Állatkert-világtalálkozót tartanak Budapesten

2018. május 01. kedd - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Budapesten találkoznak április 30. és május 4. között a világ állatkerti szervezeteinek vezetői, akik az ötnapos világtanácskozás kísérőprogramjai során megismerhetik a budapesti és veszprémi állatkerteket, valamint a Hortobágyi Nemzeti Parkot is.

A több mint 800 állatfajt bemutató budapesti állatkert évi egymillió látogatójával az ország legnépszerűbb kulturális turisztikai célpontja – mondta Persányi Miklós, a budapesti állatkert igazgatója. Az 1866-ban alapított intézmény 1991-ben csatlakozott az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségéhez (EAZA), és igen aktív tagja a szervezetnek.  Az állatkert területe a közelmúltban 11-ről 19 hektárra bővült, az állatkert mellett hamarosan látogatható lesz Holnemvolt Vár, majd 2020-tól a Pannon Park.  Előbbi egy 2500 négyzetméteres játszóház lesz, amely játszótereknek, állatsimogatóknak, madárkórháznak is helyet ad, utóbbi számos kifutóból és egy központi, fedett parkként szolgáló építményből, úgynevezett biodómból fog állni, amely a Kárpát-medence őskori történetét mutatja be.

Az európai méhfajták felét a kipusztulás fenyegeti
A globális élelmiszerellátás múlik rajtuk, hiszen az élelmiszernövények nagy része beporzást igényel. Nemcsak a neonikotinoid-alapú rovarirtószerek miatt pusztulnak. A mézelő méhek elveszik a vad beporzó fajoktól az élelmet.

Thomas Kauffels, az EAZA elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az állatkertekre egyre nagyobb feladat hárul a saját élőhelyeiken veszélyeztetett fajok megmentésében, ezt a szerepet pedig egymással együttműködve tudják a legjobban betölteni.

Simon Tonge, az Állatkert Világszervezet (WAZA) egyik bizottságának (Committee for Population Management) elnöke többek között arról szólt, hogy a “gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” mottó jegyében a bizottság feladata összehangolni a világ állatkertjeinek tenyésztési programjait. A WAZA CPM által szervezett világtanácskozás résztvevői ennek megfelelően elsősorban az állatkertek és akváriumok fajmegőrzési programjainak trendjeit, új jelenségeit és kérdéseit tekintik át a következő napokban.