állattartás cikkek


Felütötte fejét a madárinfluenza, két vármegye is érintett

Felütötte fejét a madárinfluenza, két vármegye is érintett  

Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van.
Korábban a világ élvonalában volt Magyarország, mára drasztikusan visszaesett a pulykahús fogyasztása

Korábban a világ élvonalában volt Magyarország, mára drasztikusan visszaesett a pulykahús fogyasztása  

Felére csökkent 2002 és 2022 között a pulyka részesedése a vágóállat-előállításban a baromfiágazaton belül.
Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb baromfitartásért

Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb baromfitartásért  

Az Óbudai Egyetem Birdwatcher Zrt. néven digitális agrárinnovációs startup-céget alapított.
Újabb területen ütötte fel a fejét a madárinfluenza

Újabb területen ütötte fel a fejét a madárinfluenza  

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nébih.
Magyarország felé közelít az afrikai sertéspestis

Magyarország felé közelít az afrikai sertéspestis  

Egyre közelebb kerül az ország déli határához.
Lebukott lúdtartó, nem ette meg a szójás darát az állat

Lebukott lúdtartó, nem ette meg a szójás darát az állat 

A ludak nem szeretik a szójás darát.
Több milliós bírság állatkereskedőknek, még a díszhal sem lehet génmódosított

Több milliós bírság állatkereskedőknek, még a díszhal sem lehet génmódosított 

Tilos és milliós bírság járhat a genetikailag módosított díszhalak értékesítéséért.
Most kiderült, milyen év van a magyar mezőgazdaság mögött

Most kiderült, milyen év van a magyar mezőgazdaság mögött 

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Fennakadt a rostán egy kistermelő - 1700 kiló élelmiszert kellett kivonni a forgalomból

Fennakadt a rostán egy kistermelő - 1700 kiló élelmiszert kellett kivonni a forgalomból 

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Jövő héttől igényelhető az új, jövedelempótló kocatámogatás

Jövő héttől igényelhető az új, jövedelempótló kocatámogatás 

A hazai sertéskoca-tartók az új, jövedelempótló támogatási kérelmüket 2022. március 28. és április 1. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A sertéspiaci válságcsomag keretösszege 4 milliárd forint, amelyet a nemzeti költségvetésből biztosít a kormány - közölte Nagy István agrárminiszter.

Szigorítást rendeltek el: terjed a madárinfluenza Magyarországon 

Két, egymástól független és nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzést tegnap délután erősítették meg a vizsgálatok, az érintett jászszentlászlói állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént, a császártöltési állományé folyamatban van. Az országos főállatorvos a magas kockázatú megyékben elrendeli a kötelező zártan tartást.

Újranyitott egy pályázatot az Agrárminisztérium 

Július 14-től újra lehet pályázatokat benyújtani az állattartó telepek fejlesztésének támogatására.

Óriási forrásemelés – jóval több pénz jut erre a pályázatra 

Az állattartók örülhetnek.

Több tízmilliárd landolt már a pályázó állattartóknál 

Zajlik a Vidékfejlesztési Program pénzeinek kiosztása.

Tizenhárom milliárd forint a boldogabb csirkékért 

A 2019. évre szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani. A baromfi-állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben megközelítőleg 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretösszegét.

Tényleg érdemes azon aggódni, hogy a Penny-ben túl olcsó a tej? 

Az elmúlt napokban igazi kis vihart kavart, hogy az egyik kiskereskedelmi lánc felháborító módon 14 forinttal olcsóbban adja a szlovák importból származó tejet a magyar termelők által fejt italnál. Bár a kérdés első pillantásra fontosnak tűnik, semmiség ahhoz képest, ami heteken belül a magyar tejtermelőkre vár.

Madárinfluenza: még nem múlt el a veszély 

Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat.

Miként felel a háziállatot tartó az állat által okozott kárért? 

Ha valaki állatot tart, akkor felelősséggel tartozik az állatért. Ebbe a körbe beletartozik az állat által másnak okozott kárért való felelősség is, amely alól csak meghatározott esetben mentesülhet az állattartó. Ki számít állattartónak, és miként felel az állata által okozott kárért?

Nem bolhányi hibák a cicakészítményeknél 

Huszonkilenc macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén. A laboratóriumi vizsgálatokon 6 termék bukott el, mivel nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag mennyiséget. A hivatal eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben.

Honnan állatkínzás az állattartás? 

Siváran, gubbasztva néz a láncra kötött kutya. Itatótáljában földes sár, enni is csak ritkán kap. Teste reszket, az első időkben a szeretetért, aztán már az idegkárosodás miatt. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint nagyon sok az elhanyagoltan tartott háziállat. A hatályos törvények szerint nem csak állatot kidobni-elhagyni állatkínzás bűncselekmény, hanem az is, ha fizikai vagy lelki károsodást okozunk állatunknak a tartás során. A jó gazda megfelelően gondoskodik állatáról, a rossz meg nem. De hol a határ?

FAO: oltással kell harcolni a veszélyes betegséggel 

Ki kellene terjeszteni a vakcinázást a szarvasmarha bőrcsomósodáskór megállításáért Kelet-Európában és a Balkánon, főleg a veszélyeztetett területeken – javasolja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Indul a kutyabarát cégek versenye 

Immáron negyedszer kerül megrendezésre az Év Kutyabarát Helye Pályázat, és nem véletlenül. A kutyatulajdonosok részéről évről évre nő az igény, hogy kedvencükkel együtt is igénybe tudjanak venni bizonyos szolgáltatásokat, és mivel szerencsére bővül azon cégek, munkahelyek, éttermek, vállalkozók köre, akiknek fontos ez az igény, ők is megérdemlik a figyelmet - évente egyszer kiemelten.

Élő nyulat húsvétra? Maradjunk inkább a csokinál… 

A húsvéti időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy élő nyulat vásárolnak házi kedvencnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeretné felhívni mindenki figyelmét, hogy az élő állat tartása komoly felelősséggel jár, az elhamarkodott, meggondolatlan döntés akár végzetes következménnyel is járhat kedvencünk számára. Háziállat vásárlása előtt – ünneptől függetlenül – legyünk körültekintőek, mérlegeljük a ránk váró felelősséget! Ha pedig nem tudunk lemondani a nyuszisimogatásról, válasszuk inkább az e célból szervezett rendezvényeket.

Vége az influenzajárványnak 

Számos megyében feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat, de még hónapokba telik, mire helyreáll a rend a baromfiágazatban a súlyos veszteségek után. Több mint hárommillió szárnyast kellett leölni a járvány miatt.

Már hét megyét fertőzött meg a veszélyes kór 

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében újabb védő- és megfigyelési körzetet rendelt el a megyei kormányhivatal, ezúttal érsekcsanádi központtal. Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok.

Három megyében tilos kiengedni a csirkéket 

Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.

Fontos intézkedés a madárinfluenza miatt 

Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ételünket veszélyezteti a sok antibiotikum 

Az antimikrobiális gyógyszerek helytelen használata, és az ez által velük szemben kialakult ellenálló képesség mindnyájunkat nagy veszélynek tesz ki. Eddig leginkább a kórházak kapcsán került elő a téma, pedig a mezőgazdaság is érintett – így közvetlenül az ételeinkre is befolyással van.

Kell az EU az agráriumnak is 

Egyértelműen szüksége van a magyar agráriumnak az unióra, hiszen ide irányul az export jelentős része. A fejlesztési pénzekre is nagy az igény, bár a szektor szereplői kicsit csalódtak az új rendszerben.

Két nap múlva felfüggesztenek három sikeres pályázatot 

Felfüggesztik a márciusban megjelent 70 milliárdos keretösszegű öt uniós pályázatból a baromfitartó, a sertéstartó és a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére kiírt felhívásokat.

Állati jó ötletek, már ma indulhat az üzlet! 

Nincs határa annak, hogy egy élelmes vállalkozó mennyit kereshet a házi kedvenceken anélkül, hogy megkopasztaná a gazdikat, vagy ártana az állatoknak. Magyarország a háziállatok számát tekintve nagyhatalom, mutatunk öt olyan ötletet, amelyekkel akár mellékállásban is vállalkozást indíthatunk.

36 milliárd jut tehenekre 

Újabb pályázati forrást nyit a Miniszterelnökség az állattartóknak, a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra mintegy 36,53 milliárd forint keretösszegű forrást hirdettek meg.

Szapora üzlet? 

Svájci, német, belga és olasz asztalokon végzi a magyar nyúlhús 98 százaléka. A honi gasztronómiában nem terjedt el eléggé, pedig még támogatást is lehet kapni rá.

Kutya az irodában: a cukiság hatékonnyá tesz 

Miért jó, ha kutya van az irodában? Mert cuki. De van más előnye is! A legmenőbb amerikai munkahelyeknek tartott giga cégek, köztük a Google vagy az Amazon már régóta kifejezetten ösztönzik, hogy a munkavállalók bevigyék az irodába házi kedvenceiket. Persze nem egyszerűen „jófejségből”. Az állatok jelenléte kutatások szerint csökkenti a stresszt és növeli a kreativitást.

Az állatok se bírják a hőséget 

Nem csak magunkra és a kollégákra kell kiemelten figyelni a hőségben, de a gazdálkodóknak az állataikról is máshogy kell gondoskodnia. A kutyák bírják a legrosszabbul a meleget.

Veszélyeztetett lett a magyar merinó 

A magyar merinó juh veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett a vonatkozó legfrissebb FM rendelet szerint. Tartásához támogatás igénylehető.

Állatot tartani rizikósabb 

Az állattartó cégek magasabb arányban válnak fizetésképtelenné, mint a növénytermesztéssel foglalkozók. Az előbbiek csaknem két hónapos csúszással fizetnek, pedig az ágazatban amúgy is magas a fizetési késedelem.

Kisállat, nagy biznisz! 

Éves szinten mintegy harmincmilliárd forintot költünk háziállatainkra, állateledelre, gyógyszerre kiegészítőkre. Kevesen tudják, de a hazai piacon kapható eledelek jelentős része magyar termék, Magyarország ugyanis állateledel-gyártó nagyhatalom, a termelés jelentős része pedig exportra kerül.

Támogatás állattartóknak: sok kicsi sokra megy 

Idén is meghirdetik a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást.

Kéknyelv és madárinfluenza – százmilliós támogatás 

Az egyes állatbetegségekkel szembeni védekezés tagállami kötelezettség, amelyhez az Európai Unió pénzzel járul hozzá. Uniós támogatásból és a hazai költségvetésből az idén több százmillió forint jut a járványos állatbetegségekkel kapcsolatos feladatokra: védekezésre, a betegség felszámolására, illetve annak figyelemmel kísérésére.

Elkaszálta az EU a fordított áfát a sertéságazatban 

Mégsem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan. Magyarország ugyanis nem kapta meg az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást. Az Európai Bizottság március 19-i közleményében ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett a csalás átterelődésének veszélyére.

A hazai bioetanol gyártás létkérdés a mezőgazdaságnak 

A hazai etanolipar minden érintettjének – ipari és mezőgazdasági, állattenyésztési szakemberek - részvételével rendezett konferenciát a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ). A konferencián felszólaló szakmai vezetők egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdaságban újra munkahelyeket teremtő bioetanol gyártás társtermékei valódi megoldást jelenthetnek a takarmányimport csökkentésében. A bioetanol iparág vezető képviselői emellett a bioetanol adókedvezményének fenntartására és növelésére ösztönzik a mindenkori magyar kormányt, annak érdekében, hogy a hazai gyártású zöld üzemanyagra támaszkodva csökkenthető legyen hazánk kőolajimport függősége.

Gyula megmentené a Gyulait – De hogyan? 

Soron kívüli kormányzati intézkedések várhatók a Gyulai Húskombinát megmentésére, az üzem helyzetének rendezésére elkészült egy előterjesztés, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a december 5-i kormányülésre terjeszt be. A Kapuvári Húsüzem esetében azonban már bebizonyosodott: a kormányzati szándék nem elegendő a sorra bajba kerülő patinás magyar élelmiszeripari cégek megmentéséhez.

Mehet a magyar disznó Vietnámba is 

Indulhat a magyar sertésexport Vietnámba, ahol a magyar élelmiszerexport bővítési lehetőségeiről tárgyalt Kardeván Endre államtitkár. A sertésexport megindításáról még a múlt héten tárgyalt Szijjártó Péter, aki több megállapodást is tető alá hozott, így számos beruházásban is magyar cégek vehetnek részt a távol-keleti országban.

Vissza a jövőbe: újra lesz háztáji Magyarországon 

Újra lesz háztáji Magyarországon – mondta Fazekas Sándor a szektor feltérképezésére és népszerűsítésére létrehozott szakmai munkabizottság alakuló ülésén.

2,6 milliárd a sertésstratégiára 

Magyarországon az unió átlagánál kisebb az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságban, a szaktárca ennek az aránynak a növelését kívánja elérni, például a már kidolgozott sertésstratégia megvalósításával.

Elindult a juhok és kecskék elektronikus jelölésére vonatkozó támogatások kifizetése 

Több mint 71 millió forintot utal közel 2300 gazdálkodónak szeptember 28-tól a juh és kecske állatállomány elektronikus jelölésének támogatása keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Több családnál egyre több a birka 

Újból nő az előző években csökkenő juhállomány. A sikerhez a vidékfejlesztési tárca által biztosított támogatásokon felül hozzájárul a stabil piaci helyzet és a gazdálkodók fejlesztési szándéka is - mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a családi gazdaságnak számító mátranováki „Faluhely major" mintateleppé avatásakor.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo