Képzeljünk el egy világot, ahol egy reggeli kávé ára felér egy éttermi vacsorával, ahol csak a kiváltságosoknak jut banán, vagy narancs, és a kedvenc mogyorókrémünk egyszerűen eltűnik az áruházak polcairól. Nem kell valamilyen örült sci-fi író könyvére gondolnia: ilyen lehet a világ néhány évtizeden belül. „A globális felmelegedés okozta klímaváltozás sok területen felgyorsítja a talajeróziót, a gyakoribbá váló aszályos periódusok, illetve a hirtelen, özönvízszerűen érkező esőzések következtében ráadásul a magasabb hőmérséklet új növényi kártevők elterjedését is segíti.(Ráadásul a termőföldek fele már károsodott.) Ez már ma is gyakran okoz kieséseket a termelésben és ez a jövőben gyakrabban és súlyosabban fog előfordulni” – vélekedett Thilo Pommerening a World Wildlife Found (WWF) klímavédelmi szakembere. A környezetvédő szervezet összegyűjtött néhány olyan árufajtát a világból, amelynek termesztését súlyosan érinti a klímaváltozás és ennek következtében a jövőben várhatóan jelentősen emelkedni fog az áruk, illetve gyakorta hiánycikké válhatnak a piacon.
Kávé
A világ legnagyobb kávétermelő országaiban, Brazíliában, Peruban és a dél-kelet ázsiai régió országaiban, mint Vietnamban a kávétermelés sok régióban az egyetlen megélhetési forrása az ott élőknek. Viszont a klímaváltozás következtében globálisan a jelenleg kávétermelő területek fele használhatatlanná válik 2050-re, egyes országokban pedig még súlyosabb lehet a veszteség. Brazíliában például a kávétermelésre használt mezőgazdasági területek hetven százalékát fenyegeti a talajerózió.
A világ legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsfajtája tucatnyi ország egyik legfontosabb bevételi forrása. Viszont ezt a főként trópusi területeken termelt gyümölcsfélét már most is erősen sújtja a klímaváltozás: a megnövekedett hőmérséklet, gyakoribb áradások ugyanis kedveznek különféle baktériumos és gombás megbetegedéseknek, amelyek akár a teljes termés kiesését okozhatják. Az egyik legnagyobb banántermelő országban, Kolumbiában például 2060-ra a banánültetvények hatvan százaléka használhatatlanná válik emiatt a becslések szerint.
Narancs
A legkedveltebb citrusfélét viszont éppen ellenkezőleg: az aszály fenyegeti. A világ narancstermelésének felét előállító Brazíliában és a komoly részarányt képviselő Kaliforniában komoly gondok vannak: a nagy narancstermelő Sao Paolo államban az ültetvények 80 százaléka öntözésre szorul: ez a hatvanas, hetvenes években elképzelhetetlennek tűnt. Kaliforniában az évszázad szárazsága pusztít: a vízkorlátozások következtében a teljes mezőgazdasági termelés összeomolhat a területen a jövőben.
Mogyoró
Az európai mogyoró legnagyobb termelője Törökország, (nem véletlenül nevezik törökmogyorónak) innen származik a világ mogyorótermelésének 70 százaléka. A mogyorótermelő területeken már 2014-ben olyan súlyos aszály és utána özönvízszerű esők pusztítottak, ami komoly terméskieséshez vezetett: emiatt az elmúlt hónapokban a mogyoró világpiaci ára a duplájára emelkedett és bizonyos termékek eltűntek a polcokról: így például sokan tapasztalták, hogy csak ritkábban jutnak hozzá kedvenc mogyorótermékükhöz.
Ez a négy termék csak kiragadott példa arra, miként érinti a klímaváltozás a mindennapjainkat, ezúttal a bevásárlókosarunkon keresztül. Ezeknek a kiesése számunkra csak kellemetlenséget okoz, a többségében fejlődő országokban élő termelőknek viszont katasztrófa lenne. Ne gondoljuk, hogy a jelenség minket nem fenyeget: egy korábbi tanulmányból kiderül, hogy Magyarországon évente 2,3 millió hektárt érint a talajok károsodása, az időjárástól függően évente 65–100 millió köbméter talaj pusztul le. Ez annyit tesz, hogy Magyarország termőterületéből ötvenévente egy Fejér megye nagyságú terület válik használhatatlanná.