A vízgazdálkodásban sem elkerülhető a digitalizáció

2019. július 07. vasárnap - 18:56 / piacesprofit.hu
  •    

a konferencián rámutatott arra, hogy a klímaváltozás olyan folyamat, amelynek hatása 80 százalékban a vízen keresztül jelentkezik. Többek között abban, hogy a hidrológiai ciklus felgyorsul, megnő a szélsőségek előfordulási valószínűsége, több árvíz lesz, ugyanakkor nagyobb lesz az aszályoknak való kitettség térben és időben.

Az optimális vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen olyan szakemberek képzése, akik nem csak a technikai, mérnöki részét ismerik a víztudománynak, hanem mint társadalmi, politikai és kommunikációs probléma is értik és kezelni tudják a helyzetet – hívta fel a figyelmet Szöllősi-Nagy András.

depositphotos.com

depositphotos.com

A professzor ezért örül annak, hogy az NKE Víztudományi Karán olyan mérnököket képezhetnek, akik interdiszciplináris tudással rendelkeznek: A karnak nagy lehetőség, hogy olyan vízügyi szakembereket képezhetünk a vízügyi ágazatnak és a nemzetnek, akik rendelkeznek a vízjoghoz és a vízszociológiához kapcsolódó tudás mellett az államigazgatással és a kormányzással kapcsolatos információkkal is. Emellett a jövőben az intézménynek egyre nagyobb figyelmet kell fordítania a digitális vízgazdálkodásra, hogy a mesterséges intelligencián alapuló, legújabb technológiákat alkalmazó vízipari rendszereket összekötve segíthesse a politikai döntéshozók munkáját.

A korábbi rendezvények sikerére építve Magyarország idén ismét megrendezi a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve ahol ez már nem lehetséges, a hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése lesz. A találkozó célja, hogy a vízválság megelőzését és a következményekhez való sikeres alkalmazkodást a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz következtében előálló helyzetek mindegyikére alkalmazza, és ezzel hozzájáruljon a globális vízpolitikai folyamatok alakításához.