Baromfi cikkek


Korábban a világ élvonalában volt Magyarország, mára drasztikusan visszaesett a pulykahús fogyasztása

Korábban a világ élvonalában volt Magyarország, mára drasztikusan visszaesett a pulykahús fogyasztása  

Felére csökkent 2002 és 2022 között a pulyka részesedése a vágóállat-előállításban a baromfiágazaton belül.
Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb baromfitartásért

Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb baromfitartásért  

Az Óbudai Egyetem Birdwatcher Zrt. néven digitális agrárinnovációs startup-céget alapított.
Komolyabb árcsökkentést jelentett be a Lidl

Komolyabb árcsökkentést jelentett be a Lidl  

Október 28-tól csökkentik a magyar friss baromfihúsok nagy részének árát, méghozzá tartósan.
Ömlik Európába az olcsó ukrán csirkemell és tojás

Ömlik Európába az olcsó ukrán csirkemell és tojás 

Az európai termelés jövőjét veszélyezteti a korlátlanul beáramló ukrán baromfihús és tojás.
Kifakadtak a baromfisok az új EU-s javaslat miatt

Kifakadtak a baromfisok az új EU-s javaslat miatt 

Súlyos károkat okozna az európai uniós csirke- és étkezésitojás-termelőknek, ha megvalósulna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal javaslata.
Sok a gond a baromfihússal

Sok a gond a baromfihússal  

Mintegy 200 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni a múlt évben az EU-s riasztási rendszer adatai alapján.
15 milliárd forintra pályázhatnak a baromfitartók

15 milliárd forintra pályázhatnak a baromfitartók 

Állatjóléti támogatási konstrukciót indított az Agrárminisztérium.
Alulteljesít a Márton-nap a libapiacon

Alulteljesít a Márton-nap a libapiacon 

A madárinfluenza, a takarmányárak és az energiaválság negatív hatásai idén összeadódnak.
Baromfitartók előtt a jövő

Baromfitartók előtt a jövő 

Hamarosan elérhetők az új baromfi állatjóléti támogatások.
3 milliárd forintot kapnak a baromfitartók

3 milliárd forintot kapnak a baromfitartók 

Hamarosan megkezdődik a 2021/2022. évi baromfi állatjóléti támogatás harmadik negyedévének kifizetése, amelynek során 2022 áprilisában közel 3 milliárd forintot utal ki az Államkincstár mintegy 1.245 baromfitartó részére. A kifizetés a baromfi állatjóléti támogatás aktuális negyedévére meghatározott keretösszegek figyelembevételével valósul meg.

Nem hiába szakította meg amerikai útját és jött azonnal haza az agrárminiszter 

Ahogy várható volt Nagy István, amint haza jött hirtelen Amerikából, azonnal talált a kacsa- és libatartók számára 1,9 milliárd forintot.

Vészhelyzet, az agrárminiszter megszakítja amerikai útját és azonnal hazajön 

Tüntetni készülnek a kacsa- és libatenyésztők holnap. A piacuk összeesett, az állami támogatásuk csökkent, a pénzük pedig elfogyott. Csődhullám fenyeget.

Drágulhatnak a csirkék is - áremelésre készülnek a baromfitartók 

A takarmányárak 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, és mivel a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki,  minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak.

Kiderült, milyen évre számíthatnak a baromfitartók 

A magyar baromfi továbbra is biztonságos, a termelés mennyisége 10 százalékkal bővülhet idén – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) az MTI-vel.

A baromfipiac szárnyalásra készül? 

Jó évre készülhetnek a baromfisok, ugyanakkor a sertések mélyrepülésben vannak.

Megjelent a madárinfluenza Magyarországon – drágulás jön a boltokban? 

Újabb megyében azonosították a madárinfluenza vírusát, ám még ezelőtt két ország is kitiltotta piacáról a magyar baromfit. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint a kialakult helyzet negatív exportpiaci hatásai vélhetőleg erősebbek lesznek.

Jó hírt kaptak a magyar baromfisok 

Új piacok nyílhatnak meg a magyar csirke- és pulykatenyésztők előtt Európában, az ágazatot ezért uniós és állami forrásokból is fejleszteni kell – jelentette ki a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója.

Stratégiát készítenek a baromfisok 

A legnagyobb potenciál a csirkeágazatban van.

Ha többet keresünk, azonnal megesszük 

Ha nő a lakosság bevétele, az nálunk még mindig az élelmiszer-fogyasztásra szánt összeget növeli meg - főként a húsfélék iránti kereslet ugrik meg. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) adatai szerint tavaly az olcsóbbá vált baromfihúsból fogyott a legtöbb.

Magyarország egy megye kivételével visszakapta madárinfluenza-mentes státuszát 

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) ajánlásai alapján - Bács-Kiskun megye kivételével - Magyarország valamennyi megyéje a madárinfluenza-betegségtől mentes státuszát visszakapta június 10-től - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Hivatalosan vége a madárinfluenzának 

A belföldi és az unióba irányuló baromfiszállítások is zavartalanul folyhatnak országszerte, miután az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta az utolsó, magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt Bács-Kiskun megyei korlátozást. Az országos főállatorvos május 29-i határozata alapján megszűnt a baromfik zárt tartásának kötelezettsége is, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező.

A vásárlók most érzik majd meg a madárinfluenzát 

Komoly készlethiányt okozott, így a kereskedőknél jelentős drágulást hoz a madárinfluenza kereskedők szerint. Legkorábban őszre rendeződhet a készletszint.

Vége az influenzajárványnak 

Számos megyében feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat, de még hónapokba telik, mire helyreáll a rend a baromfiágazatban a súlyos veszteségek után. Több mint hárommillió szárnyast kellett leölni a járvány miatt.

Gondban vannak az állam nélkül a baromfitartók 

Több mint hárommillió baromfit kellett eddig leölni a madárinfluenza miatt, a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni a Baromfi Terméktanács szerint.

Nem megy a tengeren túlra a magyar baromfi 

A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Kiéleződő verseny vár az agráriumra 

Egyre inkább kiéleződő versenyre, hektikus időjárási jelenségekre kell felkészülniük a magyar gazdálkodóknak. A Piac & Profitnak nyilatkozó szakértők szerint az előrelátó tervezés, a piacok megszerzése és megtartása érdekében való összefogás, de mindenekelőtt a fejlesztés, a termelékenység és a hatékonyság javítása jelentheti a kitörési pontot a magyar gazdálkodóknak.

Zéró kamattal jön az első uniós hitel 

Május 20-án nyílnak meg az első MFB Pontok 23 vidéki és 3 budapesti helyszínen. Ezeken keresztül érhetők el a ciklus visszatérítendő uniós forrásai. Az új rendszer kedvező feltételeivel május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás.

Csökken az áfa, de nem mindenki örülhet 

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról - jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.

Madárinfluenza: a legrosszabbra is fel kell készülnünk 

Újra felütötte fejét az elmúlt évtized réme, a magyar baromfiágazatban és turizmusban milliárdos károkat okozó madárinfluenza. A vírus ezúttal még a korábbi változatánál is veszélyesebb, szakemberek szerint a legrosszabbra is fel kell készülnünk, a betegség eddig sosem látott méretű világjárványt okozhat.

Háromszázmilliárd kellene a baromfiágazatba 

Hét év alatt 315 milliárd forint befektetésre volna szükség ahhoz, hogy korszerűsíteni, fejleszteni lehessen a magyar baromfiágazatot. Ha ez nem valósul meg, az ágazatban folytatódik a leépülés.

Csak magyar csirkét árul majd a SPAR 

Megállapodást írt alá július elején a Spar Magyarország Kft. és a Baromfi Termék Tanács (BTT), az áruházlánc mintegy 400 üzletében kizárólag a magyar baromfivédjegy használatára jogosult termelőktől származó friss és előkészített, csomagolt baromfihúsokat értékesít.

Marhából és birkából több van 

A főbb állatfajok közül az elmúlt félév során a szarvasmarhák és a juhok száma emelkedett, a sertéseké csökkent. A baromfifélék állománya a szezonalitásnak megfelelően változott.

Maradhat a hízott libamáj 

Elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a 2012-2015 közötti európai uniós állatjóléti stratégiával kapcsolatos jelentését, de elvetette a hízott libamáj betiltását célzó javaslatot - jelentette be szerdán közleményben Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő.

Magyarország továbbra is baromfinagyhatalom 

Az ágazatnak számos feladatot kell megoldania, ha kedvező belpiaci és exportpozícióit meg kívánja őrizni, illetve fejleszteni akarja - ez a végkövetkeztetése annak a szakmai konferenciának, amelyet a Baromfi Termék Tanács (BTT) szervezésében rendeztek pénteken a debreceni egyetemen.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo