parti Katalin.

Epres Panni szerint bármilyen gyerekeket érő veszély, így a számítógépes zaklatás elleni védelem legjobb alapja, ha nyíltan tudunk beszélni gyermekeinkkel arról, hogy mi történik velük a digitális világban, és próbálunk nekik megoldást nyújtani, hogyan lépjünk fel az elkövetőkkel szemben.

Ha a probléma komolyra fordul, akkor Magyarországon igénybe vehető számos helpdesk vonal, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy chatszobában. Legfontosabb elérhetőségek: Kék-vonal, biztonságosinternet.hu vagy az internethotline.hu felület.

„Szerencsésebb esetekben nem is kell külső segítséghez fordulni. Ha a gyereket kisebb online piszkálódások érik, sokszor közösségen belül is sikerül megoldást találni a problémára, például kortárs mentorképzésen keresztül. Hangadó, nagyobb befolyással bíró gyerekeket is bevonhatunk a rossz(ak) elleni harcba. Meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy sokszor könnyebb jót tenni, mint rosszat, így egy iskolai közösségen belül a hangadók kiállhatnak a sértett mellett” – hívta fel a figyelmet dr. Parti Katalin.

  1. Csapás: A bűvös idegenek

A szexuális- és más ragadozók a gyerekeket az interneten követhetik, kihasználva a gyermekek ártatlanságát, visszaélve a bizalmukkal, míg végül nagyon veszélyes személyes találkozásra csábítják őket. Ezek a vadászok olyan online felületeken jelennek meg, amelyeket gyakran használnak a gyerekek. Gyermeki ártatlanságukat és tisztaságukat képzeletbeli játékokkal is bemocskolhatják, gyakorta elfordul a „Játsszunk úgy, mintha…” játék. Ezt használják a ragadozók horogként, ami játékként vonzza a gyerekeket.

A legjobb védelem az, ha képesek vagyunk beszélgetni a gyermekekkel arról, hogy mi történik az életükben, mit jelent a bizalommal való visszaélés.

„Az idősebbik fiam egyre jobban érdeklődik a közösségi csatornák iránt, ezért próbálom előre felkészíteni a veszélyekre. Nem akarok feleslegesen félelmet és szorongást ébreszteni bennük idegen emberekkel szemben, ezért inkább a saját nyelvén próbálom elmagyarázni, milyen játékok veszélyesek és mik ártatlanok, ki akar jót és ki akarhat rosszat” – osztotta meg nevelési elveit Epres Panni.

  1. Csapás: A személyes adatokkal való visszaélés

A gyerekek még nem értik a társadalmi határokat. Küldhetnek közösségi platformokon olyan személyes adatokat, amelyeknek nem szabad nyilvánosan szerepelniük, mert könnyen visszaélhetnek vele, vagy akár zsarolás áldozataivá válhatnak. Ez lehet bármi, pl. kínos képektől a saját lakcím megadásáig.

„A személyes adatok kiszivárogtatása ellen ma már tökéletes összhangot alkothat a tudatos nevelés a szoftveres védelemmel. A Kaspersky Safe Kids premium szolgáltatása például figyelmeztetést küld a szülőknek, ha gyermekük posztjai nyilvánosak, ezután nem kerül semmibe figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseiket. Érdemes a nyilvánosság határairól beszélni” – összegezte Dragan Martonovic, a Kaspersky Lab régiós igazgatója.

  1. Csapás: Az adathalászat

A számítógépes biztonságban dolgozó szakemberek olyan e-mailek használatát hívják adathalászatnak, amikor ezeken keresztül megpróbálják becsapni az embereket rosszindulatú linkekkel vagy csatolmányokkal.

„Az adathalász e-mailek és szövegek bármikor felbukkanhatnak. A számítógépes bűnözők, akik készítik őket, folyamatosan figyelik a gyermekek által kedvelt webhelyeket, és olyan információkat gyűjtenek össze, mint például az e-mail címek és a barátaik nevét, amelyeket csalásuk során használhatnak. Éppen ezért meg kell tanítani a gyerekeket, hogy kerüljék az idegentől származó e-maileket vagy szövegeket” – mondta Dragan Martinovic. A Kaspersky Lab éves kutatása szerint az emberek 63 százaléka aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt.

  1. Csapás: Hamis, csábító ígéretek

„A gyerekek valószínűleg nem fognak áldozatul esni egy olyan e-mailnek, amely a nigériai herceg egyetlen örököseként egymillió dollárt kínál, de milyen csalásokkal találkozhatnak?” – vetette fel Erős Antónia a kerekasztal-beszélgetésen.

Uniós kiberbiztonsági ügynökség véd majd minket?
Javaslatot nyújtott be az internetes biztonság megerősítésére kedden az Európai Bizottság (EB), és ennek értelmében egyebek mellett felállítanának egy uniós kiberbiztonsági ügynökséget, és közös tanúsítási rendszert fogadnának el.

A fiatalokat könnyű elcsábítani, mert még nem óvatosak. Az adathalászathoz hasonlóan a számítógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják a potenciális áldozatok azonosítására, majd megígérhetnek nekik valamit, cserébe valamiért, amit ők akarnak – például a szülők hitelkártyaadataiért.

A fiatalok és az idősek számára a legjobb csalás elleni védelem az, ha tudatában vannak, hogy ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz. „Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy gyanakvóak legyenek az olyan online ajánlatoknak, amelyek túl sokat ígérnek” – javasolja Dragan.

  1. Csapás: Véletlenül letöltött rosszindulatú programok, vírusok

A rosszindulatú programok olyan számítógépes szoftverek, amelyek az áldozat engedélye nélkül települnek, és kárt okoznak a számítógépen. Ez magában foglalja a számítógép személyes adatainak ellopását vagy a „botnet” használatát, ami átveszi az irányítást a gép fölött.

A kiberbűnözők gyakran becsapják az embereket a letöltéshez. Az adathalászat egy ilyen trükk, de vannak olyanok is – például ráveszik az áldozatokat egy nem létező játék letöltésére –, amelyek különösen csábítóan hangzanak gyerekek esetében.

„Az ilyen károkozók kiszűréséhez nem kell informatikus a családban, erre jók a víruskereső szoftverek, mint például a Kaspersky Internet Security 2018 és az ehhez kapcsolódó védelmi megoldások. Vannak olyan szülői felügyelet programok, amelyekkel korlátozható a gyerekek számítógép/internet használata, például kiszűrik a nem megfelelő tartalmakat, vagy ellenőrzik a gyerekek internetes szokásait, a leginkább felkeresett oldalakat, az utóbbit az Internet Security kibővített változata, a Total Security tudja” – mondta Dragan Martinovic.

  1. Csapás: Bejegyzések, amelyek később kísértenek

Az interneten nem lehet törölni. SEMMIT. Bármi, amit a gyermek online tesz, szinte lehetetlen később eltávolítani. A tinédzserek rendszerint nem foglalkoznak azzal, hogy a leendő főnök – vagy házastárs – hogyan reagálhat a „vicces” képekre vagy más privát tartalmakra, amelyeket a közösségi média profiljaikba vagy más webhelyeken közzétesznek, ezért fontos az elővigyázatosság.

A Gyerekcsapdák a kiberjátszótéren sajtótájékoztató meghívottai az esemény végén abban egyetértettek, hogy a technológiai fejlődés és a digitális jelenlét elkerülhetetlen. Csodálatos ajtókat tud megnyitni, lehetővé tesz számtalan tanulási lehetőséget, kitárul a gyermekek számára a világ, amelyekről a korábbi generációk még csak nem is álmodhattak, azonban a tudatos nevelés és a biztonsági megoldások elsajátítása ma már elengedhetetlen a család digitális életében.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek