Nem biztos, hogy minden tekercshez fákat kell kivágni

2019. augusztus 10. szombat - 15:38 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A wc-papír ipar dinamikusan fejlődik, az idei világforgalom értéke várhatóan közel 14 milliárd euró. Ez viszont napi 27.000 fába kerül.

A Természeti Erőforrásokat Védő Tanács (NRDC) figyelmeztetett arra, hogy ezen a területen is előtérbe kell állítani a fenntartható fejlődést. A legjobb minőségű papírok erdei és -lucfenyőből készülnek, a fő termelők, mint a Procter&Gamble és társai szinte kizárólag frissen vágott fát használnak a gyártáshoz.

Van, ahol nem fontos a környezet védelme (Forrás: PP)

Van, ahol nem fontos a környezet védelme
(Forrás: PP)

Ez vezet például ahhoz, hogy Kanadában értékes, öreg fákat vágnak ki, de igen nagy áron: egyetlen nagy fából ugyanis mindössze 810 tekercs egészségügyi papír állítható elő. A gyártáshoz ugyanakkor sok víz kell, nemkülönben különböző vegyszerek, amelyek a papír erősségét, puhaságát és színét adják.

Örvendetes módn vannak már fiatalok, legalábbis Ausztráliában, akik új utakat keresnek, számolt be a Deutsche Welle. 2012-ben alapított gyártó üzemük környezetvédő besorolással indult. Újrafeldolgozott papírt használnak, gazdálkodásuknak átláthatónak kell lennie és a haszon felét, eddig 1.7 millió dollárt, különböző környezetvédő szervezeteknek juttatják.

Számításaik szerint gyártási eljárásaikkal eddig mintegy 50.000 fát mentettek meg, 4000 millió liter vizet és 6.000 tonna üvegházi gáz kibocsátását takarították meg. A vállalkozás szóvivője emlékeztetett, hogy a világ 2.3 milliárd lakója nem fér hozzá illemhelyhez, ezért is mintegy 290.000 öt év alatti gyermek hal meg évente bélbetegségekben a rossz higiéniai viszonyok miatt.