Vége az influenzajárványnak

2017. március 06. hétfő - 11:19 / piacesprofit.hu
  •    

Számos megyében feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat, de még hónapokba telik, mire helyreáll a rend a baromfiágazatban a súlyos veszteségek után. Több mint hárommillió szárnyast kellett leölni a járvány miatt.

A legtöbb megyében feloldotta a madárinfluenza miatti korlátozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) –közölte a Magyar Nemzet. Mivel a legutolsóként megállapított madárinfluenza-fertőzés február végén történt Abádszalókon, így az utolsó feloldás március végére, április elejére várható. A korlátozások feloldása után fokozatosan állhat helyre a rend a hazai baromfitartásban.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

A madárinfluenza-vírus H5N8-as törzsének a múlt év novemberi megjelenése óta Magyarországon hét megye összesen 231 gazdaságában mutatták ki a kórokozót. Ebből 192 helyszín nagy létszámú – több mint 500 szárnyast tartó – telep volt. A járvány miatt 3,2 millió baromfi leölését kellett elrendelni, ezek mintegy 80 százaléka víziszárnyas (kacsa és liba) volt.

100 százalékban kártalanítják azokat az állattartókat, akiknek szárnyasait a járvány miatt el kellett pusztítani, emellett folyamatos az egyeztetés az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára. (Nekik ugyanis egyelőre nem jár támogatás, és több ezer állás van veszélyben.) Erről azonban a hosszas európai uniós döntéshozatali eljárás miatt csak hónapok múlva születhet döntés.